Розтане‌ ‌чи‌ ‌заморозить‌ ‌все‌ ‌довкола?‌ ‌10 книжок‌ ‌про‌ ‌крижані‌ ‌серця‌ ‌

Взимку ми прагнемо до тепла, та чи не логічніше присвятити цю пору читанню історій, від яких йде мороз по шкірі, книжок про серця-крижинки та холодні уми? Зрештою, для бінґо вам знадобиться хоча б одна така книжка. 

Якщо ви знайомі з першим томом «Казок», то добре знаєте Білосніжку (або ж просто Сніжку), Рожинку та Сірого Вовка (останній тут відійде на другий план). У цьому графічному романі чимало персонажів, які холодно мислять (а Золотоволоска ще й проявляє дивовижне вільнодумство), але першість у номінації дістається Білосніжці, яка навіть на секунду не дозволяє собі розтанути. З одного боку, холоднокровність рятує її з небезпечної пригоди на Хуторі тварин, з іншого боку, необережне рішення мало не залишає без найближчої родини. 

В бога Анансі було двоє дітей: емоційний меланхолік та холоднокровний вітрогон. Вони могли б чудово доповнювати одне одного, якби взагалі були знайомі. Але випадок (не обійшлось без алкоголю) зводить загублених братів, й кожен з них захоче стати тим іншим. Ця історія про крижане серце, яке врешті розтануло, хоча чекати довелось довгенько. Фантасмагорія Ніла Геймана курсує між США та Британією і неабияк тішить шанувальників «Американських богів». До речі, письменник також прописав портрет рафінованого психопата. Цікаво, як швидко ви його розкусите. 

Персонаж із крижаним серцем тут доволі неочевидний, і розкриття його особи вже буде спойлером (а нам цього не треба, правда?). Тож приготуйтесь до заплутаного розслідування та мандрівки дощовим Римом, до розкриття ватиканських таємниць та блуканння безлюдними вулицями зоною відчуження (так, один слід веде до України). Дещо містичний роман Донато Каррізі вміло пов’яже кілька загадкових злочинів та допоможе невтішній вдові зрозуміти, чому ж чоловік збрехав, коли дзвонив востаннє, і за що він загинув.

Жахливе вбивство, яке відкриває історію «1793», могла вчинити тільки людина з крижаним серцем. От і тандем детективів – важкохворий Сесіл Вінґе та розчарований життям Мікель Кардель – шукає монстра, того, чия ненависть палала холодним синім полум’ям. Та чи не народилась вона з любові? Разом з тим автор змальовує Стокгольм кінця XVIII століття у всій його жорстокості та нечулості. Крижані серця ламають долі, навіть не намагаючись не нашкодити. Неправильний крок, який марнує все життя, а знехтуваний кавалер ставить хрест на доброму імені. 

Можливо, вас здивує твір доброго дядечка Пратчетта у цьому переліку, але є тут один крижаносердий персонаж (а, якщо добре придивитись, то і два). Міська Нічна варта переживає не найкращі часи, точніше, вона цілком занепадає через легалізацію злочинів, але юний офіцер Морква, вихований прямолінійними гномами, має це змінити. Тим паче, що Анк-Морпорку загрожує страшний тиран Дракон, який проголосив себе правителем та вимагає за жертву благородну діву. Його геть наплювати на людські життя, і це шанс для Варти! А щодо історії – то вона кумедна. 

В кожної історії є два боки, а найчастіше ще й третій – правда. В одного з персонажів тут воістину крижане серце та психопатичний розум, але не думайте, що одразу зрозумієте, хто з Данів може бути холоднокровним маніяком, якщо випустить на волю внутрішніх демонів. Зараз же за зникненням Емі спостерігає вся країна, а в таких справах завжди підозрюють чоловіка. Він же мусить бути винним? Як же без цього? Ґіліян Флінн вміло переплітає дві паралельні історії і тільки під кінець дозволяє нам зрозуміти, що ж насправді відбулось. 

Дует Аззарелло та Бермехо створив нуарну історію, яка крає серце. Коли перегортаєш сторінки, то в голові лунає сміх, який схожий радше на плач (як же Хоакінові Феніксові точно вдалось його передати). Джокер ідеально підходить на роль психопата з крижаним серцем. Адже біль вже давно витіснив всі паростки любові, що намагались прорости у його понівеченій душі. Король Ґотема повернувся, щоб знову вмити місто кров’ю. І Бетмену краще не потрапляти йому на очі, бо має що втрачати, а от Джокер вже давно втратив все, тож йому боятись нічого. 

Вона холоднокровно застрелила чоловіка, вистріливши йому в обличчя. П’ять разів. Мов якась кривава богиня помсти. І тепер мовчить. Підказку художниця залишила тільки на автопортреті, який намалювала одразу після того. Амбітний психотерапевт Тео Фабер впевнений, що може розговорити її та з’ясувати мотив вбивства, яке так і залишилось великою таємницею. Але спочатку треба зрозуміти, чому вона мовчить та підібрати правильний ключик. Чи не випустить він тим самим демона, якого Алісія поховала під масивними плитами власного мовчання. 

Якщо ви шукаєте персонажа, який не знає співчуття, але любить злі жарти, то ви саме за адресою. В Джона Константина серце давно скрижаніло від окультних студій та особистих втрат, але тяга до авантюризму залишилась. Він вже втомився рятувати світ, тим паче, що зараз має нарешті подбати про себе, адже ще не все зробив у цьому житті. Поки цигарки та випивка гасять його біль, насолоджуйтесь історією харизматичного та гострого на язик чаклуна, яка розтягнулась на десятки років. Але, може, йому ще раз спробувати врятувати світ?

Кундері вдається прописувати персонажів, які не викликають жодної емпатії та симпатії (а радше бажання вигукнути: що ж ти робиш, дурбецало?!). От головний герой «Нестерпної легкості буття» Томаш – ніби й непогана людина, але перетворює шлюб на пекло, ніби й люблячи дружину, але постійно стрибаючи у гречку. Його філософія чітко розмежовує ці речі, роблячи його мало не безгрішним лицеміром. Переїзд дає Терезі надію, що життя на новому місці хоч якось зміниться. Та чи можна сподіватись на щастя з тим, в кого у грудях вже давно замість серця крижина. 

Юлія Дутка
Трилероїд, інтроверт та психоаналітик-аматор. Ви хочете про це поговорити? За фахом - журналіст, та більше тяжію до редагування. Люблю соло-подорожі, важкий метал, м’яке світло, волохатих корів, Скандинавію та бензопили. Мрію попестити ісландських коників та потиснути руку Чакові Поланіку.
http://tarels.blogspot.com/%20

1 561 thoughts on “Розтане‌ ‌чи‌ ‌заморозить‌ ‌все‌ ‌довкола?‌ ‌10 книжок‌ ‌про‌ ‌крижані‌ ‌серця‌ ‌

    Добавить комментарий