Великі таємниці, родинні історії й інструкція з дорослішання: Що читали співробітники Yakaboo у квітні

Щомісяця співробітники Yakaboo розповідають про свої враження від книг, які вони прочитали останнім часом. До вашої уваги — книжки, які сподобалися нам у квітні.

Кравченко Олексій, менеджер з закупівель

Олексій Кравченко

На початку квітня дочитав роман Томаса Манна «Зачарована гора». Сюжетна лінія твору  доволі проста – головний герой приїздить до одного з гірських курортів Давоса, але замість запланованих трьох тижнів проводить там декілька років. Власне, сам Манн вважав «Зачаровану гору» романом про час. А вже зовсім згодом – про конкретний час як минущу темпоральність життя буржуазії та аристократії початку ХХ століття. З точки зору сьогодення, безперервне перебування на курорті протягом 7 років виглядає вже просто фантастично. Виділю чудово зображену Манном трансформацію головного героя, з переходом його ідентичності від «здорового» до «хворого» (знову ж таки, в переплетінні зі змінами «часовідчуття» плину життя). Власне, саме атмосфера буденності хвороби та її летальності (мова йде про туберкульоз), є тією ключовою силою, яка й здійснює основні звершення на тлі людських життів. Погоджуюся з характеристикою «Зачарованої гори» як продовжувача великих традицій роману ХIX століття, але вже у розрізах проблематик ХХ століття. 

Наступною прочитаною книгою стала «Агресія. Так зване зло» лауреата Нобелівської премії, етолога Конрада Лоренца. В ній автор з науковою методичністю (та методичною дотепністю!), доводить думку про природність агресії як необхідного еволюційного механізму. Разом з тим, він вказує на небезпеку породження цивілізаційним розвитком людини нових форм агресії, які вже мало відповідають як меті загального виживання виду, так і власного індивідуального самозбереження. Книга наповнена майстерними описами спостережень та дослідів над тваринами, а «портрети» останніх настільки виписані й індивідуалізовані, що постійно змушували звертатися до інтернету за їх додатковою візуалізацією (власне, відсутність світлин в книзі вважаю основним її недоліком). При цьому, замість «олюднення тварин», від чого застерігають етологи, у моєму випадку було досягнуто зворотного ефекту, а такі поняття як «тріумфальний крик», «церемонія умиротворення», «порядок клювання» та багато інших, вже увійшли до мого слововжитку та набули забарвлення універсальних характеристик.

З квітневих поповнень дитліту, виділю збірку історій Беатріс Поттер «Все о Кролике Питере» (більш вдало названо україномовне видання «Астролябії» – «Кролик Петрик та інші історії», адже книга містить оповіді і про інших героїв). Самі історії вже давно стали світовою класикою. Хоча вони комусь можуть зараз здатися дещо по-вікторіанському «чопорними», але набувають надзвичайної зворушливості у поєднанні з ілюстраціями авторки. Власне, саме останніми увиразнюється той чарівний світ Поттер, в який навідується малеча вже понад століття.

Також, почесне місце зайняла книга «Приховані дива» видавництва «#книголав». В ній «незримо» представлено безліч усіляких істот, які можна побачити лише через спеціальні скельця (кольорові фільтри). Згідно задумки, через кожний з трьох фільтрів, можна побачити рослинність та істот з різним добовим способом життя (денним та нічним). І дійсно, книга чудово слугує меті такого унаочнення співіснування у природі. Разом з тим, хотілося, щоб такому ігровому компонентові був наданий розширений інформаційно-пізнавальний супровід (детальніші описи, цікаві дані, додаткові іншотипові ілюстрації тощо). У такому випадку книга набула б ще більшої самобутності та самодостатності.    

Катерина Мединська, менеджерка з закупівель

80cb6dbd-1959-4d1e-bca1-31de1846d23c

З перших сторінок авторка дає зрозуміти, що сталось вбивство. І в книзі буде йтись про те, як саме це сталось і що до цього призвело. Історія про братство студентів, які вивчають античну літературу та грецьку мову. Це братство таємниче і відсторонене, не допускає до себе нікого стороннього. Але головному герою, Річарду Пейперу, вдалося долучитися до їхнього товариства зовсім випадково. І здавалось, все йде чудово: вони добре проводять час, виконують домашні завдання разом, відпочивають, виручають один одного, аж поки не стається трагедія – одна, а незабаром і друга. І тут стає зрозуміло, хоч і впустили в братство, але все ж таки є таємниці. 

Роман – контрастний: з одного боку, курс грецької мови, що створює атмосферу античності, загадковості, а з іншого боку – інтриги, розпуста, боягузтво і вбивства. Сподобалося, як поступово розкривався кожен з персонажів, як змінювалося моє ставлення до героїв.

Це історія про дивакувату дівчину, яка працює «офісним планктоном» і кожен день проживає за накатаним планом. Дім, робота, дім, щосереди – обов’язкова телефонна розмова з мамою, вечори перед телевізором, у вихідний – велика кількість алкоголю та читання книг. Але, з іншого боку, зрозуміло, що є якась таємниця, і шрами на обличчі є цьому підтвердженням. Щось страшне сталось в її житті, про що вона успішно забуває.

Вона купує собі лише необхідне, не користується косметикою і не зважає на свій зовнішній вигляд, не брала жодного дня відпустки чи лікарняного. Її повністю влаштовує таке життя, але до певного моменту. Одного дня Елеанор бачить музиканта і з якогось дива вирішує, що вони обов’язково мають бути разом. На цілком приємного колегу Реймонда вона зовсім не звертає уваги, вважаючи його лише другом. Разом вони рятують літнього чоловіка та мимоволі починають спілкуватися. І з цього моменту починається перевтілення головної героїні. І саме Реймонд допоможе Елеанор вийти з її зони комфорту та відчути себе людиною, яка насолоджується своїм життям на всі 100 відсотків і побороти всіх своїх «монстрів».

SCRUM – це інноваційний метод управління проектами в IT(в першу чергу, був розроблений для цієї сфери). Але Scrum легко ввести не тільки в роботу, а і в буденне життя. Так автор радить планувати за Scrum весілля сестри, купівлю продуктів, купівлю нового житла. Метод широко використовують у сфері освіти. Важливі моменти з книги: оптимальний розмір команди – 4-6 людей; не варто виконувати багато завдань одночасно і виконувати все до кінця, виявивши помилку – одразу виправляти; важливо правильно розставити пріоритети; менеджери не повинні дозволяти собі неввічливість, неповагу або грубість на робочому місці; надавати менеджерам свободу самим приймати рішення щодо порядку своїх дій; складати свій список завдань в такий спосіб: «що потрібно зробити, що в процесі виконання, що вже зроблено»; замість глобальних планів створювати мікро-плани, які можна виконати за короткі проміжки часу і для цього проводити спринти.

Написані правила можна застосувати не для кожної організації, а деякі її речі можна використовувати. В цілому, книжка НЕ для профі, а для тих, хто лише починає вникати в суть методології Scrum.

Книга написана на основі історії компанії, що опинилась на межі банкрутства, попри те, що в колективі працювали найкращі та талановиті, але позбавлені командного духу люди. Кетрін Петерсон прийшла в команду «Decision Tech», щоб згуртувати колег та навчити їх працювати разом. Вона виділяє 5 основних факторів, що заважає працювати в команді: відсутність довіри між членами команди, страх перед конфліктом, брак відповідальності, уникання відповідальності та нехтування результатами.

В останньому розділі книги є докладний опис всіх п’яти пороків команди і запропоновані методи подолання негативних тенденцій, які можуть існувати в команді. Книга читається легко, оскільки написана як художній твір. Вона розрахована на всіх, хто цікавиться роботою команди, буде цікава і СЕО, і керівнику відділу чи рядовому співробітнику, який бажає поліпшити взаємодію з колегами.

Юлія Близнюк, SMM-менеджерка

близнюк

Бувають книжки, після яких важко оговтатися. Після яких більше нічого не хочеться читати (хіба що якийсь нон-фікшн), щоб знову не розбивати собі серце. Про які важко писати, бо всі слова губляться. «Маленьке життя» – саме такий роман. 880 сторінок – це ще те випробування, але читаються вони захопливо, змушують пропускати зупинки в транспорті і не спати до глибокої ночі. Разом з тим, це читання емоційно тяжке, виснажливе, яке тебе немов переїжджає катком.

Головний герой книги – успішний нью-йоркський юрист Джуд Сент-Френсіс. У суді він впевнений і жорсткий. У житті – закритий, дивакуватий, має проблеми зі здоров’ям. Його минуле – табу, яке він не обговорює навіть із трьома найближчими друзями. У дитинстві він пережив страшні події, які стали його жахіттям і тягарем на все життя. Згодом читач дізнається, що саме трапилося з героєм, і це перевершує навіть найбільш страхітливі припущення. 

Акуратними штрихами авторка показує кожне десятиліття життя Джуда. Дуже тонко описує психологію героїв. Дуже майстерно затягує читача і змушує жити в цій історії. Такі книжки не трапляються часто. І це добре. Бо після такої інтенсивної мобілізації всіх запасів співчуття потрібне довге відновлення. 

Перекладної бізнес-літератури в Україні не бракує. А от української не так вже й багато. Те, що є нормою на Заході, може не працювати у нас. Тому всім зацікавленим важливо читати й українських авторів, які діляться секретами місцевого ведення бізнесу. Книга маркетолога Олексія Філановського – одна з таких. Після її прочитання ви не станете гуру маркетингу. Але вона добряче закріпить основи, які має знати кожен, хто працює у бізнес-сфері. Що особливо сподобалося – дивовижна начитаність автора. В описі маркетингових стратегій він часто наводить аналогії з творів Люїса Керрола, Джорджа Орвелла та інших відомих письменників. Книжкові фанати оцінять.

Що таке 40 років? Це ще молодість? Чи вже трішки старість? Памела Дракермен із власного досвіду запевняє: це найкрутіші роки життя. До сорока людина позбувається юнацької недосвідченості, безрозсудності, робить менше помилок, набуває розкутості й фінансової незалежності. Така людина чіткіше розставляє пріоритети, цінує свій час і енергію. А тому живе максимально насиченим і усвідомленим життям. Книга є збалансованою сумішшю житейських розповідей і аналізу наукових досліджень на тему дорослішання. Це і цікаво, і корисно. Авторка – американка, яка вже 10 років живе у Парижі. Тому багато цікавого можна дізнатися й про життя у Франції та менталітет французів. 

Мар'яна Хемій, головна редакторка блогу

Мар'яна Хемій

Нова збірка оповідань Каті Бабкіної присвячена родинним історіям кількох друзів. Вони не об’єднані спільною сюжетною лінією, але наприкінці книжки пазли усіх історій складаються в одну загальну картинку.

Читач мандруватиме майже століття – з 30-х років ХХ і до нашого часу, багато дізнається про родинні проблеми героїв, трохи менше – про ситуацію зовні. Намагатиметься зв’язати, хто кому брат, сват і однокласник, що стане додатковою до читання розвагою. Та усі оповідання, що склали збірку – не з оптимістичних, тому, якщо ви не з тих, хто полюбляє надмірну реалістичність, будьте готовими до складних переживань. 

Взялася за читання цієї книжки після кількох відгуків, що стверджували «це книжка, яка замінить усі інші мотиваційні книжки», «зекономить гроші на тренінги особистісного зростання» та інші надто підозріло схвальні відгуки.

Не можу стверджувати, що усі, хто читатиме, матимуть однакові враження, та я знайшла багато відповідей на запитання, що мене хвилювали, звернула увагу на причини власної непродуктивності і дізналася про шляхи її подолання.

На відміну від багатьох книжок із саморозвитку, що пропонують одну продуктивну думку, яку обігрують різними шляхами протягом усього тексту, тут зібрано дуже багато практичних порад для фахівців різних галузей і з різною організацією робочого часу. Для кожного з них запропоновані свої варіанти зосередженої роботи.

Також у кожному з розділів подані дієві поради, як уникати пожирачів часу, тренувати власну продуктивність, як ставити робочі цілі та ефективно планувати робочий день, щоб їх досягати.

Юлія Мальцева, менеджерка з закупівель

мальцева

Невеликий, загалом цікавий трилер, в якому «плюсів» і «мінусів» десь 50/50. 

З хорошого: місце дії (похмура погода, темний ліс, і посеред лісу – дім, зі скляними стінами і відсутнім мобільним зв’язком, в якому мешканці – ніби на сцені); непогано прописані характери декількох основних героїв; напруга і атмосфера справжнього трилера. Але це все лише спочатку.

Тому що далі – банальні і шаблонні, передбачувані ситуації, не завжди зрозуміла логіка поведінки героїв і класична «чеховська» рушниця на додачу. 

Щодо сюжету. Головна героїня, молода письменниця-детективіст Нора, отримує запрошення на дівич-вечірку від колишньої подруги Клер. Їх дружба завершилась 10 років тому і навіщо Нору запросили – не ясно. Але їй стає цікаво, і дівчина врешті їде. І от в будинку посеред лісу збираються старі подруги (і один гей), одна з дівчат намагається влаштувати ідеальну вечірку. Та є таємниця, яка не дає спокою Норі ті самі 10 років, і частина таємниці – Клер. Ідеальна вечірка зіпсована… Нора прокидається в лікарні і намагається згадати, що врешті відбулося і хто ж загинув.

Зрештою, хороша книжка, швидко читається. Та не варто шукати в ній чогось ексклюзивно-цікавого.

Yakaboo
Найбільша online-книгарня України. Любимо книжки понад усе:)

9 thoughts on “Великі таємниці, родинні історії й інструкція з дорослішання: Що читали співробітники Yakaboo у квітні

    Добавить комментарий