Книжкові героїні, які надихають: підказки до весняного бінґо

Вони можуть бути гарними чи багатими, в них можуть закохуватися чоловіки.

Але надихають вони нас не цим. Ми хочемо бути такими ж сильними, добрими й самодостатніми, відстоювати свої думки і перетворювати свої мрії на реальність.

У нашій добірці — книжкові героїні, які надихають на нові звершення. Вона також стане для вас підказкою до бінґо.

Маленька дівчина, яка осягнула велику дорослу мудрість — знаходити привід для оптимізму в будь-якій ситуації. «Гра в радість» веселої Поліанни змінює життя цілого суспільства: людей зневірених, втомлених, втративших смак до життя. 

Після прочитання цієї книжки світ здається трохи добрішим, хочеться помічати дрібниці і радіти їм. Одна історія замінить собою купу мотиваційних книг, які обіцяють вас провести шляхом саморозвитку.

Ще одна героїня, яка готова боротися з умовностями свого часу. 

Молодша з сестер Бронте написала в своєму житті єдиний роман, який шокував її сучасників.

В часи, коли жінки не панували навіть над своїм серцем, Гелен Грем покидає свого розбещеного егоїстичного чоловіка, забираючи з собою їхнього сина. Чи зможе вона віднайти спокій, свободу, коли тогочасне суспільство засуджує таку поведінку?

З Бріджит більшість із нас познайомились ще підлітками. Вона тоді здавалася прекрасною і незрозумілою, як зірка з іншої галактики. Їй було вже 30, вона була дивакувата, пила, курила, спала з хлопцями і не боялась пробувати щось нове.

На прикладі наших мам, які в 30 мали роботу, родину і водили вже нас до школи, це було дуже дивно. Тепер ми з Бріджит однолітки, але вона досі прекрасна і з іншої галактики, хоч тепер ми розуміємо її набагато краще. Правда ж?

Дівчина, яка встигає все, навіть без часовороту. Вона вчить усю шкільну програму і навіть більше, вона — велика розумака і відмінниця, вірна подруга, вона не боїться небезпечних пригод і готова допомагати рятувати світ.

Хто б з нас, дівчат, не бажав хоть чимось бути схожим на неї? Виконувати складні чари, бути улюбленицею вчителів, мати вірних друзів і навіть закохати в себе світову футбольну зірку.

Дівчина-райдуга, тепла і весела. Хто б з нас не хотів мати стільки ж душевних сил і ніколи не опускати руки? Так, вона не вписується в рамки, які встановило суспільство й іноді (насправді, майже завжди) оточуючі вважають її дивачкою. Але, як показує практика, важливіше за це вміти отримувати задоволення від життя.

Можливо, такою, як Пеппі, доросла людина стати вже не зможе. Але книга добре показує, що головним у вихованні дітей для нас повинно стати їхнє щастя.

Книга, в якій не одна героїня, яка надихає читача, а цілих 99! Письменниці, політикині, спортсменки, науковиці, королеви, моделі, музикантки. Ця книга руйнує межі й демонструє, що для жінок меж не існує.

Вибір — у їхніх руках, і вони можуть стати будь-ким. Іноді варто лише побажати. Іноді доведеться боротися за свій вибір. Але головне, що будь-яка мета може стати дійсністю. І з часом для жінок стає все більше можливостей і шляхів для власної реалізації.

Ще одна, здавалося б, маленька і безправна жінка, на долю якої випали страждання іншого штибу. Осиротіла в дитинстві, вона не знала ні любові, ні лагідного ставлення. Перша любов, яку вона зустріла на своєму житті, суперечила її почуттям гідності.

Але Джейн Ейр змогла обрати для себе чесний шлях і не зрадити своїм переконанням. 

Ну і ще не може не захоплювати самостійність пересічної жінки, яка у вікторіанську епоху могла повністю самостійно розв’язувати питання власної долі.

Яка ж жахлива доля спіткає жінку, для якої відправка в табір у Сибір стала кроком до більш вільного життя. Усю першу половину життя чоловік і свекруха казали їй, що вона нікчема. На її думки і почуття ніхто ніколи не зважав. Але маленька татарська жінка, виявляється, може мати велике серце і незламний дух.

Вона сильна, добра, мужня, мудра. Жінка, яка готова віддати своє життя заради рідної людини.

Нехай вона іноді упереджена, і головна увага читачок зосереджена на містері Дарсі, попри це, Ліззі Бенет — жінка, яка надихає нас. Вихована в оточенні глупої матері і не дуже розумних сестер, міс Елізабет Беннет залишається мудрою і самодостатньою дівчиною, яка вміє поставити чоловіка на місце і в той самий час визнати свої помилки і розкрити своє серце.

Читаючи цей роман, ми теж хочемо бути сміливими, гострими на язик, так само життєрадісними, і розбиратися в природі людей. А головне, жити в злагоді зі своїми почуттями.

Чудове фентезі з багатьма сильними жіночими персонажами. Тут є мати, яка готова, без перебільшення, на все задля своїх дітей. Є королева, яка бере на себе тягар влади (хоч чоловіки не згодні його віддавати). І дівчина, для якої немає перешкод для досягнення мети.

Жінки цієї книги, діють, кохають, борються, виграють і ні в чому не поступаються чоловічим персонажам. Ледве не єдине епічне фентезі, де за розвитком героїнь спостерігати навіть цікавіше.

Може, засуджуючи їх, сперечаючись з ними, але, безумовно, захоплюючись.

Анна Дудко
Фотограф yakaboo.ua. Завзятий книголюб. Коли усі дітлахи мріяли бути космонавтами, лікарями, пожежниками, бажала бути продавцем у книгарні
https://www.facebook.com/profile.php?id=100001472294686

23 thoughts on “Книжкові героїні, які надихають: підказки до весняного бінґо

    Добавить комментарий