Готуй, їж, пізнавай: найцікавіші кулінарні книги для дітей

Впродовж останніх років у дитячій літературі помітно збільшується кількість якісних видань не лише художніх, але й нон-фікшн. Книги про спорт, музику, моду і стиль, врешті й про здоров’я і харчування. Тож ми вирішили розповісти Вам про три знакові книжки, які можна було б назвати кулінарними, але це дещо б обмежувало їхнє призначення. Бо це видання, в яких рецепти є лише приводом поговорити про правильне харчування, про культуру смаків врешті. І не менш важливо, що такі книжки пишуть та ілюструють також і наші українські автори й художники, а за якістю видання – не згірш за перекладні. 

Хоча у назві заявлено, що в цьому виданні будуть рецепти, але насправді це не нудна кулінарна книжка. Так, основний інгредієнт тут і справді рецепти із покроковим приготуванням страв. Але це й доволі пізнавальна книжка – тут стільки цікавинок про страви, про окремі продукти, що ви точно дізнаєтеся багато нового. Наприклад, що їли давні римляни, що означає «бутерброд», як вигадали чай, що таке торріхас, що банан – це ягода, а бананове дерево – насправді не дерево. Також достатньо порад, як урізноманітнювати страви, як експериментувати з інгредієнтами, як краще нарізати чи подрібнювати певні складники. 

Важливо, що це ілюстрована книжка, і кожен крок приготування страви супроводжується відповідним фото. Авжеж, початківцеві так однозначно легше приступати до справи. Інша не менш важлива особливість – це розділення усіх рецептів на три рівні: від простих «Чик-чик і готово» (так званих фаст-фудів, але нехай матусі одразу не б’ють на сполох, бо назва лише свідчить, що страви можна приготувати за лічені хвилини) до складніших «Майже шеф», і врешті, до найскладніших «Справжній шеф», де можна приготувати навіть торт. Таким чином видання можна використовувати дітям різного віку.

Приємно вражає стиль текстів – прості пояснення, відсутність незрозумілої термінології, жартівливі поради та загалом лаконічність. Рецепти виглядають справді нескладними і нестрашними. А фото заохочують таки наважитися щось смачненького приготувати. 

Готуй, їж, пізнавай: найцікавіші кулінарні книги для дітей 0

Ця книжка двостороння – для дітей і для батьків відповідно. 

Для батьків вона надзвичайно корисно упорядкована. Адже нагадує про здорове харчування, як найкраще поєднувати продукти, що їсти й пити і як часто, що і коли споживати на сніданок, на обід і на вечерю. Корисна інформація про перекуси та десерти. А ще – таблиця із жирами, білками та вуглеводами, чого і скільки й коли слід вживати. Ну, і звісно, корисні рецепти. Здається, для батьків таке видання – чудова знахідка простого й лаконічного, інформативного та корисного поєднання інформації. 

А що ж пропонують автори для дітей? У формі історії про Марту та її родичів та знайомих, різноманітних ситуацій, діти разом з героями дізнаються, що найкраще їсти, а що не варто. Оскільки це вплетено у різні ситуації, то не сприйметься читачами як повчання чи суворі заборони. Навіть за грою в шахи, виявляється, можна розвинути тему про харчування. Врешті, з головною героїнею Мартою відбувається щось не зовсім звичне – справжні баталії у її тарілці… чи уяві? Завдяки цій історії діти дізнаються про важливість раціону, про корисні та шкідливі продукти й наслідки їх вживання. 

Стильні кольорові ілюстрації додають легкості та барв цьому подарунковому виданню, переконуються, що здорове харчування – це аж ніяк не занудна тема виключно для дорослих. 

Готуй, їж, пізнавай: найцікавіші кулінарні книги для дітей 0

Інгридики – це такі собі гіди у світі кулінарії. Отже перед малими читачами і їхніми батьками путівник! Не лише кулінарна книга, а й пізнавальний путівник країнами. Відомо, що гастротуризм – дуже популярний у сучасному світі. А завдяки цій книжці можна вирушити у віртуальну подорож смаків. Ще й навчитися готувати страви, традиційні для різних країн: США, Франція, Мексика, Бразилія, Китай… 

Візуальне оформлення тут дуже важливе, оскільки текст та ілюстрації творять одне ціле. Мальований атлас цікавинок, історій, заміток та врешті рецептів: покрокових, з фотографіями та чіткими вказівками. 

Видання не лише гарно оформлене, корисне та практичне для дітей та їхніх батьків, але й надзвичайно пізнавальне. Розуміння, що кожна країна має свої кулінарні особливості чи навіть дивацтва, розширює горизонти сприйняття і прийняття іншого. А живучи в глобалізованому світі, без цього не обійтися у вихованні своїх дітей. 

Готуй, їж, пізнавай: найцікавіші кулінарні книги для дітей 0
Христина Содомора
Здобула філософсько-богословську та філологічну освіту, читаю та пишу огляди, цікавлюсь зокрема й дитячою літературою.

11 thoughts on “Готуй, їж, пізнавай: найцікавіші кулінарні книги для дітей

    Добавить комментарий