Катерина Кухар: «Мої топ-5 будуть цікаві і хлопчику, і дівчинці»

Відома балерина і член журі проєкту «Танці з зірками» розповіла про книжки на яких виросла та про улюблені історії сина та дочки.

«Найкращий подарунок для дітей на різдвяні свята – не тільки солодощі, а й хороша книга, – каже Катерина. – Казки і захоплюючі історії допомагають розказати дітям про світ, добро, зло, про те, які бувають життєві ситуації і як на них реагувати».

У родині Кухар є традиція читати дітям книги та відверто обговорювати прочитане. Цей час – особливий. Старшому сину Тімі, в лютому – 12 років, він уже давно читає сам, але Катерина може йому рекомендувати книги, та обговорювати їх. Шестирічна Настя теж не відстає від брата.

«Мої топ-5 будуть цікаві і хлопчикові і дівчинці. Їх можуть прочитати вголос дорослі, але й школяр самостійно упорається. Як мама, я користуюся хитрощами при виборі дитячої літератури. Перше правило: мені теж повинна бути цікава книга. Щоб можна було читати за ролями, змінювати голос, темп і ритм мови, а потім обговорювати прочитане з дитиною», - ділиться Катерина.

Книжки, які рекомендує Катерина Кухар

  1. Роальд Дал «Чарлі і шоколадна фабрика»

Син Тіма і дочка Настя люблять твори британського письменника Роальда Дала. Серед них його найвідоміші: «Чарлі і шоколадна фабрика», «Чарлі і великий скляний ліфт», «Відьми». Виділити щось одне не можу, хоча готова дописати у список «Джеймс і гігантський персик» та багато іншого. Діти слухають ці історії із захватом, за вуха не відтягнеш, поки не дочитаю, хоча картинок там практично немає. Ще, як мамі, мені важливо, що саме його книги друкують «правильним» шрифтом і діти не псують зір за книгою. Переказувати сюжет немає сенсу, вони цікаві, пізнавальні та повчальні.

dahl_1

Чарлі і шоколадна фабрика. Комплект із 5 книг

Роальд Дал 

 

2. «Мавка. Лісова пісня»

Саме зараз читаю з Настусею  подаровану нам книгу. У ній – не сам твір Лесі Українки, а переказ для найменших у яскравій та доступній формі. Доньці дуже подобається. Думаю, коли підросте, з таким самим задоволенням познайомиться з оригінальним твором «Лісова пісня». Його краще читати після 12 років, дитина повинна бути підготовлена до певного символізму і філософських роздумів. Мені здається, це якраз той період, коли вже цікава і любовна лінія. Упевнена, прочитавши цей твір, дитина точно зрозуміє сюжет і в балеті, і буде по-справжньому захоплена виставою.

prezenter_mavka_ukr_1

Лісова пісня. Мавка. Переказ для дітей

Леся Українка

 

Катерина Кухар: «Мої топ-5 будуть цікаві і хлопчику, і дівчинці» 0
  1. Жуль Верн «Навколо світу за 80 днів»

Я дуже довго не могла знайти для сина цікаву книгу, яку б він читав не відриваючись. І ось це сталося – на літніх канікулах дідусь дав йому почитати пригодницький роман Жуля Верна. Тіма «проковтнув» його за кілька днів, а я ще раз переконалася: класичні твори залишаються поза часом і конкуренцією.

9789664986127_2_price

Навколо світу за 80 днів

Жюль Верн

  1. Джек Лондон «Жага до життя»

Моя улюблена книга дитинства – Джек Лондон «Жага до життя». Життєстверджуючі розповіді про силу духу, людяності і прагнення подолати всі труднощі. Література, яка вчить нас цінувати життя і боротися до кінця. У 15 років мені здавалося вражаючим, що можна виховати в собі такий характер і знайти стимул у боротьбі за існування. Я тоді провела паралелі з балетом – у нашому мистецтві, як і в цьому оповіданні, хтось ламається і зупиняється, а хтось іде далі, долаючи труднощі і травми.

gaga-do-guttya-f

Жага до життя

Джек  Лондон

  1. Ернст Теодор Амадей Гофман «Лускунчик і Мишачий король», Ганс Крістіан Андерсен «Снігова королева»

Мені здається, що в усі часи будуть актуальні ці знайомі всім із дитинства казки. Особливо в новорічні ночі і перед походом на балет або в інший театр. Це вічна і цікава класика.

9789669820693-800x800

Лускунчик і мишачий король

Ернест Теодор Амадей Гофман

450449_93631913_1

«Снігова королева»

Ганс Крістіан Андерсен

Авторка: Ірина Міліченко