Читай — і про оченята дбай! Поради зі збереження зору з книги «Професор Дивоок» (+акція)

Маленьким читачам варто змалечку берегти зір. Новий переклад книжки Енріка Жарді від видавництва #книголав (пер. Андрій Антоновський) вчить, як це правильно робити. Що ж, почнімо дізнаватися разом:

Факти про очі

Читай — і про оченята дбай! Поради зі збереження зору з книги «Професор Дивоок» (+акція) 0

1. Найрідкісніший колір очей у людей — зелений. Ним можуть похвалитися тільки 2% населення нашої планети.

2. Людина народжується з умовно світло-сірими очима, а їхній «істинний» колір з’являється до 2-3 років.

3. Всупереч поширеному уявленню, корови і бики не розрізняють червоного кольору. Під час кориди бика провокує не колір — бо він не бачить червоного — а сам факт руху. Оскільки бики ще й короткозорі, то мерехтіння ганчірки розуміється ними, як виклик і агресія з боку супротивника.

4. Якщо прийняти гостроту зору орла за 100%, то нормальний зір людини складає всього 52% від орлиного зору.

5. Гриф розрізняє дрібних гризунів з відстані до 5 кілометрів.

6. Кішки бачать в темноті в 6 разів краще, ніж люди. У темний час доби їх зіниці помітно розширюються, досягаючи 14-міліметрового діаметру, а ось в яскравий сонячний день — звужуються, перетворюючись в тоненькі щілинки. Це відбувається тому, що велика кількість світла може пошкодити чутливі клітини сітківки, а маючи такі вузькі зіниці, котячі очі добре захищені від яскравих сонячних променів. Для порівняння, у людини максимальний діаметр зіниці не перевищує 8 міліметрів.

7. Малюнок райдужки ока у людини  індивідуальний. За ним можна ідентифікувати особу.

8. Очі звикають до темряви за 60-80 хвилин. Побувши в темряві близько хвилини, чутливість до світла зростає в 10 разів, а вже через 20 хвилин  в 6 тисяч разів. Саме тому, вийшовши на світло після перебування в темному приміщенні, ми завжди відчуваємо сильний дискомфорт.

9. Тільки 1/6 частину очного яблука видно.

10. Очі завантажують мозок роботою більше за всі інші частини тіла.

11. Пірати використовували пов’язку на очі, щоб швидко адаптувати зір до середовища над палубою і під нею. Таким чином, одне око у них звикало до яскравого світла, а інше  до тьмяного.

12. Ваші очі завжди залишаться такого ж розміру, що і при народженні, а вуха і ніс продовжують рости.

Вправи для очей

Вправа 1. ШТОРКИ

Швидко і легко моргайте 2 хвилини. Сприяє покращенню кровообігу.

Вправа 2. Дивимося У ВІКНО

Робимо точку з пластиліну і ліпимо на скло. Вибираємо за вікном далекий об’єкт, кілька секунд дивимося вдалину, потім переводимо погляд на точку. Пізніше можна ускладнити навантаження — фокусуватися на чотирьох різновіддалених об’єктах.

Вправа 3. ВЕЛИКІ ОЧІ

Сидимо прямо. Міцно заплющуємо очі на 5 секунд, потім широко відкриваємо їх. Повторюємо 8-10 разів. Зміцнює м’язи повік, покращує кровообіг, сприяє розслабленню м’язів очей.

Вправа 4. ЗАПЛЮЩЕНІ ОЧІ

Перша допомога для очей — закрийте їх на кілька хвилин і уявіть щось приємне. А якщо потерти долоні рук і прикрити очі теплими долонями, схрестивши пальці на середині чола, то ефект буде помітнішим.

Вправа 5. МАЛЮЄМО ОЧИМА

Слідкуйте за стрілочками на малюнку:

Читай — і про оченята дбай! Поради зі збереження зору з книги «Професор Дивоок» (+акція) 0
Читай — і про оченята дбай! Поради зі збереження зору з книги «Професор Дивоок» (+акція) 0
Читай — і про оченята дбай! Поради зі збереження зору з книги «Професор Дивоок» (+акція) 0
«За результатами досліджень в 2016-2018 роках, у 50% дітей, які взяли участь в обстеженні (понад 7 тисяч дітей), є аномалії. З них у 40% ці проблеми були діагностовані вперше. Однак більш ніж в 60% випадків захворювання очей у дітей підлягають профілактиці або лікуванню. Тому ми різними способами доносимо інформацію до батьків, що формувати культуру дбайливого ставлення до здоров’я очей важливо у дітей з раннього дитинства».

— коментує головний лікар мережі оптик «Люксоптика» Лариса Харченко.

А тепер — корисна акція!

Купуйте книжку «Професор Дивоок» та беріть участь у розіграші сертифікату на суму 499 грн. на покупку окулярів для комфортного читання, а також пройдіть безкоштовно діагностику зору у будь-якій оптиці мережі «Люксоптика» у межах програми «Здоровий Зір».

Програма включає комп’ютерну діагностику, консультацію лікаря-офтальмолога, перевірку гостроти зору. Діагностика зору проводиться щопонеділка з 10:00 до 13:00 за попереднім записом в оптиках «Люксоптика».

Більше дізнаватися тут (клац-клац):

Yakaboo
Найбільша online-книгарня України. Любимо книжки понад усе:)

860 thoughts on “Читай — і про оченята дбай! Поради зі збереження зору з книги «Професор Дивоок» (+акція)

    Добавить комментарий