Дитинство на екрані: 10 екранізованих дитячих книг

Екранізації книг – одна із найбільш обговорюваних тем у літературі. Після прочитання захопливого роману завжди цікаво подивитися, як його втілюють на великих екранах. З дитячими книжками все так само. Кіностудії екранізували, мабуть, сотні творів для дітей. Ми вибрали 10 найзнаковіших дитячих книжок, що стали фільмами. 

Екранізація: 2010 рік, США

Класика дитячої літератури і найвизначніший твір Джонатана Свіфта. Одні бачать у цій книзі веселу казку, інші – іносказання або притчу. Автор, у притаманній йому манері, висміяв людські вади, особливо звернувши увагу на жадобу багатих людей. «Мандри Гуллівера» – дитяча книга з недитячим прихованим сенсом, у який не завадило б заглибитися і дорослим.

Екранізація: 1993 рік, Канада

Десятирічна Мері Леннокс звикла мати все, що забажає, і максимально швидко. Дівчина жила в багатій англійській сім’ї в Індії, не відмовляючи собі ні в чому. Однак головна героїня страждала від самотності і її стан значно погіршився після того, як вона втратила батьків. Мері повернулася в Англію до дядька. Спочатку дівчина, яка не звикла до співпереживання, постала перед новими труднощами. Та колись все має змінитися.

Екранізація: 2012 рік, США, Канада

Одна із найвідоміших у світі казок про двох дітей із бідних сімей – Герду і Кая. Одного разу Снігова королева забрала з собою хлопчика, а дівчинка поставила собі за мету знайти його і повернути до свого життя. Кожна розповідь про далеку подорож Герди – це як окремий епізод із життя мужньої дівчинки. Головна героїня зустріне на своєму шляху принца, принцесу, чародійку, розбійницю та інших небезпечних персонажів, але не відступить від поставленої мети.

Екранізація: 2005 рік, США

Шоколадний магнат Віллі Вонка вирішив подарувати п’ять квитків дітям, які зможуть відвідати його загадкову фабрику. Пропуски в імперію чоловік заховав у плитки з шоколадом. Один із п’яти квитків дістався Чарлі Баккету. Хлопчик живе у бідній сім’ї. Батько може купити синові тільки одну шоколадку в рік. За щасливим збігом обставин Чарлі став одним із п’яти дітлахів, які отримали перепустки на загадкову фабрику. Тепер Баккета і ще чотирьох незнайомців чекають неймовірні пригоди в шоколадній країні.

Екранізація: 2016 рік, Іспанія, США

Маленькому Конору довелося швидко подорослішати. Батько пішов від хлопчика в іншу сім’ю, а мати тяжко хворіє, тому не має змоги приділяти достатньо уваги синові. В школі справи теж ідуть не найкращим чином, оскільки у хлопчика немає друзів. Конор зовсім розчаровується у всьому, коли йому доводиться переїхати до бабусі, яка йому зовсім не подобається. Та коли хлопчику стає зовсім погано, із дерева, що росте біля його нового дому, з’являється монстр. Створіння, як не дивно, добре. Воно розповідає Конору декілька оптимістичних історій, щоб хлопчик зумів гідно пережити труднощі.

Екранізація: 2018 рік («Мауглі»), США, Великобританія

Всесвітньо відома історія про хлопчика, який з раннього віку опинився в джунглях. Тварини не дали дитині загинути й узяли її під свою опіку. Вчителями, вихователями й навіть, певною мірою, батьками для Мауглі стали пантера Багіра, ведмідь Балу й удав Каа. Вони виховали хлопчика й навчили його жити у світі тварин. Однак у джунглях ніхто не може відчувати себе в безпеці, тим паче – дитина.

Екранізація: 2012 рік («Гобіт: неочікувана подорож»), Нова Зеландія, США

Гобіт Більбо Торбин звик до спокійного, розміреного життєвого ритму. Все це зникло з того моменту, як до його дому вдерлася ватага гномів на чолі з чаклуном Гендальфом. Гості попросили Більбо допомогти їм прогнати дракона, який силою забрав у гномів їхню законну територію й скарби. Гобіт може допомогти гномам у якості зломщика і той, врешті-решт, погодився. На Більбо очікує дуже небезпечна, але разом із тим весела й цікава подорож. 

Екранізація: 2005 рік («Хроніки Нарнії: Лев, відьма і чарівна шафа»), Великобританія, США

Батьки відправили Пітера, Едмунда, Сьюзен і Люсі на деякий час до знайомого професора, подалі від бомбардувань їх рідного міста. Граючись, діти знайшли платтяну шафу, яка виявилася дверима у чарівний світ – Нарнію. Там царює могутній лев Аслан, але йому потрібна допомога в тому, щоб врятувати цей дивовижний світ від темних сил. Четверо дітей, які, здавалося б, опинилася у Нарнії випадково, мають спочатку врятувати, а потім очолити велике королівство.

Екранізація: 2016 рік, Великобританія, США

Ця книга – приквел до знаменитої «поттеріани». За 70 років до того, як світ чарівників дізнається про Гаррі Поттера, до Нью-Йорка прибуває письменник-магозоолог Ньют Саламандер. Молодий чоловік прилетів у США, щоб врятувати місцеве відділення таємної спільноти чарівників. Разом із собою магозоолог привіз у валізі колекцію фантастичних звірів, яких збирав з усього світу. Сталося дещо неочікуване – тварини вирвалися на свободу. Тепер їх усіх треба зібрати докупи, а до того – знайти у дуже великому місті.

Екранізація: 2006 рік, Великобританія, Канада, Румунія

Одного разу містер Кріт вирішив покинути своє підземне царство й піднятися до сонячного світла. Незабаром головний герой завів собі нових друзів, серед яких опинилися жаба, видра та інші представники фауни. Нові друзі зустрілися невипадково, адже саме в цей час кожен із них потребуватиме допомоги. На героїв книги і фільму чекатимуть цікаві, але небезпечні пригоди, які вони мають пройти разом. 

Сергій Завалко
Журналіст, спортивний і літературний оглядач. Люблю ігрові види спорту, поезію і літературу. Пишу вірші. Читаю в основному поезію і художню літературу. Люблю жити, радіти життю, дізнаватися щось нове і активно відпочивати.

3 358 thoughts on “Дитинство на екрані: 10 екранізованих дитячих книг

    Добавить комментарий