Завжди пам’ятай минуле: 10 книг з історії

Історична література завжди приваблювала читачів – як художня, так і документальна. Людині завжди цікаво дізнатися, що було в ті роки чи навіть століття, які вона пропустила. Завдяки завзятим історикам, журналістам, науковцям та дослідникам люди можуть на деякий час перенестися у минуле і дізнатися деякі цікаві факти. Далі – 10 книг про історію.

Збірка есеїв, у яких Дракуліч відкрила читачам приватний, активістський жіночий світ колишньої Югославії, що так схожий на той радянський спадок,  досі достатньо не проартикульований у нас. Дракуліч у своїй книзі зблизька показала маловідомий бік тогочасного життя, зокрема побутовий. У розповідях про ту, вже віддалену від нас в часі, епоху навіть читачі, які народилися вже після написання й публікації книжки, зможуть відчитати дещо знайоме. Та навряд чи комусь захочеться повернутися туди знову. 

Древній Рим – одна із наймогутніших держав минулого часу. Багато хто досі дивується, як маленьке містечко на березі Тибру стало епіцентром становлення й розвитку західної цивілізації. Відповіді на деякі запитання знає блогер і популяризатор науки Алекс Хавр. Його книга – це «жива» оповідь про Древній Рим, його становлення й політичні зміни, а також, звісно, про Цезаря.

Ця книга – новий погляд на політичне життя Україна та, зокрема, Києва за часів Сталіна. Автор показав «сталінізм» не тільки залякуваннями на фоні репресій, а ще й дослідив цю систему через її глибоке проникнення у повсякденність. Крім того, на сторінках книги можна знайти багато цікавих фактів про столицю України. Зокрема, про відбудову Хрещатика після війни, про вибори за часів «сталінізму» та про роль Хрущова у становленні радянської системи в Києві.  

Влітку 1944 року великого удару нацистській Німеччині завдали американські бойові літаки «Бі-17», яких назвали «Літаючими фортецями». Вони прибували до ворога, бомбардували його індустріальні центри й таємничо зникали. Літаки базувалися в Англії та Італії, але не поверталися в жодну з цих країн. Цей факт змушував скаженіти всі німецькі повітряні сили на чолі з Гітлером. Насправді ж «Літаючі фортеці» після вдало проведених операцій відлітали на секретний аеродром під Полтавою, про який читачі лише зараз можуть дізнатися.

У цій книзі описуються події 1945 року. В Ялту на віллу до Йосипа Сталіна прилетіли Рузвельт і Черчилль. Три потужні політичні сили провели перемовини про завершення Другої світової війни. Вважається, що саме ця зустріч стала доленосною і вирішальною перед розгромом німців. Однак після ялтинської конференції залишилося багато запитань. Відповіді на деякі з них знайшов історик Сергій Плохій, опираючись на секретні документи, листи, щоденники й протоколи зустрічей.

У мережі зараз часто сперечаються щодо правдивості фактів, викладених у серіалі «Чорнобиль». Читачі, в свою чергу, мають унікальну нагоду дізнатися про все з перших вуст. Автор – очевидець ліквідації катастрофи на ЧАЕС. Він описав Прип’ять до вибуху, розповів, як після страшної аварії евакуйовували людей, гасили пожежі, зводили тимчасові та постійні містечка. Достовірність своїх спогадів автор підкріпив вирізками із газет і розвідок.

Культурно-історичний розвиток європейських народів був тривалим. Він почався ще за часів античності й триває до наших днів. Автор дослідив історію європейської ментальності через питання релігії, духовності, кохання, сексуальності, хвороби, страхів, способів комунікації тощо. Книга, насамперед, сподобається культурологам, етнографам та історикам. Однак, завдяки доступному викладу матеріалу, роботу Володимира Кам’янця зможе осягнути кожен зацікавлений читач.

Ця книга перенесе читачів до загадкової Османської імперії, без якої, можливо, не було б і частини сучасної Європи. Автор – провідний історик Туреччини, тому в достовірності його оповідей можна не сумніватися. Ортайли може з перших сторінок занурити читачів у яскравий світ Османської імперії. При цьому автор виклав матеріали як у науковій, так і в дискусійній формах. 

Основою книги є записи розмов американського історика Тімоті Снайдера з британським колегою Тоні Джадтом. Фахівці обговорили історію сучасних політичних ідей в Європі та США. Науковці також розповіли, як розуміли поняття влади та справедливості різні політичні сили від кінця XIX до початку XXI століть. Самі автори головними темами книги вважають роздуми про обмеження й відродження політичних ідей, а також про моральні поразки й обов’язки інтелектуалів у політиці.

Майже за кожним сильним лідером стоїть розумна жінка. Це може підтвердити Ненсі Ґолдстоун, яка написала книгу про чотирьох дочок графа Провансу. Кожна з дівчат отримала хорошу освіту, а після заміжжя брала активну участь у політичних справах, виховувала майбутніх правителів і впливала на хід історії. А для читачів окремим бонусом буде опис епохи середньовічного лицарства, вірності, зрад, амбіцій і кохання. 

Сергій Завалко
Журналіст, спортивний і літературний оглядач. Люблю ігрові види спорту, поезію і літературу. Пишу вірші. Читаю в основному поезію і художню літературу. Люблю жити, радіти життю, дізнаватися щось нове і активно відпочивати.

344 thoughts on “Завжди пам’ятай минуле: 10 книг з історії

    Добавить комментарий