Підготуйся до літературного року: книжкові фестивалі України 2020

Зимові свята вже далеко позаду, тож можна починати планувати свій літературно-фестивальний рік. Якщо ви активно стежите за культурним життям України, помітили, що не Арсеналом і Форумом єдиними, книжкові та літературно-музичні фестивалі відбуваються щороку у Тернополі, Вінниці, Луцьку, Черкасах, Дніпрі та інших містах.

Ми ж розпитали, що цікавого готують організатори, і підготували для вас гід цьогорічними подіями — обирайте, записуйте у календарі, підтримуйте культурний туризм та насолоджуйтесь мистецтвом.

6–10 травня 2020

Тернопіль

Підготуйся до літературного року: книжкові фестивалі України 2020 0

Мистецький фестиваль «Ї»

Тернопільський «Ї» відбудеться вже увосьме, триватиме 5 днів, а організатори обіцяють, що він перетворить місто у вибухову суміш мистецьких перформансів. Зокрема заплановані:

  • літературні батли за участі відомих письменників;
  • виступи українських музичних гуртів;                    
  • виставки сучасного живопису;
  • покази українських фільмів;
  • та ярмарок.

20–24 травня 2020

Київ, Мистецький арсенал

Підготуйся до літературного року: книжкові фестивалі України 2020 0

Книжковий Арсенал

У фокусі ювілейного Книжкового Арсеналу — ОПТИМІСТИ СКЕПТИКИ під кураторством літературознавця Ростислава Семківа. Крім нього, до складу кураторської команди увійшли Сергій Жадан як куратор письменницької програми, співробітники Мистецького Арсеналу та інші запрошені фахівці.

«ОПТИМІСТИ СКЕПТИКИ — наскрізна тема, що проявлятиметься у запропонованих кураторами подіях Х Міжнародного фестивалю Книжковий Арсенал», — зазначено на сайті фестивалю.

29–31 травня

Дніпро, Фестивальний причал

Підготуйся до літературного року: книжкові фестивалі України 2020 0

Book Space

Фокусною темою третього Book Space стане спеціальна програма «Майбутнє: (анти)утопії». Організатори фестивалю пропонуватимуть гостям поміркувати про те, яким буде майбутнє — світлим чи темним; які наслідки матимуть новітні технології та як діяльність людини врешті вплине на клімат; чи потрібно буде й далі заробляти на життя тощо.

Book Space пропонуватиме полинути думками до гіпотетичної колонії на Марсі та послухати оптимістичні та песимістичні лекції й дискусій про майбутнє, а також побувати на мультимедійній інтерактивній виставці.

5–7 червня

Полтава

Підготуйся до літературного року: книжкові фестивалі України 2020 0

Meridian Poltava

Meridian Poltava — фестиваль сучасної шведсько-української поезії, події якого відбуваються у Полтаві, Решетилівці та на полі Полтавської битви, з екскурсіями в місця, які репрезентують регіон.

Третій Meridian Poltava традиційно відбудеться за участі шведських і українських літераторів. «Це вже певний міжнародний бекґраунд та локальна історія, своєрідний етап і маленький ювілей. Як організатори, ставимо собі нові цілі на Meridian Poltava 2020. Через підготовку й безпосередньо фестивальні події, хочемо створювати нові літературні сенси, розвивати потенціал місцевості та самосприйняття громади. Тож запрошуємо полтавців і гостей з інших регіонів розпочати фестивальне літо саме з Полтави!», — прокоментував Олександр Ткаченко, директор Міжнародного поетичного фестивалю Meridian Poltava.

13–14 червня

Вінниця

Підготуйся до літературного року: книжкові фестивалі України 2020 0

Міжнародний фестиваль «Острів Європа»

Фестиваль «Острів Європа» має на меті відкривати малознані в Україні імена європейської літературної сцени та досліджувати міський простір Вінниці через діалог культур. Цього року до переліку «острівців» додадуться нові, несподівані локації, котрі ще ніколи не приймали мистецьких подій — і це вже стало щорічною фестивальною традицією. У програмі «Острова» будуть також і українські хедлайнери, які презентуватимуть свої найсвіжіші творчі проєкти.

2 липня - 1 серпня

Львів, Львівський академічний драматичний театр ім. Лесі Українки

Підготуйся до літературного року: книжкові фестивалі України 2020 0

Місяць авторських читань

Місяць авторських читань – найбільший транскордонний літературний фестиваль Центральної Європи. Щодня протягом липня паралельно у шести містах Європи – Брно (Чехія), Остраві (Чехія), Кошице (Словаччина), Вроцлаві (Польща), Будапешті (Угорщина) і Львові (Україна) відбуваються виступи відомих письменників з п’яти країн-учасниць проекту – спеціальним гостем фестивалю у 2020 році стане Угорщина. Місяць авторських читань було започатковано у 1999 році чеським видавництвом «Větrné mlýny». Щороку цей фестиваль запрошує представників однієї країни у статусі «почесного гостя». Протягом 20 років у проекті взяли участь письменники з Франції, Канади, Білорусі, Словенії, Польщі, Німеччини, Іспанії, Грузії, Туреччини. Україна отримала статус «країни-почесного гостя» фестивалю у 2015 році, і відтоді є постійною учасницею МАЧ. Всі події фестивалю транслюються наживо он-лайн.

4–6 вересня

Чернівці

Підготуйся до літературного року: книжкові фестивалі України 2020 0

Meridian Czernowitz

У центрі ХІ Міжнародного поетичного фестивалю MERIDIAN CZERNOWITZ буде відзначення сторіччя із Дня народження Пауля Целана, одного з найвизначніших поетів післявоєнної Європи, якого часто називають батьком нової німецької мови. Фестиваль буде присвячений творчості поета, який народився й жив у Чернівцях, а згодом у Бухаресті, Відні та Парижі. Події фестивалю відбудуться у місцях, пов’язаних із життям поета: будинках, де він проживав, школах та університеті, де навчався, місцях, які формували його як поета та філософа.

Фестиваль відбувається у рамках проєкту «Пауль Целан 100. Меридіан великого майстра німецької мови: Чернівці-Париж-Вічність».

16–20 вересня

Львів

Підготуйся до літературного року: книжкові фестивалі України 2020 0

BookForum (Форум видавців)

Фестивальні події відбуватимуться одразу на 35 локаціях в середмісті Львова. 

Почесною гостею фестивалю стане Лауреатка Нобелівської премії, польська письменниця Ольга Токарчук. 

У програмі фестивалю заплановані спецпроєкти та тематичні кластери, що висвітлюватимуть різні сфери: політику, економіку, екологію, філософію, науку тощо.

Учасниками фестивалю стануть відомі українські та іноземні письменники, перекладачі, культурні менеджери, громадські діячі.

2–4 жовтня

Луцьк

Підготуйся до літературного року: книжкові фестивалі України 2020 0

Фронтера

Міжнародний літературний фестиваль «Фронтера» відбувається на пограниччі: ментальному, соціальному, географічному, і покликаний налагоджувати взаємодію між людьми із різних міст і сусідніх країн, інших світоглядів і зацікавлень, між митцями та відвідувачами. Організатори й учасники фестивалю знаходять точки дотику на межі літератури, музики, візуального мистецтва, щоб ініціювати діалог.

Цьогоріч до розмов і читань запросили письменників та письменниць з України, Польщі, Білорусі й Литви. Ви почуєте Юрія Андруховича й Катерину Калитко, відвідаєте презентації нових книг Софії Андрухович та Андрія Любки, послухаєте поезію різними мовами: литовською у виконанні Марюса Бурокаса і білоруською завдяки Марії Мартисевич. Серед музичних виконавців організатори оголосили Соломію Чубай з гуртами «Джалапіта» та «Rockoko».

2–4 жовтня

Хмельницький

Підготуйся до літературного року: книжкові фестивалі України 2020 0

Translatorium

Літературно-перекладацький фестиваль TRANSLATORIUM уже вчетверте відбудеться в Хмельницькому. Ідея фестивалю полягає в тому, щоби говорити про переклад не лише як про передачу тексту іншою мовою, а як про широке явище, що може залучати різні знакові системи, розмірковуючи над його роллю в розумінні світу й трактуванні певних життєвих процесів.

На фестивалі заплановано близько 20 подій протягом 3 днів, серед них — лекції, дискусії, воркшопи, презентації книг, поетичні читання, музичні та перформативні виступи за участі відомих перекладачів, літераторів і митців з України та з-за кордону.

10–11 жовтня

Київ, ВДНГ, 19-ий павільйон

Підготуйся до літературного року: книжкові фестивалі України 2020 0

Літературний Кураж & Yakaboo

Уже третій рік поспіль Кураж Базар та найбільша в Україні інтернет-книгарня Yakaboo кооперують зусилля для проведення унікального благодійного заходу — Літературного Кураж Базару. 

Другий поверх барахолки повністю книжковий — 3000 квадратних метрів, 350 продавців, 50 видавців, що привезли з типографії книжки спеціально для вас. Тут ви знайдете рідкісні видання, букіністику, бестселери, дитячу літературу, аудіокнижки та видання шрифтом Брайля.

Читання, лекції, воркшопи й обговорення — знання та цікавий контент від письменників, бізнесменів та топів індустрій.

Крім книжок Літературний Кураж — це також інклюзивна дитяча зона, виступи артистів, ді-джеїв, розваги для всіх та ресторанний дворик. 

9–11 жовтня

Черкаси

Підготуйся до літературного року: книжкові фестивалі України 2020 0

Черкаський книжковий фестиваль

Фокусною темою Черкаського книжкового фестивалю стане «Культурний код». Організатори пропонуватимуть поміркувати про власну ідентичність, цінності та культурні коди сучасної України, усвідомити, хто формує ціннісні координати та чи можливо їх змінити, щоб рухатись іншим шляхом.

Мар'яна Хемій
Редакторка блогу. Люблю книжки, розмови, подорожі.

3 735 thoughts on “Підготуйся до літературного року: книжкові фестивалі України 2020

    Добавить комментарий