Що Україна везе на Франкфуртський книжковий ярмарок. Ексклюзив

Вже за тиждень — з 16 до 20 жовтня — у німецькому Франкфурті-на-Майні відбудеться один із найбільших у світі, 71-ий Франкфуртський книжковий ярмарок. Ми розпитали очільницю відділу міжнародної співпраці Інституту книги Олену Геду, команда якої готувала українську програму фестивалю, що Україна цього року розкаже світові про свої літературу та видавничий сектор. 

Офіційна прес-конференція з цього приводу відбудеться тільки завтра, а вже сьогодні читачі блогу Yakaboo першими дізнаються ексклюзивну інформацію про підготовку до Франкфурта.

Що Україна везе на Франкфуртський книжковий ярмарок. Ексклюзив 0

У ексклюзивному коментарі для блогу Yakaboo Олена Геда, керівниця відділу міжнародної співпраці Інституту книги розповіла, що темою цьогорічного стенда стала фраза Ukraine: History of Stories, яка українською звучить як Україна: історія історій. «За допомогою такої гри слів довкола слова storу, ми хочемо підняти дискусію на декількох рівнях. Тобто, з одного боку, розповісти про історичну пам’ять та її важливість, а з іншого — підкреслити важливість кожної людини та її кожної індивідуальної історії», — розповідає пані Олена. В українській делегації до Франкфурта поїде 9 осіб: маємо дуже насичену програму і великий стенд. 

Олег Сенцов як зірка Франкфурта

За її словами, «головним щастям» для України на Франкфурті стала участь  в цьогорічній програмі Олега Сенцова. На ярмарку в нього буде дві події: презентація книжки німецькою і презентація-дискусія. У Європі дуже велика увага, зацікавленість та захоплення від того, що приїде Олег Сенцов. «Його справді чекали та планували презентацію видання німецькою мовою ще на початку літа. І ми всі дуже зраділи, коли з’ясувалося, що Сенцов зможе приїхати. Це надзвичайно тепло сприйняв Франкфурт — вони одразу допомогли знайти місце для презентації: оргкомітет ярмарку у особі віце-президента з міжнародних справ Тобіаса Фосса знайшов сцену для дискусії у великому просторі в п’ятницю, 18-го жовтня. Це, мабуть, була найочікуваніша постать цього року на Франкфурті», — розповідає Олена Геда.

Українські програма та стенд на ярмарку

В українській програмі ярмарку, крім того, також відбудуться заходи, які Інститут книги організовує спільно із MERIDIAN CZERNOWITZ за участі Юрія Андруховича, Сергія Жадана і Тані Малярчук. Будуть дискусії навколо найбільш цікавих для європейців та європейських журналістів: Чорнобиля, Криму, впливу революцій на літературу. «У програмі ми намагалися поєднати концепцію розповіді історій stories крізь історію history і особистих моментів та, сподіваюся, нам це вдалося», — розповідає Олена.

На вітчизняному стенді у Франкфурті-2019 будуть як старі елементи, що уже демонструвалися європейцям минулого року, так і цьогорічні новинки. «Стенд має ту ж форму, такий же розмір і деякі елементи, що й минулого року. Із нового, власне, будуть декілька корнерів: до прикладу, корнер двох величезних проектів — Ukraїner’а та проекту “Наші інші”. Також європейці зможуть побачити відеоінсталяцію, яку на замовлення Інституту книги знімав режисер Ярема Малащук. Це так зване дослідження читача», — роз’яснює очільниця відділу міжнародної співпраці Інституту книги.

Що Україна везе на Франкфуртський книжковий ярмарок. Ексклюзив 0

Зазначимо, що до Франкфуртського книжкового ярмарку Інститут книги також підготував 5 тематичних англомовних видань, зокрема каталог стенду «Ukraine: History of Stories», та 4 тематичні «Report on the State of Publishing in Ukraine. 2018-2019», «New Books from Ukraine», «Poetry from Ukraine», «New Books for Children from Ukraine». Всі каталоги будуть представлені на українському стенді, де із ними може ознайомитися професійна видавнича публіка та європейські читачі. 

Оксана Купер
Аналітик та дослідник з дипломом юриста та великою любов'ю до книжок та кіно. Авторка книжки «Музейні скарби України. Книга-путівник культовими картинами» для корпоративного видавничого проекту «Ощадбанку» (2019). Зачитуюся літературою в жанрі нон-фікшну, веду юридичний кіноблог та Telegram-канал, де розповідаю про право через кінокейси. Найулюбленіший журналістський жанр — інтерв'ю. Вірю, що в Україні успішно може розвиватися власна бізнес-література, просто вона ще пишеться

340 thoughts on “Що Україна везе на Франкфуртський книжковий ярмарок. Ексклюзив

    Добавить комментарий