Ласкаво просимо у казку: 10 свіжих фентезі-книг

Чарівні світи, дивовижні істоти, нескінченна магія - читайте добірку до весняного бінго Yakaboo. До вашої уваги – добірка найяскравіших підліткових фентезійних книжок, які точно сподобаються усім любителям фентезі, а також тим читачам, що тільки розпочинають знайомство із цим жанром.

«Світ у вулкані. Срібний і червоний»

Ольга Максимчук

Марко й Сонька Бруми – звичайнісінькі близнюки-третьокласники найзвичайнісінької міської школи, котрих з-поміж інших хлопчиків і дівчаток вирізняють хіба що їхні незвичайно зелені очі. Та одного разу саме з ними стається дещо неймовірне: діти знайомляться із велетенським білим птахом, на крилах якого потрапляють до мальовничої казкової країни, розташованої у жерлі прадавнього вулкана. І хто б міг подумати, що саме від Софії та Марка залежатиме майбутнє не лише Кремантури, а й цілого світу…

«Срібний і червоний» – письменницький дебют перекладачки з хорватської, сербської та української мов Ольги Максимчук. Це перша книга із дилогії «Світ у вулкані», продовження якої вийде друком уже зовсім скоро.

«Маламандер»

 Томас Тейлор

Знайомтесь, Герберт Лемон – 11-річний круглий сирота, котрий працює у столі знахідок старовинного готелю «Ґранд Наутілус», що у приморському містечку Морський Ад. Якось до його комірчини потрапляє загадкова незнайомка, благаючи врятувати від переслідування, а також допомогти розшукати її батьків, зниклих тут, на березі моря, багато років тому за дуже таємничих обставин.

Невже міфічний морський монстр, людина-амфібія, або ж маламандер, справді існує? Ба більше – саме він причетний до зникнення рідних Вайолет Парми?

«Маламандер» – перша частина детективної серії «Легенди Морського Аду», що належить перу відомого ілюстратора Томаса Тейлора, творця першої британської обкладинки до книги Дж. К. Роулінг «Гаррі Поттер і філософський камінь».

«Пригоди з Техносерцем. Книга 1. Техносерце»

Пітер Банзл 

Передмістя Лондона, часи правління королеви Вікторії. Лілі, доньці видатного винахідника Джона Ґрантгема, загрожує смертельна небезпека, а все тому, що на неї полюють люди зі сріблястими очима, котрі прагнуть будь-якою ціною довідатися таємниці її зниклого безвісти батька. А єдине, що залишається відважній дівчинці, аби вберегтися, – це вирушити на його пошуки разом зі своїми вірними друзями – сином годинникаря Робертом та механічним лисом Молкіном.

«Техносерце» – дебютна книга Пітера Банзла. Це перша частина тетралогії «Пригоди з Техносерцем», наступні книги якої – «Місяцельйон» та «Небоцирк».

«Ключ до всіх дверей»

Олександра Орлова

Здавалося б, нічим непримітний металевий ключ, вкритий іржавими цятками, виявляється справді магічним – як і говорив дивний чоловік з мандрівного ярмарку, коли вручав його Вірі. Саме ним допитлива дівчина відчиняє перші чарівні двері, розміщені у зруйнованому замку на околиці її рідного селища Пелюстків, опиняючись в обителі зачаклованого князя Марка.

Ця зустріч започатковує спільні мандри Віри й Марка до низки інших світів, в яких їм доведеться стати свідками та безпосередніми учасниками дивовижних історій.

«Ключ до всіх дверей» – розкішно ілюстрована, вінтажно атмосферна книжка казок та однієї історії водночас, котра, хоч і рясніє знайомими образами та мотивами, є цілком самодостатньою і в своїй магії, і в своїх сюжетах.

 

 «Володар Туману»

Карлос Руїс Сафон

Був 1943 рік, і вітри війни, що підхопили буденний світ, невблаганно несли його за течією… Родина 13-літнього Макса, рятуючись від війни, переїжджає на південь Іспанії до невеличкого поселення на березі Атлантичного океану. З першого ж дня перебування тут хлопець зауважує дещо незбагненне: садові скульптури видаються неначе живими, стрілки годинників рухаються в протилежному напрямку, сестрам та йому сняться химерні сни, а під час шторму з морського дна підіймаються затонулі кораблі…

Макс знайомиться з 16-літнім Роландом та його дідусем, доглядачем маяка, від яких дізнається моторошну легенду про того, хто століттями панує у цих краях та може виконати будь-яке бажання – могутнього Володаря Туману.

«Володар Туману» – дебютний роман відомого іспанського письменника Карлоса Руїса Сафона, творчий доробок котрого перекладено понад 50 мовами світу.

Наталія Довгопол

«Мандрівний цирк сріблястої пані»

Велетенський ручний вовк з хутром дивовижно-металевого кольору – єдина тварина, яку можна побачити на арені провінційного «Цирку фрау Ґріте». А коли мандрівні артисти напинають свої шатра поблизу села Смородинка, коронний номер з Ойґеном вперше за всю історію шапіто зазнає провалу: грізного звіра приборкує… юна глядачка, котру місцеві вважають несповна розуму.

Саме з цього виступу розпочинається нова, спільна мандрівка сріблястоволосої пані та її цирку разом з Причинною – особливою дівчинкою, яка здатна бачити перевертнів, водяників, потерчат, мавок та чугайстрів…

«Мандрівний цирк сріблястої пані» – захопливий містичний ретророман в декораціях Прекрасної епохи – про кохання, пошуки себе та вічну боротьбу добра і зла.

 «Діти кістки й крові»

Томі Адейємі

З давніх-давен у величній країні Ор’їші проживало багато магів: Цілителі лікували хвороби, Палії власноруч створювали вогонь, Припливці керували водними потоками, Женці викликали духи померлих. Та одного дня до влади приходить безжальний король, за наказом котрого знищують всіх людей з магічними здібностями, серед яких була матір дівчинки Зейлі. Магія зникає, а колись щасливий народ Ор’їші втрачає надію…

Проте усе змінюється, коли принцеса Амарі наважується повстати проти свого лихого батька, адже до неї приєднуються 17-річна Зейлі з братом Зайном, які прагнуть помсти, а також повернення магії народу Ор’їші.

«Діти кістки й крові» – перше африканське фентезі, що вийшло з-під пера Томі Адейємі, або «чорної Роулінг», як ще називають молоду американську письменницю нігерійського походження. Це перша книга трилогії «Спадок Ор’їші».

«Керамічні серця»

Наталія Матолінець

Світ Жаррака й Канре поділено на дві касти: багатих та жорстоких вищих і тих, хто їм прислуговує – бідних нижчих. Перші – це могутні чаротворці і алхіміки, захищені від усіх хворіб золотою оливною гілкою на тілі, а другі – цілком безправні люди, що не володіють чарами.

Жаррак Прест, будучи спадкоємцем знаного роду королівських магів, закохується у юну служницю Канре, яка відповідає йому взаємністю. Та чи бути закоханим разом? Адже країною поширюється смертельна «синя» недуга, з південного кордону наближається війна, а їхнє кохання – заборонене?

«Їх так багато – керамічних сердець – довкола. Сердець, красивих зовні і скрижанілих усередині. Повних вогню і холодних, як мармурові плити на кладовищі високорідних. Сердець, які запалюють інших, і таких, що їх не здатне запалити навіть невгасиме полум’я, викресане сумішшю алхімічних порошків…»

«Керамічні серця» – це перше доросле фентезі володарки премії «Коронація Слова 2017» Наталії Матолінець.

 «Позолочені вовки»

Рошані Чокші

Париж, кінець ХІХ століття. З колись чотирьох Домів Вавилонського Ордену, священним обов’язком котрого було охороняти свій Вавилонський Уламок, залишилося лише два – Кори та Нікс. Проте проголошений згаслим рід Дому Вант таки має свого спадкоємця – Севрена Монтаньє-Аларі, а головне – саме йому доручено відшукати безцінний артефакт, що є джерелом всієї формувальної сили у світі.

Севрен, заручившись допомогою історика, садівника, танцівниці та інженерки, вирушає на пошуки уламка Вавилонської вежі, без якого людська цивілізація приречена на загибель…

«Позолочені вовки» – перша частина трилогії від американської письменниці з індійсько-філіппінським корінням Рошані Чокші, авторки світових бестселерів, номінованих на премії Locus та Nebula.

«Беззоряне море»

Ерін Морґенштерн

«Глибоко під землею, сховані від сонця та місяця, десь на узбережжі Беззоряного моря лабіринтом сплелися тунелі й кімнати, наповнені історіями. Історіями, записаними в книжках, закоркованими в глечиках і намальованими на стінах. Одами, написаними на шкірі й викарбуваними на трояндових пелюстках. Казками, викладеними кахлем на підлозі, частина яких стерлася під ногами перехожих. Легендами, вирізьбленими з кришталю, що висить на люстрах. Шанованими оповіданнями, які занесли до каталогів. Старими історіями, захищеними від нових, що вигулькують довкола».

Одного разу Закарі Езрі Роулінзу, звичайному студенту з Вермонта, який любить ігри та книжки, потрапляє до рук запилюжена книжка, що містить твори безіменних авторів. З головою поринувши в читання, хлопець натрапляє на оповідку, у котрій впізнає… історію з власного дитинства! Дивовижна книга розпалює уяву Закарі, тож він вирішує довідатись її таємницю…

«Беззоряне море» – новий роман американки Ерін Морґенштерн, авторки світового бестселеру «Нічний цирк».

Авторка: Олеся Кізіма