#ДвіДумки про мальопис «У голові Шерлока Голмса. Том 1 «Справа скандального квитка»

Всім цікаво зазирнути у «картотеку» Шерлока Голмса та дізнатися всі секрети дедуктивного методу. Оглядачки Віталіна Макарик та Юлія Дутка познайомилися з першим томом «У голові Шерлока Голмса» та запрошують поринути у візуалізацію думок відомого детектива. Шукайте червону нитку та готуйтеся до 5-D мандрівки жанром банд дессіне - європейського мальованого роману.

Оглядачки

#ДвіДумки про мальопис «У голові Шерлока Голмса. Том 1 «Справа скандального квитка» 0

Віталіна Макарик:  Я фанатка Шерлока! І того, про якого ми читаємо в оригінальних текстах Артура Конан Дойля, і того, якого так блискуче втілив Бенедикт Камбербетч. Як літературний персонаж він позначений винятковою любов’ю публіки і живучістю: щоб розпрощатися з ним і взятися за інші сюжети, сер Артур мусив Шерлока вбити, але й це не допомогло — спраглі нових детективних пригоди читачі змусили письменника повернути свого улюбленця. Тож не дивно, що зрештою Шерлок Голмс зажив власним життям, і ось перед нами — чергове з його втілень.

#ДвіДумки про мальопис «У голові Шерлока Голмса. Том 1 «Справа скандального квитка» 0

Юлія Дутка: Хоча оригінальний дойлівський Шерлок мене більше дратує, ніж тішить — погодьтесь, у ХХІ столітті він виглядає доволі примітивно — то різноманітні варіації на його тему люблю шалено. От і це творіння французького дуету одразу впало мені в око, бо ж цікаво, що таки відбувається у тій світлій голові талановитого скрипаля, захопленого науковця та одного із найвідоміших літературних наркоманів…

Французький шик банд дессіне

Юля: Звісно, в мальописах ми спочатку звертаємо увагу на малюнок — зрештою, саме він зустрічає нас ще на обкладинці. І тут все добре: персонажі характерні — кутастий худющий холерик Голмс, він нагадує хорта, що готовий мчати слідом, та м’якший, спокійніший флегматичний Вотсон, який радше архіваріус, ніж активний учасник розслідувань. Другорядні персонажі, хоча це для серії вони другорядні, тут вони цілком головні, — потерпілий лікар, який уособлює розгубленість після дивних подій тієї ночі; меткий лиходій з кіскою, про мотиви якого можемо тільки здогадуватись, адже він — чиста таємниця.

Але й екстер’єри та інтер’єри промальовані доладно та зі смаком для повного занурення в епоху. Не знаю, як для кого, а для мене цей мальопис став мало не 5D, адже часом здавалось, що відчуваю текстуру стін старих будинків, чую стук підков по бруківці і навіть запах набридливої Голмсової люльки. В такі моменти особливо неприємно, коли книжечка раптом закінчується.

До речі, дует авторів активно відстежує мандри свого мальопису світом, до мого інстаграмного відгуку вони теж завітали:) 

Віта: Сіріл Льєон та Бенуа Даан дарують читачам можливість максимально глибоко зануритися в історію. Велику роль у ній грають не лише персонажі, але й простір, ними наповнений. У найкращих традиціях банд дессіне, європейського мальованого роману, вони детально промальовують не лише інтер’єри реальних та уявних приміщень, але й цілі вулиці і мапи Лондона ХІХ століття. Взагалі карти і маршрути грають величезну роль у цьому графічному романі, а щоб читач вирушив за оповіддю саме так, як задумали автори, від панелі до панелі (а розташовані вони не зовсім класично), його провадить червона ниточка. Класне візуальне втілення і практичне використання заїждженої літературознавцями-аматорами метафори!

Дуже класно опрацювали автори іще одну метафору, цього разу цілком «шерлоківську» — про «чертоги розуму», глобальне сховище, в якому, ніби в архіві чи картотеці, систематизовано всю інформацію, якою володіє людина. Власне, центральна концепція цього графічного роману полягає у візуалізації думок детектива, буквальному зануренні в ті процеси, які відбуваються у його мозку. Подивимося, що там?

Дуже класно опрацювали автори іще одну метафору, цього разу цілком «шерлоківську» — про «чертоги розуму», глобальне сховище, в якому, ніби в архіві чи картотеці, систематизовано всю інформацію, якою володіє людина. Власне, центральна концепція цього графічного роману полягає у візуалізації думок детектива, буквальному зануренні в ті процеси, які відбуваються у його мозку. Подивимося, що там?

#ДвіДумки про мальопис «У голові Шерлока Голмса. Том 1 «Справа скандального квитка» 0

Що ж у тій голові?

Віта: Голова Шерлока Голмса — не складний механізм з важелів, шестерень і коліщаток. Вона радше схожа на піддашшя дуже старого особняка, який належить давній і заможній родині. І, як і на всякому порядному піддашші, у ній можна знайти що завгодно — від енциклопедій з ботаніки до детальних планів цілого району, від транспортних довідників до лялькових фігурок, з допомогою яких можна відтворити послідовність подій. Шерлок у своїй голові — енергійний господар, який точно знає, що де лежить, вміє швидко обрати потрібні речі і напрочуд ефективно ними скористатися. Він подумки програє виставу, яка стала точкою відліку злочину, відтворює маршрут потерпілого чи блискавично прогнозує, яким шляхом піде злочинець.

Мене завжди цікавило, як можна самотужки налаштувати свої мізки, аби вони працювали за принципом такого систематизованого сховища і, коли звертаєшся туди, щоб пригадати, наприклад, рік відкриття Колумбом Америки, не кидали тобі натомість «We all living in America» голосом Тілля Ліндеманна з «Рамштайну». Не обіцяю, що ця книжка гарантовано у цьому допоможе, але принаймні класно візуалізує, як це могло б виглядати.

А тобі, Юлю, сподобалося те, що ти побачила у Шерлока Голмса в голові?

Юля: Там цілий всесвіт — якщо до того вас були сумніви, то знайте, що в голові Шерлока Голмса величезна бібліотека, лабораторія і навіть зручний куточок для відпочинку, тому що він живе в своїй голові — і там має бути максимально комфортно. Звісно, ми не стаємо свідками підтвердження геть кожної його теорії, але найцікавіші все ж виводимо разом. І це мені якраз найбільше подобається в мальописі, адже Артур Конан Дойл ніколи не вважав за потрібне показувати весь шлях, в нього радше висновки беруться з нічого і це вельми дезорієнтує читача, який спочатку сприймає Шерлока мало не як мага дедукції, під пильним поглядом якого справи розкриваються самі. Тож, якщо хотілось зазирнути, то тут ласкаво просять. 

Той силует голови, який бачимо на титулі, ще не раз нам трапиться під час читання — і саме він покаже, як треба мислити, щоб впіймати зловмисника. Часом вистачає зробити кілька кроків у несподіваному напрямку, часом ці кілька кроків лише старт довжелезної подорожі, яка закінчиться невідомо коли… 

Але, коли ми в голові Шерлока, то жодна загадка не здається заскладною. Тут все під силу. 

#ДвіДумки про мальопис «У голові Шерлока Голмса. Том 1 «Справа скандального квитка» 0

Розділити детектив - злочин проти людства

Юля: Обов’язково читайте — і будемо чекати разом продовження (і завершення) цієї чудової історії, адже це тільки пів томика. Так, розслідування обривається на найцікавішому місці! Але не поспішайте сварити видавництво, перекладача та всіх причетних до виходу українського варіанту. У французькому оригіналі продовження теж ще не вийшло, його планують на осінь — і незабаром маємо надію побачити його й українською. А поки можна писати авторам в інстаграмі і питати: коли вже, коли вже ми дізнаємось таємницю того золотого квитка, з якого все почалось. Водночас можна поцікавитись, кого треба копнути за ідею розділити том на дві частини. Бо в детективах це щонайменше злочин проти людства. 

Але читайте обов’язково, заснуємо клуб почекунів продовження та виберемо як талісман кутасту голову Шерлока, вона надихатиме на створення альтернативних продовжень та своїх мальописів-квестів. 

Віто, скажи, як нам тепер дочекатись продовження? 

Віта: Звернутися до збірки конандойлівських оповідань про Шерлока — не варіант, адже «Справа скандального квитка» — це оригінальна історія. Боюся, і дедукція не допоможе читачам зрозуміти, що, окрім дивної східної вистави, поєднує лікаря, який втратив пам’ять, і мертву леді, а також решту жертв зловмисників. За яким принципом вони добирали цих людей і чого прагнули досягти — дізнаємося аж в наступному томі мальопису. Підозрюю, автори підготували для нас чимало нових деталей і несподіваних відкриттів.

У цьому, звісно, є свій плюс: можна розповідати про видання, не боячись наспойлерити)) Але, Юлю, я на сто відсотків погоджуюся з тобою: коли книжки уриваються на найцікавішому, а продовження чекати треба місяцями — це нестерпно! Втім, це свого роду пастка для фанатів: ті, хто придбав перший том, точно не прогавлять другий. 

Кому варто читати

Віта: Тим, хто колекціонує красивезні видання і фанатіє від Шерлока.

Юля: Шанувальникам вишуканих мальописів та персонажа Шерлока Голмса.

Кому не варто читати

Юля: Тим, хто віддає перевагу виключно текстовим детективам. 

Віта: Тим, хто терпіти не може незавершених історій.

А ось ще книжки про Шерлока Голмса і не тільки:

untitled-1_11_9

Шерлок Голмс. Повне видання
Артур Конан Дойл

img_22520

Довкола світу з Шерлоком Голмсом
Сандра Лебрен

img_1083_1_8

Думай як Шерлок Голмс
Карло Карзан

img_9332 (1)

Спогади про Шерлока Холмса

Артур Конан Дойл

file_1209

Блексед
Діас Каналес