Добірка книжок, які вміють ставити запитання

У цей тривожний час маємо більше запитань, аніж відповідей. Та не зосереджуймось лише на тому, що нам не під силу змінити — пропонуємо натомість пошукати разом з авторами книжок відповіді на життєствердніші питання. Для тих же, хто бере участь у бінґо, матеріал буде підказкою до пункту № 15.

Художня література

Книжка Мар’яни Гапоненко, німецькомовної письменниці родом з України, розповідає про дивакуватого 96-річного орнітолога. Головний герой, дізнавшись про імовірний смертельний діагноз (здогадуючись — бо результати обстежень не повідомили йому телефоном, а зустрітися з лікарем він так і не наважився), пускається берега у місті свого дитинства — Відні. Винаймає там найдорожчу кімнату найдорожчого готелю, їсть вишукані страви, насолоджується музикою і товариством.

Хто ж така Марта — відповідь ви шукатимете впродовж усього роману, і лише наприкінці таємниця відкриється.

Книжка нобелівського лауреата, повість-детектив, що вміщує 19 днів розкриття злочину. Розслідує його добросердий поліцай Літума, який дуже близько до серця сприйняв вбивство молодого солдата-добровольця з авіабази, з якого, до того ж, добряче познущалися. Ресурсів на розслідування, очікувано, немає, на все місто — єдина автівка-таксі, до того ж без допомоги авіації поліції не справитися — злочин стався далеко за містом, тож ніхто нічого не чув і не бачив. Як розвиватимуться події та що посприяє розгадці — читайте у книжці.

Нон-фікшн

Ця книжка — посібник з інформаційної гігієни, необхідний кожному з нас, щоб протистояти маніпуляціям і могти відрізнити фейк від правдивих новин. Та найбільша цінність цієї книжки в тому, що написала вона маніпуляторкою-практиком на основі українських кейсів.

Хто такі люди-овочі за визначенням авторки? Це ті, ким легко маніпулювати, хто не висловлює свого незадоволення, покірні й усім задоволені.

У книжці ви знайдете не лише правила інформаційної гігієни, які допоможуть не піддаватися пливу інформаційних вірусів, а й історію того, як в Україні знищували інформаційний імунітет та до яких наслідків це призвело. Словом, книжка-мастрід для усіх і кожного.

Геноміка — це не суто наукова дисципліна, вона стосується кожного, адже має стосунок до нашого здоров’я й майбутнього, тож варто знати механізм її дії. Наші відмінності — колір очей та волосся, статуру і схильності до хвороб — визначають всього 0,2 % геному, решта ж 99,8 % є спільними для всіх.

Цікаво написана та проілюстрована неординарними ілюстраціями, книжка доступною мовою розповість про витоки науки, про Дарвіна й Менделя, також ви дізнаєтеся, що таке ДНК, геномна медицина і фармакогеноміка, і про те, що чекає на нас у майбутньому.

Книжка Вілла Ґомперца, редактора відділу мистецтв Бі-Бі-Сі і колишнього директора з медіатехнологій лондонської галереї Тейт, простими словами розповідає про сучасне мистецтво та історію його появи — від преімпресіонізму, «Фонтану» Дюшана аж до наших днів. Ви дізнаєтеся, що у нерозумінні сучасних творів мистецтва зізнається більшість освіченого населення планети, ба більше — навіть галеристи й критики уникають того, щоб першими побачити в майстерні ще не прокоментований витвір. Адже самі по собі вони часто є лише предметом, а от інтерпретація «що цим хотів сказати художник» — важить багато. А між одним і іншим — збентеження, незручність та боязнь виказати своє нерозуміння.

Ви дізнаєтесь, що романтичний, легкий для сприйняття імпресіонізм був у свій час бунтарством і боротьбою проти системи. Прочитаєте, що пісуар Дюшана став переломним моментом в історії мистецтва майже випадково — завдяки щасливому збігу обставин. А саме — тому, що його встиг сфотографувати у галереї відомий фотограф і галерист Альфред Стіґліц — до того, як пісуар знищили, а сталося це доволі швидко.

У книжці є 20 розділів, присвячених мистецьким напрямам і окремим митцям, прочитавши які ви точно будете розумітися в історії мистецтва, навіть якщо до цього ніколи ним особливо й не цікавилися. Також вони проілюстровані чудовими іронічними ілюстраціями Микити Кравцова.

Цікаве, до того ж написане з гумором дослідження, присвячене феномену людської тупості — книжка, яка точно розважить вас у ці непрості часи (і таки дасть відповіді на поставлене у заголовку питання). Ви дізнаєтеся, які є види дурнів і чим вони відрізняються одні від одних (відсталі, рагуль, універсальний дурень та інші).

Цю книжку підготував французький науковий журналіст Жан-Франсуа Марміон, залучивши до роботи над нею психіатрів, вчених, філософів, соціологів та письменників. Вони розглянули дурість з різних точок зору — тобто ви прочитаєте тут і про здатність нашого мозку помилятися та причини цього, про колективну дурість, вплив на людей емоцій, життєвих сценаріїв, соцмереж, про роль медійних маніпуляторів та багато інших факторів.

Згадується також відомий ефект Даннінга-Крюгера — за іменем вчених, які відкрили, що необізнані особи схильні переоцінювати свій рівень компетентності. Тобто некваліфіковані люди в деяких випадках не можуть оцінити свої реальні можливості. Ба більше — вони не лише схильні переоцінювати власний рівень компетентності, а й нездатні розпізнати вміння тих, у кого вони є.

Шукайте у книзі поради, як взаємодіяти з такими людьми, та все ж бажаємо, аби на вашому життєвому шляху їх траплялося якомога менше.

Для батьків

Відомий експерт у визначенні ознак брехні за виразами обличчя, жестами і зміною голосу, автор книжки «Теорія брехні», Пол Екман сам став жертвою власного сина, який, коли йому було 13, влаштував вечірку для своїх друзів, не попередивши батьків. Це й стало поштовхом до подальших досліджень, а пізніше — до появи цієї книжки. Він, пояснює, чому діти брешуть та розповідає, за яких обставин вони схильні робити це частіше. Ви дізнаєтесь, які фактори впливають на дітей і підлітків та як запобігти тому, що вони казатимуть неправду.

Тут розглянуто дитячу й підліткову брехню в різному віці та за різних обставин, й один розділ присвячений порадам батькам про те, як із нею впоратися.

Ця книжка особливо актуальна зараз, коли батьки вимушено проводять більше часу зі своїми дітьми, та ще й переважно ізольовані в закритому помешканні. Як мінімізувати конфлікти та порозумітися, що варто робити, а чого краще уникати у спілкуванні з підлітками, читайте у цій книжці.

Тут є поради чи не на всі випадки життя — і про захоплення підлітком субкультурами, і про небажання вчитися, і коли вони мають проблеми з комунікацією (з однолітками, братами й сестрами та іншими), про здоров’я, дієти та багато-багато іншого.

Авторка — дитяча письменниця, психологиня, має досвід сімейного й дитячого консультування. Кожен розділ починається з прикладу-ситуації та трьох варіантів виходу із неї, різного рівня складності — найпростіший, складніший та найскладніший.

Для дітей

Захопливий комікс, присвячений одному із найвідоміших художніх шедеврів — «Моні Лізі» Леонардо да Вінчі. Подорожуючи в часі разом із головним редактором газети «Гризун» Джеронімо Стілтоном, юні читачі дізнаються й про інші винаходи да Вінчі. Та тут не обійдеться без пригод, адже головному героєві разом із друзями та родичами доведеться мати справу з найзапеклішими їхніми ворогами — котами-піратами, які знайшли спосіб змінювати минуле і задумали викрасти легендарну картину.

Чудові книжки Оскара Бреніф’є ідеально підійдуть для карантинного обговорення з дітьми, особливо якщо раніше ви не мали такої родинної звички. Особливість цих книжок в тому, що вони не дають відповідей, а ставлять ще більше питань, виявляючи неоднозначність ситуацій і множинність інтерпретацій (як би це складно не звучало для дитячої книжки — але це про діалог, спільний з дітьми пошук відповідей, в залежності від додаткових обставин, які на них впливають).

Основна задача, яку ставить перед собою автор — навчити дітей мислити самостійно. Таким чином виросте людина, що зможе сама робити висновки й брати на себе відповідальність.

Шість питань, про які пропонує подумати в цій книжці автор, це:

  • Як зрозуміти, що ти щасливий?
  • Чи легко бути щасливою?
  • Чи повинен ти будь-якою ціною шукати щастя?
  • Чи приносять гроші щастя?
  • Чи потрібні тобі для щастя інші люди?
  • Чому іноді ми нещасні?

Погодьтесь, пошук відповідей на них — челендж і для будь-кого із дорослих, еге ж?

Це видання пропонує порозмірковувати вголос про почуття. Це те, що важливо навчитися помічати і проживати з самого дитинства — навіть якщо нас цьому свого часу не вчили. Ви ж пам’ятаєте про важливість емоційного інтелекту?

Шість основних питань, відповіді на які шукатимете разом з юними читачами:

  • Звідки ти знаєш, що батьки тебе люблять?
  • Чи заздриш ти своїм братам і сестрам?
  • Чому ти сваришся з тими, кого любиш?
  • Чи добре бути закоханим?
  • Що краще: бути на самоті чи з друзями?
  • Чи боїшся ти виступати перед класом?

Ренделл Манро, автор цієї книжки, працював до 2006 року робототехніком НАСА, а тоді звільнився, що малювати комікси й вести блог із відповідями на найнеймовірніші питання. Ц цій книжці частково зібрані тексти з блогу, частина ж такі, що ніде раніше не публікувалися. Вона одночасно розважатиме і навчатиме, адже відповіді Манро ґрунтуються на наукових поясненнях. Її не можна назвати дитячою, та, впевнена, вам значно цікавіше буде читати її, обговорюючи з дітьми.

Щоб ви мали уявлення, про що йдеться, ось кілька прикладів із книжки:

  • Що станеться, якщо увімкнути фен із безперебійним живленням і покласти його в повітронепроникну скриньку з розмірами 1*1*1м?
  • А що, як склянка води стане буквально напівпорожньою?
  • Над яким зі штатів США найчастіше пролітають літаки?
  • У фільмі «300 спартанців» стріли затуляють сонце. Чи можливо це насправді і скільки стріл знадобилося б?

Для підлітків

Детективна підліткова історія про загадкове зникнення мами, ексцентричної жінки, на ім’я Бернадетт. Вона зникає за два дні до Різдва, напередодні сімейної мандрівки в Антарктиду, яку подарували доньці Бі за відмінне навчання. Бі прагне з’ясувати, що сталося, і поки батько щось замовчує і спілкується з нею виключно відмовками, донька береться за розслідування.

Книжка написана у вигляді коротких листів різних персонажів, їхні репліки не позбавлені гумору та розкривають сповна характери героїв. А зникла Бернадетт володіє, як ви й самі дізнаєтеся з книжки, здібностями ізолювати себе від інших. Бо просто не надто любить людей. Цінна навичка в наш час, варто в неї повчитися :).

Мар'яна Хемій
Редакторка блогу. Люблю книжки, розмови, подорожі.

469 thoughts on “Добірка книжок, які вміють ставити запитання

    Добавить комментарий