Читати та дивитися. 9 книг, до яких готують екранізації

Якщо йдеться про екранізації, треба визнати, що зняти стрічку, яка б сподобалась фанатам книги, виходить далеко не у всіх режисерів. Але це не означає, що завжди потрібно обирати між «читати» чи «дивитися». Навпаки, як на мене, варто «вимкнути» очікування побачити на екрані те, що намалювала ваша уява при читанні й перетворити перегляд екранізації на можливість поглянути на твір з іншого боку. Тож до вашої уваги добірка книг, екранізації яких очікуються вже цього року.

«Жінка у вікні» — це трилер з напруженим сюжетом, який рекомендує сам король жахів Стівен Кінг. Популярність цієї книги підтверджує й кількість перекладів — роман вже перекладено 35 мовами. Екранізовувати ж твір Е. Дж. Фінн взялася кінокомпанія 20th Century Fox. Стрічка, як і книга, розповідатиме про життя самотньої Анни Фокс, яка за трагічних обставин втратила найрідніших людей: доньку та чоловіка. Ця втрата добряче підкосила героїню, й Анна почала шукати забуття в алкоголі та спостереженні за сусідами. Але одного дня жінка помічає, що й сама стала об’єктом чиєїсь цікавості. Чи можливо це була лише галюцинація? З цього моменту Анна втрачає розуміння де реальність, а де вигаданий світ. І не виключено, що хтось навмисне намагається довести її до божевілля. Фільм планують випустити в прокат 15 травня цього року.

«Маленьких жінок» Луїзи Мей Олкотт вважають найвідомішим у світі твором американської літератури для юнацтва. І цей роман збирає захоплені відгуки вже близько двох століть. Цікаво, що стрічка Грети Ґервіґ, яка вийшла в прокат у січні цього року, це вже восьма екранізація книги. Найвідомішим став фільм 1994 року, який отримав три «Оскари». Крім того, «Маленькі жінки» — це улюблена книга Рейчел Грін (привіт фанатам серіалу «Друзі»). За сюжетом «Маленькі жінки» — це історія про чотирьох абсолютно різних сестер. Дія ж розгортається в часи Громадянської війни в Сполучених Штатах Америки, тож і проблеми дівчат тісно переплетені з епохою. Заможне життя скінчилося і тепер Мег, Джо, Бет та Емі вчаться наповнювати душу добром та радіти буденним речам.

А от щодо українського кінематографа, то чи не найбільш очікуваною екранізацією є мультфільм «Мавка. Лісова пісня». Звісно, що ця драма-феєрія від Лесі Українки відома всім ще зі шкільної програми. Але для того, щоб пояснити малечі про що мова у мультику, видавництво «Київський Будинок Книги» видало переказ для дітей, мета якого пояснити сюжет «Лісової пісні» у легкій і доступній формі навіть наймолодшому читачеві.

«Дюна» — це науково-фантастичний роман, який розпочинає сагу з шести частин. «Дюна» принесла своєму автору американцеві Френку Герберту неймовірну славу. Адже роман виборов чимало престижних нагород (премія Гюго, премія Неб’юла, премія SFink тощо). Самі ж любителі фантастики називають «Дюну» найкращим науково-фантастичним романом усіх часів і народів. Розповідає культова сага про ціну справедливості, жагу до перемоги, вічну боротьбу та значення вибору. Книга вже має дві екранізації: фільм 1984 року від режисера Девіда Лінча та мінісеріал телеканалу Sci-Fi 2000 року. Над новою адаптацією працює режисер Дені Вільнев, а прем’єра фільму запланована на 18 грудня 2020 року.

«Таємний сад» Френсіс Бернетт — безсмертна класика англійської літератури, яку ставлять в один ряд з відомими на весь світ дитячими книгами «Вінні Пух», «Хроніки Нарнії» чи «Мері Поппінс». Головними героями повісті є діти, але сюжет змусить задуматися й дорослих. Адже книга розповідає про подолання душевних травм, які можуть ховатися за поганим характером навіть у дітей. Головна героїня десятирічна сирота Мері Леннокс втратила обох батьків через епідемію та опинилася в домі у дядька. Тут суворі правила ще більше пригнічують дівчинку. Але саме тут вона зовсім інакше дивитися на світ і вчиться співчувати та бути небайдужою.

А стрічка у жанрі фентезі від режисера Марка Мандена вийде у Британії вже у квітні, в Україні очікується трохи згодом.

«Поклик пращурів» — роман американського письменника Джека Лондона, який завоював читачів у всьому світі. У ньому події розгортаються під час золотої лихоманки в Америці. І золотошукачами неймовірно цінуються розумні та сильні пси. Саме таким і був житель одного ранчо — Бак. Тож пса викрадають у господаря й продають на Аляску, де йому доведеться звикати до холоду й важкої праці. Цьому роману вже більше століття, але він досі залишається цікавим читачам і глядачам. Вперше його сюжет потрапив на екрани ще у 1923 році — і це було німе кіно. 2020 року в прокаті очікують чергову, вже дев’яту екранізацію роману Джека Лондона. Цього разу на глядачів чекає анімаційно-ігровий фільм від режисера Кріса Сандерса. Прокат стрічки заплановано на лютий.

«Смерть на Нілі» — історія від королеви детективу Агати Крісті, найпопулярнішої авторки всіх часів і народів. У світі продано понад 2 мільйони примірників її творів, а за кількістю перевидань її детективні романи поступаються лише Біблії та творам Вільяма Шекспіра. За сюжетом роману «Смерть на Нілі», молодята Саймон і Ліннет Дойли вирушають у весільну подорож на пароплаві. На цей же пароплав сідає й давня подруга Ліннет Жаклін. Місіс Дойл відбила колись коханого у Жаклін, тож тепер присутність колишньої подруги на кораблі трохи псує відпочинок. Аж доки одного ранку місіс Дойл не знаходять мертвою в каюті. А далі все у стилі Агати Крісті. Кримінальна драма та детектив «Смерть на Нілі» із всесвітньо відомим детективом Еркюлем Пуаро з’явиться у широкому прокаті вже восени.

Читати та дивитися. 9 книг, до яких готують екранізації 0

«Девід Копперфілд» — це один з найпопулярніших романів Чарльза Діккенса. Він є класичним прикладом виховного роману й отримав схвальні відгуки від відомих письменників: Кафки, Джеймса, Достоєвського та інших. «Девід Копперфілд» є частково біографічним твором, а тому й найулюбленішим для Діккенса. Адже частково автор змалював головного героя із себе, наділивши його власними рисами характеру. Роман полюбився читачам, тож не дивно, що й екранізацій було більше десятка. За адаптацію роману бралися американці, англійці, італійці, французи й німці. Цього ж разу за роботу взявся режисер, сценарист і продюсер Армандо Іаннуччі. А одну з головних ролей виконає Хью Лорі (Доктор Хаус). Прокат стрічки заплановано на травень 2020 року.

Артеміс Фаул — науково-фентезійний роман ірландського письменника Йона Колфера, який розповідає про геніального хлопчика Артеміса Фаула і чарівний народ. Колфер один з найвідоміших ірландських письменників, який пише оповідання для підлітків у жанрі пригодницької фантастики, але його книги мають дорослий характер. Сам автор пояснює це тим, що сучасні діти значно розумніші й проникливіші ніж вважають їхні батьки та вчителі. Тож Йон Колфер не боїться бути незрозумілим використовуючи в своїх текстах тонкий гумор та приховану сатиру. Пригоди ж Артеміса Фаула налічують 8 частин, але екранізувати поки взялися лише першу. А над режисурою працював Кеннет Брана. До речі, він працював і над екранізацією «Гарі Поттер і таємна кімната» та є дворазовим володарем призу Венеціанського кінофестивалю. В українському прокаті фільм з’явиться вже у травні цього року.

Катерина Савенко
Люблю читати. Особливо осінніми вечорами, загорнувшись у теплу та м’яку ковдру. Перевагу надаю художнім романам на основі реальних подій. Хоча, не проти й динамічного детективу чи професійної нон-фікшн літератури, адже вчитися ніколи не пізно. А ще обожнюю спілкуватися з творчими людьми, готувати і танцювати.

929 thoughts on “Читати та дивитися. 9 книг, до яких готують екранізації

    Добавить комментарий