Крута як 200 гривень: підбірка книжок про Лесю Українку

А як ви святкуєте красивий ювілей української поетки: вивчили вірш, встановили рамку з Лесею на аватарку, чи запланували тур лесиними місцями на травневі свята? Всі варіанти підходять) Ми ж підібрали для вас низку книжок Лесі і про Лесю, адже саме таким бачимо її день народження - натхненним і святковим.

Почнемо з чудової новини — світ побачило повне 14-томне видання творів Лесі Українки, яке містить не тільки поезії і прозу (серед іншого і драматургію), а й переклади та листування письменниці. Український інститут книги запланував невеликий тираж — всього 1500 примірників, які будуть безкоштовно надіслані публічним бібліотекам, вишам, музеям та дипломатичним структурам України за кордоном. Продавати видання не планують, але всі томи можна завантажити у зручному форматі. 

Крута як 200 гривень: підбірка книжок про Лесю Українку 0

«Лісова пісня. Мавка. Переказ для дітей» 

«Лісова пісня» — романтична історія, яку вивчають у школі (і не особливо розуміють), отримала легку та доступну форму з красивими ілюстраціями. 

Ця книжечка для дітей є додатком до повнометражного мультфільму, вихід якого був запланований на 2020 рік, але кінцева дата досі невідома і за оптимістичними прогнозами старт прокату очікується наступного року. Та ми чекаємо, певна річ. 

А поки відомо, що головним завданням Мавки буде захист лісу та Джерела життя від людей. Випадково головна героїня зустріне звичайного сільського хлопця Лукаша, який полюбляє грати на сопілці, коли його ніхто не чує. Ця зустріч зароджує почуття між двома головними героями.

«З людської намови. Проза»

Леся Українка 

Швидше за все такої Лесі Українки ви ще не бачили, адже її проза майже не потрапляє до списку требачитів, а вона таки цікава, бо концентрована та без зайвини. Письменниця була переконана, що краще, якщо читач жаліє, що твір закороткий, ніж знудиться великим обсягом. Образки, оповідання з глибоким психологізмом, які зображують персонажів у складних або ж цілком тривіальних ситуаціях. Жіночі характери, в деяких можна розгледіти риси й самої письменниці, розкриваються в атмосфері кінця ХІХ — початку ХХ століття. У збірці вміщені і закінчені твори, і уривки, які письменниця з тих чи інших причин відклала.   

«Драми та драматичні поеми»

Леся Українка

 Уявити творчість Лесі Українки без драматургії неможливо, адже саме у сценічних творах письменниці вдається найкраще розкрити характери персонажів та продемонструвати своє режисерське бачення. Ви знали, що в сімействі Косачів часто ставили сценки і саме Лариса всім керувала (навіть готувала костюми!)? Збірник містить такі знакові твори: «Прощання», «Іфігенія в Тавріді», «Одержима», «Вавілонський полон (У полоні)», «Камінний господар». 

Леся Українка у світі перекладу. Вибрані переклади європейськими мовами. Навчальний посібник 

Як про перекладачку про Лесю Українку говорять нечасто (хоча доробок вагомий та заслуговує на неабияку увагу), а про переклади її творів різними мовами ще рідше. Як звучить її Contra Spem Spero англійською? А французькою? Чи німецькою? Звісно, ця книжка буде цікавою насамперед мовознавцям та перекладачам (адже містить і практичну частину), та, якщо ви залюблені у поезію Лесі Українки, то прослідкуйте за тим, як твори набувають нових відтінків звучання переходячи на іншу мову. 

«Notre Dame d’Ukraine: Українка в конфлікті міфологій»

Оксана Забужко

Єдиний мужчина в українському письменстві — Леся Українка. Монолітна постать тендітної жінки височить та руйнує міф про те, що відомі українці -виключно вихідці з села. Аристократка з шляхетної родини, яка здобула блискучу освіту вдома (якби не хвороба, хтозна, які б університети їй підкорились), — дворянка, а не спадкоємиця кріпацької родини.

В її постаті криється ще стільки незвіданого, в її творчості ще стільки не відчитаного. Що ж, використаймо рік її 150-річчя з користю, досліджуючи та намагаючись зрозуміти — і в цьому неабияк допоможе праця Оксани Забужко.

Блокнот. Леся Українка 

Це не про твори Лесі Українки, а про неї, як натхнення. Занотовуйте думки, улюблені цитати, малюйте, творіть. Нехай Леся вас скеровує. Зрештою, в такому нотатнику можна укласти власну антологію улюбленої поезії письменниці. Як вам ідея? Кремовий папір без ліній та цяточок не обмежує польоту думки, а лясе, дозволяє починати саме з того місця, де зупинились попереднього разу. Текстурована палітурка зробить процес творчості ще приємнішим. 

 «Леся. Мандрівний клубочок»

Наталка Малетич

Леся Українка — стильна модниця, мандрівниця з безліччю талантів, яка пристрасно вивчала нові мови та насолоджувалась неймовірними панорамами. Ця книжка Наталки Малетич, ілюстрована Марією Фоєю, створена насамперед для підлітків, але буде цікавою й дорослим, які звикли до образу Лесі Українки — бідолашки, яка все життя мучилась від хвороби, адже саме такою донедавна зображали її шкільні підручники.

 Але ж ні — жива людина, сильна жінка з неймовірною жагою до знань, персона з радощами та переживаннями, з люблячою родиною та коханням, характер, який викликає захоплення. Відкрийте Ларису-Лесю, з якої хочеться брати приклад.   

«Апокриф. Чотири розмови про Лесю Українку»

Оксана Забужко,  Блаженніший Святослав Шевчук

Чи була релігійною Леся? Церква закидала їй невіру, а комуністична влада захоплювалась її атеїзмом, та все ж не допускала її твори до широкого загалу. Що ж було насправді? Досліджень про це немає, але праця “Апокриф” розкриває цю тему.

 Письменниця Оксана Забужко та глава Української греко-католицької церкви Святослав Шевчук обговорюють творчість Лесі Українки, зокрема євангельські та ранньохристиянські сюжети, які вона використовувала. Чотири розмови та чотири тексти, які стали основою для цього аналізу.

«Залізна вода»

 Мирослав Лаюк

25 лютого вийшов  роман Мирослава Лаюка («Баборня», «Світ не створений») «Залізна вода» — так, саме сьогодні, 25 лютого!

 Історія, яка разом з Лесею Українкою мандрує Карпатами. Дивовижа, але дівчина, яка з дитинства мучилась через хворобу, не боялась походів та, здавалось, черпала силу з гір. Багато років по тому двоє шукають мало не міфічного листа, який розповість про побут Лесі Українки на високих полонинах. Яких колоритних персонажів ми зустрінемо у цьому романі? І що саме вони нам покажуть? 

 

Крута як 200 гривень: підбірка книжок про Лесю Українку 0

Авторка: Юлія Дутка