Книжкова мандрівка Скандинавією: 10 варіантів для зимового бінго

Скандинавія - це модний тренд останнього часу й батьківщина хюгге. В нашій добірці присутні кращі з кращих авторів: популярний Фредрік Бакман, дитяча письменниця Тюрун Ліан, й ЛГБТ-активістка Софі Оксанен. Обирайте детективи, психологічні романи, і навіть нон-фікшн та вирушайте у віртуальну мандрівку загадковою Скандинавією.

«Ми проти вас»

 Фредрік Бакман

Перед прочитанням варто взятись за «Ведмеже місто», адже ця історія передує «Ми проти вас». Герої знову гратимуть в хокей і намагатимуться зрозуміти, як вижити в жорстокому світі, який, здається, тільки те й робить, що підставляє підніжку. Чи вдасться «Бйорнстаду» знову вийти на лід, коли всі його покинули — тренер, гравці розійшлись, спонсори теж не чекали з моря погоди. Чи буде в команди шанс вибороти перемогу, адже зрештою приходять ті, хто готовий захищати її честь. Напруга зростатиме з кожною сторінкою.

 

«Аліса Андерсен не плаває»

Тюрун Ліан

Серія про Алісу Андерсон — потішне дитяче чтиво від норвезької письменниці (читайте також «Принцеса на лаві запасних»).

Восьмирічна дівчинка марить канікулами, адже її чекає ціле літо розваг у затишному будиночку на природі. Тільки є дещо, що затьмарює радість, адже батько пообіцяв, що вчитиме її плавати. А це геть зле, адже Аліса панічно боїться води. Літо вже не миле, мала ледь не пише заповіт, адже її точно вже не жити. Та в якийсь момент виявляється, що вода не така вже й страшна, а під її поверхнею цікавезний світ, в якому Алісі тепер добре, як вдома. 

«Пісочний чоловік» 

Ларс Кеплер

В Йони Лінни, здається, немає простих справ. От і зараз стокгольмському слідчому доведеться зіткнутись зі старою резонансною справою, адже з’явився новий доказ… Можна так казати про безвісти зниклого, який знайшовся і стверджує, що став жертвою Пісочного чоловіка, який до того ж утримує його сестру. От тільки у цьому злочині підозрювали сумнозвісного Юрека Вальтера, який відбуває покарання за низку вбивств. Тоді Йона навіть не підозрював, що в злочинця може бути спільник. Зараз же йому доведеться спробувати переконати заклятого ворога виказати свого помічника.


«За браком доказів»

Кріс Тведт

Адвокат Мікаель Бренне не береться за прості справи. Радше за справи складні, від яких всі відвертаються. От і ця, на перший погляд, безнадійна: божевільного чоловіка виявили на місці стрілянини. Він втік з клініки і порішив всіх рідних — батька, матір та сестру. Закривавлений і без пам’яті — ідеальний підозрюваний. Та дещо не дає спокою Мікаелеві.

Захисник не може впіймати цю думку, але ось-ось, здається, дотягнеться до неї і зрозуміє, що ж там не так. А поки він проводить власне розслідування.

«Рахують всі»

 Крістін Рушіфте

Крутий подарунок для малечі, який розвиває допитливість та увагу, або прикольний релакс для дорослих, які шукають розвагу для холодних вечорів та хочуть потренувати очі, замучені світлом екранів. Цей віммельбух навчить вас рахувати та звертати увагу на деталі. Кожен з персонажів цієї мальованої історії має власний голос та готовий розповісти про себе, будьте лиш готові відшукати та вислухати.

Можливо, знайдете серед цих потішних чоловічків своє альтер-его. І головне — книжка створена норвезькою авторкою, тож чудово пасує до бінґо.

 

«Бейбі Джейн»

Софі Оксанен

Софі Оксанен — наша сучасниця,  феміністка, ЛГБТ-активістка. Динамічний роман фінської письменниці, який занурює у світ дівчини, яка прагне досягти успіху. І вибирає для цього столицю. Вона вірить, що двері відчиняються перед кожним, хто готовий наполегливо стукати. Та героїня зненацька змінює курс, коли опиняється в стосунках, які її більше калічать, ніж тішать. Її кохана має величезний багаж психологічних потреб, яким щедро ділиться з обраницею.

От тільки, чи потрібно це нашій героїні, чи не завадить здійснити план і підкорити столицю? Приготуйтесь до розгортання подій на високих швидкостях. 

«Ріка»

Кетіль Бйорнстад

Дозвольте музиці плинути, відчуйте кожен акорд, кожен, навіть найлегший, дотик до клавіш. Перенесіться  у Швецію 70-х, а разом з тим амбітного юного музиканта Акселя. Хлопець весь у музиці і ще не розуміє, наскільки заплутався. Він горить своєю справою, гармонія білих та чорних клавіш — ось, що має для нього вагу. Між акордів він замислюється про трьох жінок, які неабияк вплинули на його життя. Кохана Аня, якої немає серед живих. Маріанне — її матір, її ставлення до Акселя якесь не до кінця зрозуміле. І нарешті Сельма — наставниця, якій, здається, ніколи не буде достатньо його успіхів.  

 

«КраїнаМедея»

Сара Стрідсберг

Сучасне осмислення теми біженців та вигнанців препарує Сара Стрідсберг – юристка, письменниця та драматургиня зі Швеції. В п’єсі  «КраїнаМедея» античний сюжет переноситься в наш час, а Медея стає біженкою, якій після чоловікової зради не дозволяють залишитися в країні. І це твір не тільки про важку долю та любов, а й  про жіночу залежність та неможливість приймати самостійні рішення.

А найбільше нагород зібрав ще один твір письменниці —  роман «Бекомберґа. Ода моїй сім’ї», де мова йде про дитячі враження від відвідин психіатричної лікарні.  

«Червоний записник»

Софія Лундберг


Життя видається їй порожнім і майже позбавленим сенсу. Тільки скайпові розмови з родиною з США та потріпаний червоний нотатник допомагають Доріс не втрачати здоровий глузд.

Записник їй подарував батько ще коли була малою. Зараз там майже немає вільного місця, сторінки густо списані спогадами, які повертають її у ті часи, коли була неймовірно щасливою чи глибоко засмученою. Також живою, такою справжньою. Як же зараз цього бракує.

Але кожну емоцію можна пережити знову, якщо вона занотована у червоний записник. 

«Мій бос – ідіот» 

Томас Еріксон

Ця книжка — логічне продовження праць «В оточенні ідіотів» та «В оточенні психопатів» та розповідає про взаємодії на роботі відповідно до «колірної» класифікації.

Який керівник найкращий — червоний, жовтий, зелений чи, може, синій? Як вибудовувати свою поведінку, щоб порозумітись та ефективно співпрацювати, спираючись на знання про типи, запропоноване Еріксоном. Перша половина цієї книжки написана для працівників, друга — для босів. Але, певна річ, ви можете прочитати всю, адже хто знає, хто знає, в якій ролі ви опинитесь завтра. 

Авторка: Юлія Дутка