Читати крізь сміх і сльози: 12 книг, сповнених іронії та гумору

Готові сміятись, плакати, реготати крізь сльози і хіхікати так, що буде боліти живіт і випадково накачається стальний прес? Тоді сміливо беріть за будь-яку книжку з цієї добірки. Але попереджаємо – краще не читати в суспільних місцях, люди можуть вас неправильно зрозуміти.

Англійський класичний роман з англійським класичним гумором. Ідеальне поєднання. Начебто простий сюжет про подорож трьох друзів в човні, але це б не було смішно, якби автор так майстерно не володів словом. Описи природи, побуту, безглузді ситуації і чудові діалоги. Це та книга, яку можна перечитувати нескінченно впродовж всього життя до тих пір, поки не почнеш її цитувати при будь-якій нагоді.

Пригоди Наріне і Манюні, з одного боку, жахливі, а з іншого – до того ступеня дурні, що не можна стримати сміх. Неймовірно легкий стиль автора і такий живий гумор змушують читача одразу шукати продовження цієї історії. Добре, що авторка написала декілька книжок про Манюню, її рідних та друзів. Бо це книжки про кожного з нас, бо ми всі були дітьми і знайдемо щось знайоме на цих сторінках.

Герої творять магію, вбивають королів, викликають демонів і закохуються.

А ще у «Віщих сестрах» одразу помітно шекспірівський розмах: короля підступно вбито, на трон зійшов його вбивця. Маленького спадкоємця довелось рятувати і тепер його виховують бродячі актори. А Шекспір тут гном. Смішно неймовірно. Втім, як завжди у Пратчетта.

Простесенький сюжет і купа фірмового гумору на кожній сторінці. Хоча тема наче серйозна: кінець світу, на землю відправили маленького Омена (себто сина Сатани), демонів, ангелів і чотирьох вершників Апокаліпсису.

Сюжетних ліній і героїв — купа. Спочатку все повільно і розмірено, а потім вони змішуються непередбачуваним чином в абсурдній вакханалії, від якої хочеться просто реготати.

Якщо ви ще думаєте, що п’єси – це нудно, то ви просто не читали цю. Це по-справжньому смішний твір з безліччю безглуздих збігів і дотепних реплік. Сюжет п’єси висміює злободенні теми того часу: манірність суспільства, протистояння старшого покоління, зацикленого на власному положенні в суспільстві і молодих людей, які бажають будувати своє життя самостійно.

Важко зараз уявити дорослого, який не читав в дитинстві цю книгу. Якщо це ви, то варто швидко надолужувати. Бо з нею дуже легко знов повернутись в дитинство: без інтернету, телефонів, з безтурботними літніми канікулами, пошуками шпигунів і амбітними планами вирити метро у власному дворі.

Франческа смішна, зухвала, трошки дивакувата. І головне – справжня. Доржеві Бату навіть не довелось її вигадувати, бо йому просто пощастило процювати з Франческою… в Центрі керування польотами NASA.

Тож буде про космос, робочі будні на військовій базі, абсурдні ситуації (авжеж з Франческою), дружбу і життєву мудрість.

Беріться за цю книгу тільки якщо ви готові реготати без упину. Бо Ребекка Блумвуд, незважаючи на всі її фінансові проблеми, не залишить вас серйозним чи серйозною. На вас чекає шалено смішна і зворушлива історія дівчини, яка не в силах встояти перед блиском вітрин. Спроби заробити більше або заощадити, дике бажання вибратися з боргової ями, але при цьому не відмовити собі в новій сумочці – все це так знайомо майже кожній дівчині.

Якщо ви справжній поціновувач англійського гумору загалом і саркастичних манер Джеремі Кларксона зокрема, якщо ви із задоволенням передивляєтесь старі випуски «Top Gear», ця книга стане для вас справжнім скарбом. Джеремі чудово володіє словом, тому на вас чекає купа цікавих нарисів на різні теми: від відвідувань ресторанів до проблем світових терактів, від звичок різних народів до питань світоустрою.

Зібрались у відпустку? Беріть цю книжку з собою. Веселий, легкий, розслаблений настрій гарантований. Але будьте обережні: іноді доведеться реготати так голосно, що на вас будуть дивитись з усіх боків. Нехай – смішна історія Жюлі і її невидимого сусіда, авантюрні пригоди і, авжеж, любовний хеппі енд того варті. 

Сатирично про мілітаризм, соціальну нерівність і людські пороки. 

Сміятися над світовою війною зможе не кожен, але Ярослава Гашеку це вдалося. А що де залишається робити, коли, здається, весь світ навколо втратив глузд?

І все це через пригоди Швейка: безглуздого, але по-дитячому відкритого круглоголового чоловіка у форменому кітелі з кружкою пінного в одній руці і люлькою в іншій.

Дуґлас Адамс – визнаний митець комедійного жанру, тож не включити його книжку в цю добірку було б просто неможливо. Збірка абсурдних випадків, смішних діалогів, дивакуватих героїв – все це робить «Путівник по галактиці» просто геніальним романом. Якщо ви думаєте, що наукова фантастика і гумор несумісні, то вам потрібно обов’язково це прочитати. Треба все ж таки знайти відповідь на питання життя й Всесвіту?

Анна Дудко
Фотограф yakaboo.ua. Завзятий книголюб. Коли усі дітлахи мріяли бути космонавтами, лікарями, пожежниками, бажала бути продавцем у книгарні
https://www.facebook.com/profile.php?id=100001472294686

624 thoughts on “Читати крізь сміх і сльози: 12 книг, сповнених іронії та гумору

    Добавить комментарий