Книжки–подарунки малятам від 3 до 5 років: що покласти під ялинку

Поки ваші діти маленькі і лише пізнають світ, дуже хочеться передати їмі відчуття магії новорічних свят: Миколая, Нового року та Різдва. Подарунки в поширенні атмосфери свята дуже важливі - цікаві книжки з гарними малюнками викликають щиру радість, а прохання «почитай, будь-ласка» робить батьків щасливими.

«Шусть і Шуня. Різдвяна ялинка»

 Аксель Шеффлер  

Шусть і Шуня — двійко маленьких друзів, вони люблять все робити разом. Ось вирішили прикрасити різдвяну ялинку печивком, але через деякий час ласощі зникли без сліду! А у Шустя заболів животик, цікаво чому ? Історії з їхнього життя прості і справжні, наповнені теплом і тонким гумором. Вони вчать малюків висловлювати емоції, пробачати і просити пробачення, легко відноситися до тимчасових невдач. 


«Неймовірна історія про велет-грушку»

 Якоб Мартін Стрід

 У книзі на вас чекають пригоди друзів з чудернацького Міста Сонця, дивовижні відкриття, морські пірати, загадковий дракон, карти, пошуки таємничого острова, а ще — якісні ілюстрації. А потім малюку, можливо, теж захочеться написати листа і надіслати його у пляшці морською поштою або ж виростити щось надзвичайне на власному підвіконні чи городі. Хто зна, але єдине, що відомо зараз — ця історія сподобається як хлопчикам так і дівчаткам, а також їхнім батькам і буде не раз  прочитана.

 


«Різдво у Петсона»

 Свен Нордквіст  

Хто ще не чув про чудернацького дідуня Петсона та його надзвичайно тямущого кота Фіндуса? Саме час завітати у їхню затишну садибу та дізнатися, що такого цікавого вони робитимуть на Різдво.

Цього разу з Петсоном сталася неприємна пригода і він геть не може підготуватися до свята як годиться. Доведеться їм святкувати без ялинки і смачної вечері… Хоча, хто зна, адже ці двоє — майстри на вигадки та нестандартні рішення і, до того ж,  саме на Різдво й стаються маленькі дива. Тепла історія про взаємопідтримку, передчуття свята і магію Різдва.


«Річкова пригода»

 Доро Ґьобель, Петер Кнорр. Віммельбух  

Вранці від залитого сонцем пірсу маленького містечка відправляється річковий пароплав «Ластівка». Екіпаж радо вітає на борту бажаючих провести день на воді і захоплива подорож починається. Книга знайомить малюків з водним транспортом, містить багато цікавих деталей про екіпаж та його веселих гостей. Деталізовані картинки спонукають до розглядання, розвивають увагу.

На кожному розвороті відбувається нова подія, яку ви можете обговорити разом та вигадати безліч інших історій, що «включатиме» мовлення та фантазію.


«Гість на Різдво»

Аннетт Амргейн

Які книги хочеться читати з малятами напередодні свят? Важливі великий формат, яскраві ілюстрації, простий, але глибокий текст, а ще — кумедні герої, що мають свої мрії та дуже чекають на диво. І воно стається. Магія живе там, де є чисті добрі серденька, взаємопідтримка і турбота, коло друзів й милі дрібниці, які для дітей мають велике значення. У цій книзі є все і навіть більше. 

Дві історії про ведмедика, який дуже хотів зустріти Різдво з друзями та зайчика, що шукав чарівне світло деінде, а знайшов у себе вдома.  

«Мануель і Діді.  Велика книга маленьких мишачих пригод»

Ервін Мозер  

Цю книгу варто радити усім! Крім тих, звісно, у кого вона вже й так є. Багато коротких, цікавих, зворушних і повчальних  історій про пригоди двох мишенят, які вміють фантазувати і насолоджуватися життям. Кожна з оповідок — це і текст, і чудові ілюстрації. Окремим сюжетом — малюнки кумедних комашок внизу кожної сторінки, які щось не менш цікаве вигадують. Навіть коли ваші діти знатимуть усі походеньки Мануеля і Діді напам’ять, вони все-одно проситимуть вас почитати ще й ще. А згодом, коли трошки підростуть, розповідатимуть свої власні історії про друзів.

Познайомившись з другою книгою, діти дізнаються, як можна використати  стару книгу, що корисного зробити з кукурудзяного качана, як вдосконалити м’яке крісло та як можна використати горіхові шкаралупки. Двадцять чотири історії наповнені подорожами і відкриттями обіцяють цікаву забаву маленьким читачам та безліч яскравих емоцій.

 

«Білі мухи налетіли»

 Максим Рильський

Мабуть, не знайдеться жодного дорослого, який би не знав хоч кілька рядків з цього вірша. На відомих римах Максима Рильського виросли сучасні тата і мами, а тепер ви можете з радістю поділитися «формулою зими» зі своїми дітьми. Чудові ілюстрації відомої художниці створили неповторну атмосферу: коли сніг  вкриває все навколо пухкою ковдрою. 

Для дітей перші сніжинки — це завжди свято, а сніговик та санчата – прості речі, які роблять малюків щасливими. 

«Рік у місті» Віммельбух

Катажина Богуцька

У віммельбусі зібрано дуже багато героїв, і в кожного цікаве життя, звички, захоплення. Тут усе пов’язано, сторінка за сторінкою відкривається світ цілого міста протягом року, розвиваються історії його жителів. І навіть коли ви добре з усіма познайомитеся, все-одно будуть знаходитися деталі, які підштовхнуть до нових досліджень. А ще потренувати пам’ять, уважність, вміння концентруватися і логічно мислити, шукати причинно-наслідкові зв’язки.

Одним словом,  – ця книга – гідний конкурент планшету.


«Кузя, Зюзя і компанія»

 Всеволод Нестайко  

Ох і непосидюх цей маленький комарик Зюзя! Але, стривайте, яким же ще йому бути, якщо все навколо таке цікаве і повсякчас кличе до пригод? У книжечці веселі та повчальні оповідки про комарика і його друзів, як-от відкриття бюро знахідок.

Ця книга українського класика дитячої літератури вирізняється дидактичністю, але поганого Нестайко не нарадить. А ще  в книзі є кумедна пісенька, яку захочеться вивчити усім.

 

Гучна зимова сплячка

Кеті Гадсон

Книга з барвистими малюнками сподобається навіть найменшим читачам.  

Мила черепашка-буркотунка не любить зими і хоче пошвидше заснути до весни, але має дуже багато друзів, які хочуть долучити її до своїх зимових забав. І згодом черепаха сама починає бавитися та радіти, відкриваючи для себе красу та магію зимових пригод. Особливо, коли поруч такі чудові друзі! У книзі малюки знайдуть і собі підказки, що такого цікавого вчворити взимку. 


«Льодовики та гейзери. Мандрівка в Ісландію»

 Кирило Бурмаченко  

Чому саме Ісландію обрав письменник? Мабуть, тому, що це дуже самобутня країна з незвичайними краєвидами, дивовижною природою та історією. Дітям, які лише пізнають наш світ книга сподобається  яскравими малюнками – це свято для очей.

А ще, дуже ймовірно, їх  розсмішать чудернацькі назви гір та гейзерів. Крок за кроком, вони розкриватимуть для себе красу нашого світу і чому б не розпочати цей шлях саме з країни ельфів та льодовиків? 

«Таємний лист на День Народження»

Ерік Карл

Маленький хлопчик Тім напередодні свого Дня Народження отримує чудернацького листа. У листі завдання: якщо Тім все виконає, то отримає свій подарунок. Книга-гра  містить багато цікавих деталей, сторінки різних форм та невеличкий квест, який малюк розгадає разом з героєм. В процесі читання ви познайомитеся з геометричними фігурами, дізнаєтеся про небесні тіла та де живуть різні маленькі звірята. Тут багато цікавинок про світ розказано максимально просто та доступно.

 


«Іще почухаєш за вушком?»

  Йорг Мюле

Магічна книжка-гра, де малюк вкладатиме спати маленьке зайченя. Можна мати поруч іграшки і повторювати все, що описано в книжечці, можна взяти маленький клаптик тканини і вкривати ним книжкове зайченятко, а можна «використати» просто уявну ковдрочку — хай там як, вашій дитині обов’язково сподобається виконувати прості завдання з книги, тиснути на уявний вимикач світла та вкладатися спати точнісінько так само, як маленьке зайченя.



«Святкова, чудова новобудова»

 Шеррі Даскі Рінкер  

На будівельному майданчику панує атмосфера командної роботи, дружби та взаємопідтримки. Адже важлива великогабаритна техніка працює над особливим завданням. До того ж, усі в передчутті магічних свят і за свою сумлінну працю отримують чудові подарунки. Дуже гарно оформлена книга наповнена добром та святковою магією сподобається не лише хлопчикам, перевірено.

 

«Різдвяний довідник Санти»

 Крістофер Едж

Інтерактивна книга-гра, яка відповість на усі запитання про те, звідки ж беруться подарунки під ялинкою. Ельфи зібрали найповнішу інформацію про Санту, оленів та власні походеньки у цьому найновітнішому довіднику. Тут багато детальних описів, маленькі віконечка, що відкриваються, ігри, завдання та міні-книжечки, які особливо цікаво читати. Здається, у цій книзі немає ні сантиметра, який би не був заповнений якоюсь цікавинкою.


«Один, два, три — знайди! Новорічна шукалочка»

 Євгенія Попова, Лілу Рамі  

Книга створена для розглядання і радості спільного пошуку. Вона чудово розвиває уважність та концентрацію, а в тому, що малюки захочуть провести за виконанням завдань з книжечки багато часу немає і сумнівів. Неймовірні і детальні ілюстрації, цікаві завдання захоплять і вас, тож обов’язково долучайтеся всією сім’єю до пошуків ельфів, які поснули пакуючи подарунки і вгадуйте, які герої книги прикрасили ялинку, адже в цьому теж є своя святкова магія!

«Казки Чарівного лісу»

 Валько

 

Бузиновий Ведмідь та Маленький Заєць живуть у Чарівному лісі та постійно потрапляють у цікаві історії. Кумедні і чуйні герої разом шукають велетня, який оселився у лісі та потрапляють у цікаві пригоди і знаходять нових друзів. Історії добрі, світлі, повчальні та веселі, доповнені дуже якісними та детальними ілюстраціями. Маленький чарівний світ пригод та щирої дружби захопить юних слухачів та стане вірним супутником на довгі роки.

«Як добре, що є Боб»

 Метью Морган  

Терапевтична книга, яка допоможе батькам поговорити з малечею про страхи. Хлопчик на ім’я Макс постійно непокоїться про різні речі, а от його песик Боб майже безстрашний і допомагає подолати Максові стати сильнішим та впевненішим. Вони винайшли метод під назвою «страхобульки» , а головне, що зрозумів малюк — якщо страхи описати, ті втрачають свою безмежну силу. Гарне оформлення та чудові малюнки доповнюють історію, яка стане в пригоді малюкам, адже вони лише вчаться пізнавати світ і розуміти свої реакції на різні явища.

«Груффалятко»

 Джулія Дональдсон

Чарівна історія про маленьку донечку монстра Груффало, яких хотів вберегти доню від страшного чудиська, що живе у лісі. І ось, одного зимового вечора цікавість підштовхнула малечу на пошуки і вона таки знаходить те, про що оповідав їй татко. Але що насправді сталося в Чорному лісі? Діти бездоганно здогадуються про суть цієї кумедної оповідки і дуже радіють за вигадницю мишку. Казочка віршована і дуже легко запам’ятовується. 

 

Там, де блукають сни

Ростислав Попський

Книга-засинайка і водночас стимулятор фантазії, намальована  і написана відомим ілюстратором Ростиславом Попським. Його малюнки ніби пропливають на папері та підсвічуються якимсь чарівним ліхтарем.

В дебютній книзі Попського  хлопчик перед сном прогулюється на нічному небі в компанії Місячного кота і спостерігає чудасії, як-от театр на старому бабусиному горищі.

Авторка: Надія Сас