Дитяча і підліткова література до 26-го Форуму видавців у Львові

Дітям та підліткам також буде що обрати на Форумі видавців: книжки про піратів, продовження серії про котів-вояків, а чи й вже перші книги про букетно-квітковий період ранніх стосунків. Погляньте самі та підготуйтеся заздалегідь:

Дитяча і підліткова література до 26-го Форуму видавців у Львові 0

Видавництво Старого Лева

Дитяча і підліткова література до 26-го Форуму видавців у Львові 0

Кіт Неґлі «Колись мій тато був дуже крутий!» (Переклад: Ренн Ольга Ренн)

«Колись мій тато був дуже крутий!» — це весела та зворушлива книжка-картинка про один день, який тато із сином проводять разом: виконують домашні справи, йдуть на прогулянку, бавляться та розважаються. Колись тато їздив на мотоциклі та грав у рок-гурті. Тепер у нього інше життя. Та він усе ще дуже крутий!

Емоційна та унікальна за стилем історія від Кіта Неґлі розповідає про любов, турботу та батьківство і про те, що батьки залишаються класними попри все.

Галина Малик «Піратський маршрут»

Весела книжка-картинка «Піратський маршрут» відомої української письменниці Галини Малик та ілюстраторки Грасі Олійко — це грайлива подорож у мріях, а заодно і веселий урок географії для малюків. Бо кожен із нас у дитинстві хотів бути зухвалим піратом, якому підкоряються моря і океани.

Дитяча і підліткова література до 26-го Форуму видавців у Львові 0
Дитяча і підліткова література до 26-го Форуму видавців у Львові 0

Ґурам Петріашвілі «Казки дідуся Ґурама для маленьких і великих мрійників» (Переклад: Сергій Осока)

У цій книжці світлі оповідки про різних людей (диваків), які вміють веселитись і сумувати, захищати своє місто від вогненного дощу, чути надзвичайні звуки з грамофона, рятувати тварин і мчати колією швидше за найшвидший потяг, бачити вогняних метеликів і невидиму червону Квітку, а головне — вміють любити.

Катерина Міхаліцина «Хто росте у лісі»

Це цілком звичайна історія про те, як буркотливий борсук і бешкетні білки світ… тобто рідний ліс рятували. Але також і про те, скільки відтінків має осіннє листя буків і грабів, як готуються до зими ялина й модрина, чи мох дубовий – насправді мох і чому не можна палити сухостоїв, навіть якщо здається, що там ніхто не живе. А ще ця книжка спонукає читачів поміркувати, чим цінні спогади, потренує увагу (спробуйте-но знайти усіх клопів-солдатиків, які заховала на малюнках художниця Оксана Була!) і запропонує «рецепт» виготовлення чудової гірлянди в екостилі.

Дитяча і підліткова література до 26-го Форуму видавців у Львові 0
Дитяча і підліткова література до 26-го Форуму видавців у Львові 0

«Рі(з)дні люди» Таня Стус

Книжка «Рі(з)дні люди» – про порозуміння, про нашу людську інакшість, яка збагачує та об’єднує малі й великі світи. Можна дивуватися чи навіть остерігатися різноманітності емоцій, вигляду, вчинків людей. Ця різноманітність не має ставати на заваді близькості в родині й спорідненості в безмежжі культур та традицій, – закликає Таня Стус.

Надійка Гербіш «Мандрівки з Чарівним Атласом: Париж»

Кажуть, що Париж — це завжди про любов (і круасани). Тож Лука й Терезка вирушать у свою третю мандрівку з Чарівним Атласом не самі, а прихопивши з собою закохану пару.

Разом вони ласуватимуть традиційною французькою випічкою, розкриють таємниці Ейфелевої вежі й незбагненного Монмартру, прогуляються вздовж Сени, познайомляться з полотнами знаних імпресіоністів і побачать славетний Нотр-Дам.

А ще вони довідаються, чому столицю Франції називають Містом Світла і чому до неї так сильно хочеться повертатися повсякчас.

Дитяча і підліткова література до 26-го Форуму видавців у Львові 0

Літо для багатьох дітей – улюблена пора. Адже це довжелезні прогулянки, цікаві забави, мандрівки й пригоди, а також – можливість читати багато-багато книжок. Саме тому Старий Лев підготував для маленьких читачів «Літні віршики» – красиво ілюстровану збірку віршів сучасних українських поетес та поетів, з якою можна опинитися і в джунглях, і на морі, політати на парашутику з кульбабок і безтурботно стрибати по калюжах.

Серед авторів збірки: Галина Малик, Галина Кирпа, Катерина Міхаліцина, Олександр Дерманський, Оксана Лущевська, Тетяна Винник, Юля Смаль, Наталя Поклад, Іван Андрусяк, Леся Мовчун, Оксана Шалак, Оксана Смерек, Євгенія Горева, Ярина Бурбан, Наталя Трохим, Оляна Рута. Упорядкувала збірку Наталка Малетич.

Серед ілюстраторок віршів такі відомі художниці, як: Катерина Сад, Інна Руда, Грася Олійко, Даша Ракова, Юлія Пилипчатіна, Наталія Олійник, Марта Кошулінська, Інна Масляк та Ірина Морозова.

Ґюдрун Скреттінґ «Антон Великий» (Переклад: Наталя Іваничук)

На канікулах Антон вирішує знайти підробіток, аби допомогти своєму доброму другові Ейвіннові поїхати у шкільну мандрівку. Познайомившись із дівчинкою Софією, за дідусем якої доглядає, Антон пізнає смак життя мільйонерів. Тож і собі вирішує розбагатіти та намагається поводитися так, як, на його думку, поводяться важливі, багаті люди. Однак він не підозрює, що в погоні за грішми можна втратити дещо дуже важливе, та ще й постійно потрапляє в халепи.

Дитяча і підліткова література до 26-го Форуму видавців у Львові 0

«Кольорові фрукти і ягоди» – нова книжечка у серії двомовних картонок для малят. Завдяки їй діти дізнаються, як називаються українською та англійською мовою мандарин, гранат, ківі, виноград, банан та інші фрукти і ягоди. А водночас зможуть вивчити кольори.

Фігурки фруктів та ягід з фетру, фотографіями яких проілюстровано книгу, пошила Олена Забара – креативна мама, яка любить книжки і постійно долучається до їхнього створення.

«Кольорові овочі» – нова книжечка у серії двомовних картонок для малят. Завдяки їй діти дізнаються, як називаються українською та англійською мовою картопля, помідор, цвітна капуста, морква, буряк та інші овочі. А водночас зможуть вивчити кольори.

Фігурки овочів з фетру, фотографіями яких проілюстровано книгу, пошила Олена Забара – креативна мама, яка любить книжки і постійно долучається до їхнього створення.

Хто завгодно може визнавати себе нещасним невдахою — тільки не шкарпетки, які загубили свою пару! Їхнє місце на смітнику? Ні! У вирі подій! Розпаровані й непотрібні, вони об’єднаються у Лігу непарних шкарпеток. Вони наповнять своє життя сенсом та радістю, тому що кожна шкарпетка є особливою і не­пов­тор­ною.

Книжка відомої української письменниці Галини Вдовиченко з ілюстраціями неперевершеного Арсена Джанікяна завоює серця читачів будь-якого віку. Гумор і тонка іронія, динамічна розповідь та життєва філософія — все переплелось у цій повісті, як кольорові нитки шкарпеток.

Велосипед, роверик, двоколісний залізний кінь. Екотранспорт, знайомий з дитинства. Усім, хто катався на власному або сусідському, ловив вітер у личко, збивав коліна чи й просто – боявся підступитись. У цій книжці Ясь кумедно та по-дитячому розповідає, як велики з’явились у його житті, і як росли разом з ним, або ж – він із ними. Ясь знає, що коли дуже щось любиш, хочеш дізнатися про це якнайбільше. Тому він охоче ділиться своїми знаннями про історію та види велосипедів, а також пропонує навчитися малювати свого двоколісного улюбленця.

Кажуть, гномиків не існує? А якщо існують, то вони невидимі, тож дослідити їхні звички та побут доволі складно. Але в цій книжці ви знайдете те, чого нема деінде, й дізнаєтеся: звідки беруться гномики, де мешкають, як подорожують, якими видами спорту займаються, що ховають у шухлядах і що у них всередині… Одне слово, усе про існування гномиків, їхні розваги та улюблені заняття! Без них життя би не було таким цікавим.

Мії ніколи нудьгувати. З однокласником Матвієм та його молодшим братом Людожерчиком вони постійно потрапляють у пригоди. І цих пригод стає ще більше, коли на порозі Міїної з Дідусем квартири з’являється незнайомець — її тато. Настороженість змінюється захватом — виявляється, тато працює в астрономічній обсерваторії! А значить, Мія, Матвій і Людожерчик теж одного дня зможуть туди потрапити.

Але чи це справді так? Читайте у дотепній повісті Олі Русіної, сповненій кумедних витівок і жартів.

Сем і Джулія грають у скляні кульки. Вони знаходять дуже особливий камінчик, який приносить удачу. Звісно, вони надійно ховають цей камінчик у скриньці у своїй таємній хатці під сходами. Цей камінчик стане їм у пригоді, бо Сем виступатиме в театрі і йому дуже потрібна удача. Проте незадовго до виступу щасливий камінчик губиться. Чи вдасться тепер Семові вразити публіку?

Тобі скоро до школи? Що ж, можна підготуватися до шкільного життя й уявити один день у класі з новими друзями та вчителькою. Так ти дізнаєшся, що треба брати зі собою до школи, які уроки вивчатимеш і що там відбувається під час обіду та перерви. А ще познайомишся з новими професіями та дізнаєшся багато цікавого про лічбу, кольори і не тільки.

Мія Кассані знала, що у портів є свій шарм і прихована магія, тому вона почала писати про них, не вагаючись. Одного дня їй пощастило познайомитися із талановитим Віктором Медіною, який за допомогою неймовірних кольорів зобразив найкрасивіший у світі маяк. Удвох вони почали розмовляти про порти – і зародилася ідея книжки про порти.

Вiд величезних i сповнених життя пристаней до найменшого причалу – у цiй книжцi ви знайдете 16 неймовiрних портiв у найкрасивiших мiстах свiту.

Чотири казки про чотирьох різних дівчат, кожна з яких — принцеса. У чомусь вони схожі, а в чомусь — дуже різні. Кожній із чотирьох героїнь присвячено окрему історію, бо кожна із них — яскрава й оригінальна, творча і смілива особистість. Кожна створює навколо себе незвичайну, часом химерну атмосферу. Одна — смілива, інша — розсудлива чи, навпаки, готова ризикувати. А от чим і заради чого, ви довідаєтеся, прочитавши книжку казок «Аврора та інші принцеси» від початку до кінця. І напевне зможете відчути себе принцесою.

Марі дванадцять років, вона худенька, у неї ріденькі коси, тонкі губи й сірувато-блакитні очі. Вона не любить свого імені й ненавидить своє тіло. Вона ніколи не буває приязною й доброю, а поводиться дуже непривітно й огидно. Єдина людина, з якою вона приятелює, це старенька, вічно всім невдоволена вчителька Ш’єр.

Вони добре розуміють одна одну і разом переживають неймовірне, дивовижне й незабутнє літо. Окрім усього іншого, вони заходжуються шукати втрачене вчительчине кохання, і тут Марі стають у пригоді всі особливості її вдачі.

Академія

Тепер у «Видавничому центрі «Академія» є книги і для зовсім юних читачів. «Добрик і його пригоди» – перша повістинка про дуже спостережливого й кмітливого Пес. Живе на вулиці і мріє мати ім’я, як усі домашні пси. Не боїться пригод і вміє терпіти. Він – просто Пес, який любить людей і допомагає їм. Тому й назвали його Добриком.

Стильні сучасні малюнки Віталія Бугари й завдання, які Добрик лишив прямо в книжці, – малий читач точно не заскучає.

У дивовижному панчоховому світі живуть охоронці дитячих снів, які проганяють від дітей усе жахливе. Аж ось сталася біда – зла Павучиха викрала чарівну Голку, якою шиють панчохоїдів, і тепер їхній світ занепадає. Їм дедалі важче оберігати дітей від поганих снів. А найгірше те, що панчоховому і людському світам загрожує страшна війна. Вже лунають перші вибухи і постріли, від яких одинадцятилітній Ілля змушений переховуватися в тітки, адже його батьки рятують поранених. Ілля – особливий хлопчик. Він оволодів панчоховою магією, щоб перемогти ворогів, не дати їм знищити людський і панчоховий світи. Йому довелося відчайдушно битися з підступною Павучихою та страшними монстрами. І завжди поруч з ним були Хроп, Гамс, Тіна, дідусь Глуздозшит, бабуся Оксамитка. Панчохоїди перемогли, Ілля відібрав чарівну Голку в Павучихи. Та не все так просто – монстр утік, небезпека ще чигає на людей і панчохоїдів.

Крокус

Дитяча і підліткова література до 26-го Форуму видавців у Львові 0

Саша Орлова «Гарбузова відпустка»

Книжка-білінгва (українська/англійська)

Осінь — час чарівних барв і смачних історій. Запрошуємо вас у гарбузову відпустку незвичайної мишки Кукурбіти, яка вміє створити затишок і маленьке свято на щодень.

Урбіно

Сільвана Де Марі «Останній ельф» (Переклад з італійської : Роман Скакун)

Йорш, останній на світі ельф, добре знає, як воно – бути не таким, як решта. Утративши родичів та загубившись посеред спустошеної країни, у якій безперестанку ллє дощ, він утратив надію на порятунок. І тим більше не сподівався, що допомога надійде від найлютішого ворога ельфів – людини, яка тільки й знає, що звинувачувати ельфів у всіх своїх нещастях. Випадкова зустріч із Сайрою та Монсером змінить їхні життя. Люди навчаться вірити у власні сили й згадають, що крім ненависті та страху на світі є інші почуття. А Йорш муситиме відшукати останнього дракона, щоб здійснилося давнє пророцтво, яке стверджує: саме він, останній ельф спричиниться до народження нового світу, де всі істоти житимуть у згоді…

Роман Сільвани Де Марі читається неймовірно легко, та насправді це напрочуд глибока книжка, у якій ідеться про найважливіше: про страх перед самотністю й відсутністю любові, змужніння й відповідальність за світ, у якому живеш.

«Останній ельф» – перша частина трилогії всесвітньовідомої італійської письменниці.

Дитяча і підліткова література до 26-го Форуму видавців у Львові 0

Чому Китай називають Центральною державою? Чому Новий рік у Китаї – це Свято Весни, яке чомусь відзначають узимку? Навіщо імператору глиняні солдати? І чи справді майстри бойових мистецтв могли проникати крізь стіни?

Китайці їдять смажене морозиво й укриті снігом вулкани, а на день народження замість торта частують макаронами. Компас, папір, друк і найскладніша настільна гра з’явилися саме в Китаї! А ще китайці годують духів і спалюють штучні гроші на могилах, а в хмарочосах залишають посередині спеціальний отвір, щоб дракон міг вільно пролетіти крізь нього.

Про це і не лише про це ви довідаєтеся із цієї книжки — своєрідного путівника Китаєм. Прочитавши її, ви неодмінно захочете ближче познайомитися з культурою та звичаями цієї дивовижної країни.

Також у цій серій вийшла книжка «Банзай. Японія для допитливих» 

Томас мешкає в Амстердамі, де в каналах плавають тропічні рибки, а горобці грають на сурмах. А може, їх бачить лише він? Бо Томас помічає те, чого не видно іншим. Та життя в нього нелегке. Бо крім дивовиж хлопчик бачить янголів, які затуляють очі, коли тато бʼє маму. На щастя, поруч живе добра чарівниця – пані Ван Амерсфорт, яка відкриває йому чарівний світ книжок і музики, Еліза-Шкіряна-Нога розуміє його без слів, а Ісус приходить… просто погомоніти. «Книга всіх речей» – перша книжка всесвітньо відомого нідерландського письменника Гюса Кейєра (нар. 1942), перекладена українською мовою. У 2012 році Кейєр отримав найважливішу світову премію в галузі дитячої літератури – премію Астрід Ліндгрен.

АССА

Дитяча і підліткова література до 26-го Форуму видавців у Львові 0

Деніелс Люсі «Котик-безхатько» (Пер. з англ. Олександри Куцан)

Після переїзду до бабусі Амелія почувається самотньою. Вона сумує за великим містом і друзями, аж доки не потрапляє до «Ковчега для тварин» — місцевої ветеринарної клініки. Невже нарешті здійсниться найзаповітніша мрія дівчинки — допомагати лікарям рятувати тварин?! Та спершу Амелія має довести, що достатньо відповідальна для такої справи. Разом зі своїм новим другом Семом вона мусить знайти маму новонароджених кошенят. І часу в них зовсім обмаль…

Деніелс Люсі «Кролик та його халепи» (Пер. з англ. Олександри Куцан)

В однокласниці Амелії та Сема зникає кроленя. Сліди втікача приводять до «будинку з привидами», де мешкає не надто привітна пані, яка, схоже, не дуже любить тварин. Єдиний спосіб врятувати вухастика — подолати свій страх і вирушити на пошуки! До того ж дітям треба з’ясувати, чому пухнаста Тюльпанночка втекла з подвір’я і знайти її, поки вона не потрапила в справжню халепу.

Дитяча і підліткова література до 26-го Форуму видавців у Львові 0

#книголав

Яскраві ілюстрації від львівської художниці Наталі Кудляк та вже улюблені герої каналу ПЛЮСПЛЮС Квадрик, Трикутя і Кружко допоможуть навіть найменшим читачам вивчати українську мову. А зрозуміла подача від Олександра Авраменка точно навчить юних читачів не робити найрозповсюдженіших помилок.

«100 фактів про числа, комп’ютери і програмування» – український переклад популярного британського видання, над яким працювала ціла команда дослідників та авторів: Еліс Джеймс, Едді Рейнолдс, Мінна Лейсі, Роус Голл та Алекс Фріт.

У книжці зібрано 100 захопливих фактів про числа, комп’ютери, програмування та про те, як їх використовують та удосконалюють. Уся інформація супроводжується яскравими ілюстраціями. Видання має словник зі словами, що використовують у книжці, а також покажчик.

Видавництво «Видавництво»

Одного дня, коли все болить і з небес падають цвяхи, Анна перевертає світ догори ногами й бере тата з собою в мандрівку. Туди, де можна плавати з пташками й літати з рибами. Попри Маріанський жолоб і крізь Крабоподібну туманність, аж до самого дна, де закінчуються небеса.

Ілюстрації книжки “Небеса Анни” виконані колажем, а сама книжка дуже обережно та поетично розповідає історію дівчинки Анни, яка втратила маму, та яка разом з татком збирається на останню з нею зустріч, і підбадьорує не тільки себе, але й оточуючих.

Ранок

Денні Воллес «Геміш і спинятелі світу» (пер. А. О. Юрченко)

Геміш мешкає у непримітному та нудному місті Великої Британії. Він звичайний хлопець, який полюбляє батончики “Хрум” та боїться місцевих хуліганів. Але має одну таємницю: паузи, в яких може рухатися. Як вони з’являються та навіщо? Чи впливають на життя інших? Це йому й доведеться дізнатися. Але треба бути обережним, бо наближається щось жахливе.

Дитяча і підліткова література до 26-го Форуму видавців у Львові 0
Дитяча і підліткова література до 26-го Форуму видавців у Львові 0

Анаїс Вожеляд «Як змайструвати старшого брата?» (пер. А. О. Кійко)

Маленька Сьюзі мріє створити старшого братика. Як? За допомогою планок, дротів, клейкої стрічки та інших підручних матеріалів. Це робота дуже відповідальна, тому на поміч поспішають друзі: іграшки та Крокодил, який на “відмінно” знає анатомію. І не важливо, що “крокодилячу”. Бо рептилії та люди багато в чому схожі. Разом з героями дитина дізнається про систему органів та процеси, які в них відбуваються. 

Карло Карзан «Думай як Шерлок Голмс»

Шерлок Голмс — взірець логіки, кмітливості та впевненості у собі. Разом із видатним детективом дитина відшукає грабіжника, перекладе мову тіла та слідкуватиме за пересуванням по мапі лондонської підземки, знайде детектива з Бейкер-стрит, відгадає код та багато іншого. Ці книги допомагають дитині якнайкраще використовувати свій мозок та підвищувати рівень інтелекту.

Дитяча і підліткова література до 26-го Форуму видавців у Львові 0
Дитяча і підліткова література до 26-го Форуму видавців у Львові 0

Кетрін Тіммеш «Дівчата думають про все на світі : Розповіді про винаходи, зроблені жінками» (пер. Т. Марунич)

Це дійсно так — дівчата дійсно думають про все на світі. Починаючи від підгузників для дітей і закінчуючи найтривкішим матеріалом у космосі. Одного разу жінки вирішили створити свій геніальний винахід, який зробить життя більш легким. Їхня наполегливість і віра в свої сили допомогли створити речі, яким і сьогодні немає рівних. Історія цих жінок надихає, дарує віру в себе та свою могутність. 

Олеся Мамчич «Ким працюватиме Яся»

Ця історія про дівчину Ясю, яка замислилася про свою майбутню професію. Інколи дорослим важко визначитися в цьому питанні, а юній леді — тим паче. Тому Яся вирішує від теорії відразу перейти до практики. Спочатку дівчина працює деревом, потім — ніччю, згодом песиком, холодильником та пензликом. Це все дивно, але завдяки ним Яся знаходить професію по душі. 

Дитяча і підліткова література до 26-го Форуму видавців у Львові 0
Дитяча і підліткова література до 26-го Форуму видавців у Львові 0

Аліна Штефан «Калюжа»

Життя мам схоже на хаос: постійно потрібно десь поспішати, все встигнути, нічого не забути. У героїні цієї книжки таке постійно. Кожного ранку вона квапиться, метушиться і боїться пропустити свій трамвай. Але одного ранку все змінилося. Дорогою до садочку маленький син вирішує, що досить цієї метушні. Рішення неординарне: він просто став у калюжу і завмер. Це був великий виклик для заклопотаної матусі, який перевернув її світобачення.

Єва Сольська «Їжачок і кленовий листок»

У цій книзі ви познайомитеся із маленьким та милим їжачком. Він полюбляє різноманітні солодощі та дуже любить своїх батьків. Із великим задоволенням грається з друзями. Загравшись одного разу, він забув привітати матусю з днем народження. Чим же тепер її потішити?

Дитяча і підліткова література до 26-го Форуму видавців у Львові 0

Історія починається з того, що парковий департамент штату знайшов дивну, вкриту пилом книгу. В ній параноїдальні думки, демонічні замальовки, описи дивних створінь та шифри, які неможливо зламати. Ця книга приховала в собі не одну містичну таємницю, яку дітям потрібно розгадати з Діппером та Мейбл.

Росселла Гренчі «Історії про видатних людей із дислексією»

Ця книжка про знаменитих людей з дислексією, про те, що, ймовірно, існує зв’язок між дислексією та творчими здібностями. Вона призначена для людей, яких дуже збентежив цей діагноз. Вони сповнені сумнівів та недовіри, оскільки не знають, який вплив це матиме на їхнє життя. Історії про відомих людей з дислексією зможуть допомогти в розумінні проблеми та у вирішенні питання, як з нею впоратися.

Дитяча і підліткова література до 26-го Форуму видавців у Львові 0

Чи почувався ти коли-небудь затиснутим серед речей? Речі у твоїй кімнаті. Речі у твоєму рюкзаку. Речі… скрізь.

А що відбувається з усіма предметами, які викидають? Може, вони опиняються на звалищі чи перетворюються на щось нове? «Сміттєва революція» розглядає весь життєвий цикл речей, які ми використовуємо, збираємо, переробляємо — і навіть перетворюємо на нові матеріали.

Ця книга допоможе тобі дізнатися:

• звідки походить вода, яку ти п’єш

• що відбувається з твоїм одягом, коли ти з нього виростаєш

• як твій старий мобільний телефон може захистити тропічний ліс …і ще багато чого цікавого!

Ця абетка навчить англійських літер та звуків. Допоможе малюку зробити перші кроки в читанні. До кожної літери підібрано багато різноманітних предметів та багато цікавих завдань. Завдяки цьому малеча засвоїть вивчений матеріал.

Рідна Мова

Дитяча і підліткова література до 26-го Форуму видавців у Львові 0

Галина Манів «Киці-мандрівниці. Друг по листуванню»

Киці Муля і Манюня так люблять мандрувати! Не подумайте, що на сусідню вулицю, ні! До інших країн! І в кожній з кицями стаються неймовірні пригоди. Хочете помандрувати разом з ними? Читайте про Мулю і Манюню у Великій Британії, Греції і Туреччині!

Артбукс

Погодьтеся, важко пережити, коли на Різдво братові дарують айфон, а тобі черевики?

Але це ніщо в порівнянні з тим, що брат отримує суперздібності…

Люку Паркеру одинадцять і його захопленням завжди були комікси. Та за вдивовижу невдалого збігу обставин, прибулець Повелитель Зорбон обрав для портянку двох світів не Люка, а його недолугого старшого брата Зака.

Люк скаженіє! Брат не любить коміксів і навіть не хоче носити плащ. Але небезпека вже поруч і хтось має простежити, щоб Зак не облажався.

Вперше українською лауреат Британської книжкової премії у номінації «Дитяча книга року» та переможець у номінації «Дитяча література» за версією Waterstones фантастично смішна історія Девіда Соломонса «Мій брат — супергерой».

Кажуть, хочеш щось сховати — залиш на видноті. Тож де ще ховатись від людей, як не в найлюднішому місті? Це вам з власного досвіду розкаже Болівар, динозавр. Еге ж, вели-и-и-и-кий такий, та коли не галасувати й вчасно платити за квартиру, то не так уже й складно. 

І тільки юне відкрите серце — усе бачить. Завзята Сивілла вирішила будь-що довести усім: динозаври ще існують! Принаймні один, і до того ж живе по сусідству, любить гуляти в парку, знаходити цікаві книжки та ходити до музею мистецтв… Пропонуємо і вам поринути у вир заклопотаних вуличок Нью-Йорку, аби знайти Болівара та дізнатися, чому він так їх любить.

Світ Minecraft чекає на своїх дослідників. Але тут на кожному кроці чатує небезпека, і навіть для найхоробріших шукачів пригод виживання може перетворитися на справжній виклик. 

Тобі у цьому допоможе офіційний довідник дослідника Minecraft. Ти дізнаєшся, як знаходити ресурси, майструвати спорядження і захищатися від ворожих мобів.

Завдяки інсайдерській інформації та підказкам від фахівців Mojang це найдетальніший довідник для наступного покоління гравців. 

Час Майстрів

Дитяча і підліткова література до 26-го Форуму видавців у Львові 0

Олег Гавріш «Казки баби Гавришихи»

Я пропоную вам мандрівку до прадавнього духу українців. Полиште всі свої «поспішайла», візьміть дітей за руки: на вас чекає український зелений туризм з емоційними гірками. 

Я вас доправлю до звичайного українського села Некремінне, що загубилося серед ланів, лісів та прохолодних струмків. Удень — трудова терапія, а коли сонце сідає, всі збираємося до баби Гавришихи, що живе у невеликій охайній хаті з очеретяною стріхою на Козачку, край села. Вона розповідає вигадані-не-вигадані історії, що відбувалися колись у Некремінному. Головні герої її розповідей — односельці та істоти, яких науковці відносять до української міфології і про яких баба оповідає, наче про цілком реальних сусідів.

Дитяча і підліткова література до 26-го Форуму видавців у Львові 0

Видавництво Старого Лева

У світі, де панують тиша, холод і пітьма, де більшість жителів спить не прокидаючись, спокій може порушити не так багато подій. Хіба що повідомлення, яке надходить невідомо від кого, невідомо звідки і невідомо як. Повідомлення, яке Єва-Ліза, Тім і Макс так довго чекали. Повідомлення, яке змусить їх покинути свій дім, за межами якого на них чекає лише невідомість і далека дорога.

Дитяча і підліткова література до 26-го Форуму видавців у Львові 0

Діана Вінн Джонс «Дев’ять життів Крістофера Чанта» (Переклад: Оксана Самара)

Спершу Крістофер думав, що він звичайнісінький хлопчик, якому сняться незвичайні сни. Як тільки він заплющував очі, починалися дивовижні мандри в інші світи. Там у нього з’явилися справжні друзі: добродушний Такрой і дивна дівчинка, яка називає себе богинею Ашет, а ще дикий кіт Трогмортен. Що чекає на Крістофера у наступному сні, окрім цікавих та небезпечних пригод ціною в наступне життя? І що пов’язує його насправді з тими дивними снами та Крестомансі, якого називають найсильнішим чародієм усіх паралельних світів?

Чергова книжка із серії фантастичних романів відомої британської письменниці Діани Вінн Джонс.

Мандрівка школярів у гори, яка мала би стати чудовим відпочинком, обернулася несподіваною пригодою для трьох однокласників — красеня-футболіста Олега, красуні Солі та тихого і таємно закоханого у Солю Юрка. Як знання законів фізики та вміння застосувати їх на практиці допомогло підліткам у небезпечних для життя умовах — читайте у захопливій пригодницькій повісті Андрія Бачинського «З Ейнштейном у рюкзаку».

Рідна Мова

Головні герої роману молодої письменниці — землянин Патрик і септуміанка Рієн. Вони зустрілися випадково, вони такі різні, їм не судилося бути разом. Чи все це не випадково? Чи стане Патрик щасливим в ідеальному суспільстві, де головна цінність — людина, де насправді немає насилля, де кожен може реалізуватися? Чи щаслива тут Рієн, яка має все, про що мріяла?

ВЦ «Академія»

Літо – пора, коли йдеш у відрив по-повній. Позаду турботи школи й напучування батьків. Тож Колька з Андрюхою дотримуються традицій – проводять літо на річці. Там і відпочинеш, і потренуєшся, і свободу відчуєш cповна. Цього разу їм пофартило познайомитися з класними дівчатами. Ну вже щоб так собі просто познайомитися — не скажеш: Кольці спочатку навіть боляче було. А дівчата — дотепні, з такими не скучно. У Серго Флінта інша історія: амбіцій море, а до красивого життя у провінційних Козлищах не дотягнутися. Ось і почав дурити світ, щоб розбагатіти, підстерігаючи наївних, як йому здавалося, пацанів — у них нуль обережності. Метод обрав драйвовий, він же — кібермен, не буде по кишенях шарити. Серго виявився банальним шулером, яких багато і в інтернеті. Та й не такими наївними, як сподівався, були ті, кого записав у жертви. Отримавши від них далі нікуди, нарешті вирішив почати життя з нуля. А що там у веселої компанії? Їм азартно — як у детективі, прикольно — як у комедії. І всі закохані. Канікули ж!

Ця підліткова повість тримає в напрузі до останнього рядка. Бо хіба можливо було подумати, що в ліцеї, де всім було так кльово, життя всіх раптом затріпотіли на волосинці? У кулачку несподівано осмілілої однокласниці. Це ж не терористка, а завжди покірна й мовчазна Міра Ігнатенко наважилася на таке. Ніхто не знав, що з ними буде: натисне вона кнопку вибухівки чи ні. Життя вимірювали миттєвості. Кожен по-своєму відчув його ціну і поводився так, яким був насправді. Кожен почув від неї те, чим увігнався в її травмовану пам’ять. А вона виказувала їм свою правду. Проживала десятки своїх вимушених життів. Коли сподівалася на справедливість. Хотіла бути з ними. Шукала любові. А наштовхувалася на знущання. Міра розуміла, що жорстокістю йти проти жорстокості абсурдно. Але вже не могла зупинитися. Майбутнього не уявляла. Ні свого, ні їхнього. Її однокласники й не думали про справжні причини того, що відбувалося. Реагуючи помстою за намагання помститися їм, вони втрачали себе. Єдиний, кого не поглинула ця брутальність, був Макс. Дуже драматично закінчилося все. Із гіркими уроками. І правом на життя.

Оксенія Бурлака «Поцілунок був не останній»

Букетно-квітковий період випадає не всім. Бо батьки, виявляється, не завжди грають по-чесному, а однолітки керуються іншими цінностями й цілями, геть не схожими на твої. 

Льоля росла в благополучному світі, де були розкішна квартира, яскраві сімейні подорожі, брендовий одяг, дружний клас, ульотні тусовки. А одного дня з усім цим довелося розпрощатися й потрапити в зовсім іншу реальність. Її батька заарештували, і тепер вона й мама живуть з бабусею й дідусем у їхній пошарпаній квартирі. Обірвалися контакти з ліцейними друзями, і навіть найкраща подруга віддаляється. Дуже складно в новій школі. Учителі наче не знають і не здогадуються, як тут нестерпно. Льоля, яка не здатна терпіти знущання жорстоких розбишак, починає «воювати» з ними, нариваючись на гіркі неприємності. Єдина відрада — втеча на дах десятиповерхівки. Цю схованку під небом показав їй Стас — однокласник, який тусується в тій хамовитій компанії. Льоля дізнається, що до проблем у її сім’ї причетний його батько, і розуміє: треба забути про Стаса. А як це зробити, коли з ним так добре і солодко… До мурашок. Драматичні обставини, здається, остаточно роз’єднають Льолю і Стаса. Та в кохання своя логіка: їхній поцілунок був не останній.

Дитяча і підліткова література до 26-го Форуму видавців у Львові 0

АССА

Дитяча і підліткова література до 26-го Форуму видавців у Львові 0

Косік Рафал «Фелікс, Нет і Ніка та Палац снів» (Пер. Ірина Шевченко та Олена Шевченко)

Продовження популярної серії пригодницького та пізнавального фентезі від Рафала Косіка «Фелікс, Нет і Ніка». Герої книги — звичайні варшавські підлітки Фелікс Полоній, Нет Білецький та Ніка Міцкевич.

У школі впроваджують експериментальну програму мовної правильності, і відтепер кожен учень має носити на своєму одязі ДМІ —  детектор мовних іншостей. Відхилення від норм детектора загрожує неприємностями…

На додачу до дурних обмежень шибеник Марцель, що вже не вперше залишається на другий рік в одному класі, висуває свою кандидатуру на вибори шкільного самоврядування. Однокласники ніяк не можуть допустити ТАКОЇ долі для власної школи!

Неприємностей трійці друзів завдає й один із новачків — Геральд, який стає серйозною загрозою для їхньої дружби.

Але все це дрібниці порівнянно з тим, що Ніці маряться нічні кошмари, які починають здійснюватися в реальності! Феліксу й Нету доведеться детально дослідити проблему, щоб допомогти своїй подрузі. Та чи вдасться їм урятувати Ніку та спільну дружбу? 

Ерін Гантер «Коти-вояки: Сутінки» (Пер. з англ. К. Дудки, О. Українця)

На новій території стежки чотирьох Кланів розійшлися в різні боки. Тепер кожен з них знову сам по собі, як і було з давніх-давен заповідано вояцьким правильником. Проте небезпеки, що чатують у цих незвіданих місцях, можна подолати лише разом. Громові коти завжди готові простягнути лапу допомоги своїм сусідам, та найбільша біда приходить саме до їхнього табору — нещадний ворог, що палає помстою. У ці темні часи вони мусять виявити всю свою силу та мужність, 

а дехто — зробити нелегкий вибір, від якого залежить доля всього Клану.

Дитяча і підліткова література до 26-го Форуму видавців у Львові 0
Дитяча і підліткова література до 26-го Форуму видавців у Львові 0

Мігель Ольга «Крук та Чорний Метелик. Голос давніх сновидінь»

Аліса звикла переховуватися й утікати від чудовиськ, які вже рік наступають на п’яти. Та вона точно не очікувала опинитися у світі, де магія — щось буденне, а на межі сну та смерті стоїть безкінечна стіна-в’язниця. Головну таємницю цього химерного місця знають лише сотня круків-магів, для яких джерелом чарівної сили є останній передсмертний подих. Але що робити, коли шлях додому закритий, а над новим домом нависла небезпека? Адже кошмари, які чекали свого часу тисячі років, кидають їй смертельний виклик…

Гра у Львові закінчилася — темна чаклунка Варта Тарновецька врятувала життя новому знайомому, дізналася найбільшу таємницю свого минулого і принагідно долучилася до перевороту в магічному правлінні. Отож, сповнені ентузіазму, Варта зі Златаном прибувають до Праги, щоби офіційно заступити на посади Вартових Центральноєвропейського конгломерату. Та виявляється, що на шляху до мети ще багато перепон. Могутні судді виплітають нові інтриги, вибори глави насуваються, а втрачені артефакти остаточно забирають спокій. 

Тим часом у празькій спільноті ширяться чутки про невловимих викрадачів, які полюють на світлих і темних. Легенди оживають на старовинних вуличках, де кожен крок озивається небезпекою. У незнайомому місті Варті потрібно пізнати все наново: кому вірити, а кого остерігатися? Яка темрява ховається за посмішкою Златана? А головне – чи вдасться дійти до кінця і заплатити ціну перемоги, не зруйнувавши себе?

Тодд Г’юїтт — єдиний хлопчик у Прентісстауні, де живуть лише чоловіки. За місяць йому виповниться тринадцять і, за місцевими законами, він теж стане справжнім чоловіком. Усі прентісстаунці з нетерпінням чекають на його день народження. Тодд знає про це, бо чує думки інших, а вони чують його. Загадковий вірус Шуму багато років тому заразив чоловіків та тварин Прентісстауна і знищив усіх жінок. Принаймні так завжди казали Тодду дорослі й так вважав він сам, поки не зустрів її — страхітливу, всепоглинаючу, цілковиту тишу… І тепер, щоби уникнути долі, приготованої йому Прентісстауном, хлопець мусить тікати у світ, якого не мало існувати, з людиною, якої не мало бути…

Ранок

Клавдія Пічман «Хмара»

16-річну Емму спіткає одна біда за іншою — помер її молодший брат, а батьки на межі розлучення. Тримати всю біль у собі немає сил. Але раптом з’являється Пол — невідомий хлопець із Фейсбук. Він допомагає дівчині пережити труднощі, бо знає, як це втрачати найрідніших. Емма закохується та вирішує познайомитися з хлопцем ближче. Але Пол проти. Тоді дівчина бере карту і вирушає на пошуки свого кохання.

Дитяча і підліткова література до 26-го Форуму видавців у Львові 0
Дитяча і підліткова література до 26-го Форуму видавців у Львові 0

Джулія Волтон «Слова на стінах»

Це історія про американського підлітка Адама, у якого рано діагностували шизофренію. Він не здатен відрізнити марення від реальності. Аби позбутися галюцинацій, йому доводиться погодитися на експериментальне лікування. Розмовляти із лікарями він категорично відмовляється, тому хлопцеві пропонують описувати свій стан у щоденнику. Адам робить записи про кожен день: свої почуття, емоції, розповідає про нові знайомства та кохання. А також переносить на папір спілкування зі своїми галюцинаціями.

Емма Мосс «Дівчата-влогерки. Люсі Локет: онлайн-катастрофа»

Родина Люсі переїздить до Англії. На неї чекає все нове: дім, школа, відносини.  У перший же шкільний день вона потрапляє в доволі незручні ситуації, одну з яких встигає зняти її однокласниця. Ролик завантажують в інтернет, і тепер вся школа знає про її провал. Аби побороти страхи і відволіктися від проблем, Люсі заводить відеоблог. 

Yakaboo
Найбільша online-книгарня України. Любимо книжки понад усе:)

5 thoughts on “Дитяча і підліткова література до 26-го Форуму видавців у Львові

    Добавить комментарий