Упіймати щастя за хвіст: рецензія на «Думай і дій, як кіт»

У щоденному вирі шумів та думок, сигналів автівок та телефонних дзвінків, стресів та постійної потреби в спілкуванні з людьми, що не завжди приносить задоволення, іноді просто хочеться… зупинитись, вдихнути більше кисню, обміркувати події дня, відчути себе зсередини. Спокій, виваженість, емоційна рівновага, внутрішня гармонія та любов до себе – ось чого всім нам бракує.

А тепер уявіть, що вашим особистим тренером із поліпшення життя є… пухнастий домашній улюбленець! Такими словами відкриває свою книгу «Думай і дій, як кіт» Стефан Ґарньє. Цей французький письменник за життя змінив низку різноманітних професій – від звукорежисера та агента з нерухомості – до піарника та співака чи журналіста. Але найбільш відомим він став завдяки «хобі» – щодня впродовж 15 років пильнувати за своїм котом Зіґґі та його «міні-всесвітом» і ділитися отриманими філософськими спостереженнями з усіма охочими у формі легкої мотиваційної книги.

Котомагія

«Спочатку Бог створив людину, проте, побачивши, наскільки вона слабка, дав їй кота»

Стефан Ґарньє переконаний: у сучасному суспільстві бути чутливим, спостерігати, придивлятися, жити неквапливо та розмірковувати – це, як мінімум, дещо дивно й підозріло, а жити в постійному русі, використовувати кожну хвилину, поєднувати різні види діяльності та не гаяти часу – запорука успіху і щастя. На противагу зовнішньому світу, власне помешкання – це місце, де можна відпочити, відновити сили, відмежуватись від безладу й метушні. Домівка є центром затишку й зоною особистої безпеки. І домашній улюбленець тут є тим, хто, зокрема, цей настрій і створює.

Ви коли-небудь помічали, як, обійнявши домашнього улюбленця після складного робочого дня, стрес і втома раптово перетворюються у відчуття тепла і комфорту, а негативні емоції та поганий настрій і зовсім залишаються поза дверима? Так от – у чому магія?

 

«Коли ви приходите з роботи у стресовому стані, сповнені поганого настрою, негативних хвиль, які накопичували протягом дня, навіть не усвідомлюючи цього, хто, на вашу думку, опікується тим, аби звільнити вас від усього цього? Чому вже за кілька хвилин, щойно ви починаєте нас гладити, якимось дивом почуваєтеся краще та спокійніше?

Ми, коти, саме для цього й існуємо. Контактуючи з вами, ми вбираємо всі ті негативні вібрації, що роблять вас такими сумними і злими. Ви це усвідомлюєте, та вважаєте, що наша присутність дарує спокій, проте насправді ми робимо набагато більше, а ви навіть не здогадуєтесь про це. Щодня ми лікуємо вас від усього лиха, якого вам завдає життя»

(із «листа» Зіґґі – читачеві)

 

Так от: на перший погляд, може здатись, що коти нічого не роблять. Хто ж із нас так не думав? Але це справді лише на перший погляд, бо між «нічого не робити» і «жити, не кваплячись»,  усвідомлюючи кожну мить, що спливає, різниця – разюча: вона – у сприйнятті, переконує автор.

«Котософія» життя, або 40 котячих Еґо

«Собака думає: вони мене годують, захищають; вони, певно, боги.

Кіт думає: вони мене годують, захищають; певно, я Бог»

Стефан Ґарньє, маючи змогу спостерігати таку «магію» щодня, вирішив дослідити природу чотирилапих на прикладі свого кота, та виділив 40 найхарактерніших рис, які роблять його настільки унікальним. Вони ж можуть бути корисними й у нашому повсякденному житті: на роботі, серед рідних, у колі друзів. Кіт здатен навчити кожного з нас опановувати стрес, оберігати свою незалежність і навіть (!) ненав’язливо «керувати світом», якщо бездоганно опанувати цю «хардкор»-філософію котячого світу.

Усі ці риси, прагнення та дії улюбленця автор вміло ретранслює на людську психологію та пояснює, яким чином їх можна застосувати у власних спілкуванні, особистому житті, роботі та побуті. І це, звісно, не тільки всім знані котячі самовпевненість та гордість, а й чудові риси на кшталт внутрішньої свободи, відкритості, емпатії та щирості, яких так часто бракує нам, людям.

Ґарньє резюмує: «Кіт, без сумніву, має краще життя, аніж ми з вами. То чому ж не взяти з нього приклад? Ми не можемо жити так само незалежно, зате можемо внести бодай мінімальні корективи у звичний спосіб існування та звички, яким даємо змогу вкорінитися у власному житті». То, власне, чому б і ні?..

Кому читати

Рекомендація до прочитання – власникам і поціновувачам котиків, а також усім, хто любить позитивну, легку літературу, яка ненав’язливо мотивує до якісних змін у житті.

Кому не читати

Затятим «собачникам» вхід заборонено! Муррр…

Схожі книги

  • Шалено атмосферна автобіографічна книга «Вуличний кіт на ім’я Боб», авторства лондонського музиканта Джеймса Бовена, про те, як рудий чотирилапий друг та людина врятували життя одне одного.
  • «Чудовий ранок: як не проспати життя», авторства Гела Елрода; життя починається щоранку, і те, яким воно буде, залежить від настрою, з яким ми щодня прокидаємось, – така основна думка цієї мотиваційно-філософської книги.
  • «Бог ніколи не моргає. 50 уроків, які змінять твоє життя» Регіни Бретт – справді світла, добра й надзвичайно емоційна книга про життя та смерть, любов та ненависть, прощення та внутрішню боротьбу, Бога та щастя; «кишенькове» видання, яке змушує серйозно замислитись над своїм ставленням до життя навіть після прочитання усього кількох розділів.
Мар'яна Щепанська
Журналістка, менеджерка з комунікацій, редакторка та фотографка. Вважаю, що all we need is beauty – краса довкола і всередині, якісна література та музика, щирі люди поряд. Виявила, що занадто багато читаю, щоб так мало про це писати. Адже чудової літератури, як і її поціновувачів, має бути більше.

18 thoughts on “Упіймати щастя за хвіст: рецензія на «Думай і дій, як кіт»

    Добавить комментарий