Книжки про Другу світову війну: спогади, біографії, історії

Друга світова війна змінила хід історії, сколихнула звичний порядок у понад 60 країнах світу та кардинально вплинула на життя людства. Її неможливо забути, переписати чи просто натиснути кнопку delete. 8-9 травня в Україні відзначають Дні пам'яті та примирення. Адже головне - не парад військової техніки, не покладання квітів до Вічного вогню, а — пам'ять про мільйонів загиблих та роздуми про минулі трагічні події. Читаймо та робімо висновки!

Спогади про Другу світову війну. У 2 томах

Вінстон Черчилль

Хто може краще повідати історію про Другу світову війну, як не одна з ключових фігур тієї буремної епохи? Прем’єр-міністр Великобританії Вінстон Черчилль виклав свої спогади про тодішні події у шеститомному виданні. Цей двотомник є авторизованою скороченою версією з його власним спеціально дописаним епілогом про післявоєнні роки. За цю працю в 1953 році Черчилля було удостоєно Нобелівської премії.

Оповідь починається з опису ситуації наприкінці Першої світової війни. Автор передає політичну та соціальну атмосферу, що назріла напередодні Другої світової війни. А ще аналізує передумови, перебіг подій і всі аспекти глобального збройного конфлікту. Тут є і раціональні розрахунки військових втрат, і розмірковування про правильність наступного ходу, і критика майбутньої ООН та «совєтів». Черчилль намагається висвітлити все максимально беземоційно, використовуючи матеріали зі своїх виступів, записки та офіційні повідомлення. Ця книжка показує Другу світову війну під іншим кутом, на відміну від звичного для радянського і пострадянського соціуму.

Щоденник Анни Франк. Графічна адаптація

Анна Франк, Арі Фольман

Найекстраординарніше видання, де зображено події Другої світової війни та Голокосту. Складні теми тут подано у зрозумілій для дітей та підлітків формі.

Це графічна адаптація «Щоденника Анни Франк», який вела згадана єврейська дівчинка з 12 червня 1942 по 1 серпня 1944 року під час нацистської окупації Нідерландів. Анна Франк протягом двох років занотовувала те, що відбувалося в «Притулку», де переховувалася її сім’я від гестапо, передавала власні переживання та думки з приводу побаченого. У жахливих нелюдських умовах Анні вдавалося залишатися людяною та стійкою. На жаль, у серпні 1944 року гестапо арештувало всіх, хто жив у «Притулку», а відтак Анна померла в концтаборі Берґен-Бельзен.

У книжці викладено незвичайну візуальну інтерпретацію історій, окремих фактів, що описала Анна Франк. Це дає змогу реалістично уявити те, що довелося пережити тринадцятирічній дівчинці. Ілюстрації неймовірно точно передають емоції, почуття та переживання героїв. Ілюстратор Давид Полонський зміг в одну картинку вкласти сенс кількох сторінок із «Щоденника» відразу.

 

Забуті покидьки східного фронту

Сергій Плохій

Історик, директор Українського наукового інституту Гарвардського університету Сергій Плохій на основі розсекречених архівів радянських спецслужб написав повну історію співпраці американських і радянських солдатів у ХХ столітті. Завдяки цьому доробку широкому загалу стали доступними маловідомі факти взаємодії Радянського Союзу та США, зокрема у військово-повітряній сфері.

З документальною точністю автор розкриває джерела конфліктів і жахіть «Холодної війни», аналізуючи історію «Великого союзу». Він стверджує, що цей альянс був приречений на невдачу та почав розпадатися ще під час Другої світової. Крім загальної політичної картини, історик багато уваги приділив людським взаєминам, суперечностям культур і менталітетів, що додає живості історичному фактажу. Якщо вам подобається розбиратися з даними контррозвідки та таємної поліції, звітами шпигунів, доповідями кураторів, то праця Плохія вам принесе задоволення.

Криваві землі. Європа між Гітлером та Сталіним

Тимоті Снайдер

100% найкривавіша книжка у цій добірці. Американський історик Тімоті Снайдер описує жахливі факти масових вбивств 1933-1945 років. 14 мільйонів людей стало жертвами двох жорстоких режимів — сталінського та гітлерівського. Понад половина з них загинула через те, що їх було позбавлено їжі, слідом за голодом ішли розстріли, а далі удушення газом.

Снайдер прискіпливо збирає та використовує у своєму дослідженні відкриті архіви, спогади тих, хто вибрався з ям смерті та пережив радянський голод, щоденники розстріляних офіцерів, нотатки злочинців, протоколи допитів і статистику страчених. Автору вдається викласти дані так живо та нестандартно, що книжка однаково приверне увагу і науковців, і широкий загал. Картини масових вбивств, людожерство під час голоду, жахіття концентраційних таборів, безнадійність і страх людей — майже 500 сторінок гіркої правди про Другу світову війну.

Гітлер. Примітки до біографії

Себастіан Хаффнер

Тема Другої світової війни була б неповною, якщо не назвати тих, хто розв’язав масштабний конфлікт. Йдеться про Адольфа Гітлера.

Письменник і журналіст Раймунд Претцель, що творив під псевдонімом Себастіан Гаффнер, у своїх роботах зосереджується переважно на темі новітньої історії Німеччини, зокрема Німецького Райху (1871–1945). У книжці «Гітлер. Примітки до біографії» він  аналізує життєвий та політичний шлях Гітлера, розповідає про його роль в історії Німеччини та всього світу, а також висуває сміливі версії про химерні повороти Другої світової війни. Автор намагається неупереджено подати постать Фюрера, уникаючи типової демонізації та обожнювання. Це дає змогу тверезо і всебічно оцінити  роль Гітлера, попри крайній негативізм, осуд за пролиту кров і руйнації розгледіти навіть деякі позитивні нюанси. Усе було набагато складніше, ніж здається на перший погляд.

Ця книжка стала справжнім бестселером у Німеччині, її удостоєно таких відзнак, як премія міста Дюссельдорф імені Гайнріха Гайне, премія Йогана Гайнріха Мерка, а також літературних премій імені Фрідріха Шіделя та імені Вінґейта.

Фактор Черчилля. Як одна людина змінила історію

Боріс Джонсон

Уже з назви книжки зрозуміло, що в епіцентрі уваги один із найвизначніших лідерів ХХ століття — Вінстон Черчилль. Політик, оратор, державний діяч і письменник. Чому й досі ця особа вражає своїми талантами, рішеннями та незвичайною впертістю? Щоб зрозуміти, варто читати «Фактор Черчилля». Борис Джонсон, політик та ексміністр закордонних справ Великобританії, розкриває відомі та таємні факти з життя цієї непересічної у світовій історії постаті. Він намагається чесно розповісти про Черчилля, однаково приділивши увагу як його талантам — оратор, живописець, письменник, льотчик тощо, так і недолікам — випивав і багато курив, був надзвичайно впертим і вимогливим до оточення. Автор не оминув і опису ролі Черчилля у перебігу Другої світової війни.

Подорож Цильки

Гізер Морріс

Австралійська письменниця Гізер Морріс на основі реальних подій створює роман. Це вже друга робота авторки. Її дебютний твір «Татуювальник Аушвіцу» швидко очолив список бестселера за версією The New York Times.

Морріс розповідає про шістнадцятирічну дівчину Сесилію Кляйн, яку спочатку вислали до концтабору «Аушвіц», а потім за співпрацю з німцями (так назвали радянські енкаведисти систематичне ґвалтування старшими чинами табору) їй присуджують 15 років ГУГАГу. Жахлива вигадка? Ні. У цій книжці описано лише одну з історії, яких було безліч під час Другої світової війни. Книжка пронизана боротьбою та нестримною жагою до життя. Щодня героїня знаходила в собі сили для збереження свого Я та виживання в надзвичайно пекельних умовах, а також допомагала іншим. Цилька, як називали Сесилію друзі, працювала в лікарні, де доглядала за пораненими, потім у пологовому відділенні і навіть у кареті швидкої допомоги. Біль і радість, надія та розпач, людська жорстокість і жертовність, дружба та любов — роман сповнений різних тонів, що попри складність і драматизм порушених проблем змушує себе читати.

Авторка: Любов Ляшко