Як стати супергероєм і врятувати планету: добірка книг, щоб виховати екологічну свідомість

Напередодні Всеукраїнського дня довкілля (святкується у третю суботу квітня) пропонуємо добірку книжок для читачів різного віку, яка допоможе вам споживати усвідомлено та без шкоди навколишньому середовищу.

Дітям

Книжка-квест, покликана навчити дітей оберігати міста, дбати про тваринний і рослинний світ, зберігати та економити природні ресурси. Після проходження усіх завдань квесту учасник чи учасниця отримає звання Екогероя або ж Екогероїні!

Як влаштовані процеси з переробки сміття? Як економити на речах, залишки від яких засмічують довкілля? Чому треба обачніше використовувати важливі ресурси? Відповіді на ці питання у детальному вигляді дає книжечка про те, як діти з батьками тільки починають ставати більш дружніми до довкілля та впроваджують практику захисту екології у повсякденне життя.

Цей практичний робочий зошит знайомить дітей з усім, що варто знати про повторне використання речей, які вже не потрібні. Короткий екскурс для того, щоб діти змалечку знали, що робити з пластиковими пакетами, пляшками та старим одягом.

Підліткам

Книжка, що сама вже є чудовим прикладом екологічного споживання, адже надрукована на папері, виготовленому з переробленого вживаного упакування ТetraPak. Тут розглянуто увесь життєвий цикл речей, які ми використовуємо, збираємо, переробляємо – і навіть перетворюємо на нові матеріали. Вона дозволить задуматися про світ речей, що нас оточують, їх кількість, роль та наші можливі дії.

Ця фентезійна історія шляхом метафор навчає екологічної грамотності й відповідальності. 13-річний хлопчик Тобі живе в суспільстві, розташованому на дереві. Вони використовують дивні альтернативні джерела енергії, живуть за дивними порядками та намагаються втекти від природних незгод та забруднень.

Дорослі

Ця книжка – про власний досвід Беа Джонсон, яка завдяки зміні щоденних звичок змогла скоротити кількість відходів усієї сім’ї до 1 л на рік. З нею ви покрокову, слідуючи порадам та методам, зможете спростити життя та мінімізувати відходи.

Вміщені тут поради не лише сприятимуть покращенню екологічної ситуації, вони також допоможуть вам зміцнити здоров’я і помітно зекономити час та гроші.

Автори книги розповідають про парадокси національних економік, коли фактор матеріального благоустрою стає важливішим за екологію, від якої безпосередньо залежить наше життя. Спільна праця економіста Ґрема Макстона та спеціаліста з кліматичної стратегії Йорґена Рандерса розповідає, як віднайти необхідний баланс між розвитком макроекономіки та поняттями добробуту й протистояння змінам стану екології.

Ця книга змусить читача інакше поглянути на звичних супутників життя людини — дерева. Її автор — німецький лісничий та спеціаліст з питань екології Петер Воллебен розповідає про дерева як про живих істот зі своїми проблемами та особливостями розвитку й функціонування. Саме від добробуту дерев залежить, наскільки вагомого негативного ефекту надасть зміна клімату — і саме вони першими від неї постраждають. Розповідь настільки зближує зі світом флори, що ловиш себе на думці: цим величним добрякам потрібна наша допомога.

Археолог Браян Фейґен намагається пояснити читачам цієї праці взаємозв’язок між міжнародними відносинами цілих спільнот, устроєм життя та змінами клімату, які спостерігалися в ході історії всього людства. Він показує, як екологічний стан ставив нації в умови, коли варто було обирати: здатися перед викликами природи чи боротися з проблемою раціональним шляхом. Подібна дилема постає і зараз, коли глобальне потепління набирає нових обертів, тому варто підготуватися до цього вибору, засвоївши ретельно уроки минулого.

«Зелені технології» сприймаються як досить збиткові та затратні з точки зору надмірного використання енергії та терпіння на їх впровадження. Однак як показує Ральф Фюкс, міста стають «розумними», з’являється поняття екокапіталізму та біоекономіки, а людство потроху усвідомлює необхідність контролю над природними ресурсами, які, на жаль, мають властивість закінчуватися.

Yakaboo
Найбільша online-книгарня України. Любимо книжки понад усе:)

23 thoughts on “Як стати супергероєм і врятувати планету: добірка книг, щоб виховати екологічну свідомість

    Добавить комментарий