Друзі рослин: як «Міські джунглі» покращують якість життя

Вазони, горщики, кашпо допомагають нам створити інстаграмну оселю, впевнені автори книжки «Міські джунглі». У виданні зібрано досвід 5 блогерів, які запросили читачів в гості та показують душевні інтер’єри, діляться секретами догляду за рослинами та дають майстер-класи.

Історія створення книжки почалася задовго до її публікації – у 2013 року двоє друзів зустрілися потеревенити в паризькій кав’ярні. За кавою Ігор Джосіфович, консультант із соцмереж та дизайнерка інтер’єрів Джудіт де Граф обговорювали оформлення інтер’єрів, любов до оновлення декору.

«Саме тоді й там ми виявили, що маємо дещо спільне – пристрасну любов до рослин», — згадує Джосіфовіч.

Ігор та Джудіт домовилися розкривати «зелену» тему в блозі раз на місяць. За 7 років спільнота Urban Jungle Bloggers розрослася зі швидкістю молочая і зараз тільки в Instagram мають 1,1 млн підписників. Уявіть, це більше ніж мешкає людей в Одесі (993 тисячі).

«Рослини можуть вижити без нас, як робили це мільйон років, але люди і тварини не можуть прожити без них і дня»

Книгу «Міські джунглі» можна використовувати як натхнення для створення сучасних інтер’єрів, так і гід по озелененню помешкання.  

«Міські джунглі» показує, що затишок в домі це більше ніж просто слова. Це особливе відчуття, яке дозволяє підтримувати настрій, поновлювати сили та зберігати спокій. Кожен з нас може створити затишок за допомогою організації простору, деталей, що наповнюють його та атмосфери.

Наприклад Марія оздоблює стіни й полиці дрібним декором на ботанічну тематику. Джесіка радить розставляти вазони невеличкими групками, у яких були би рослинки різних форм та відтінків. А Пеппер подобається скандинавська стриманість у поєднанні з контрастними структурами.

Досвід блогерів поданий так просто та зрозуміло, що ти хочеш негайно додати рослин в своє життя. Наче ти тільки перегортав сторінки, а через декілька тижнів милуєшся філіалом ботанічного саду навколо себе.  На середині книжки виникає нестримне бажання придбати квиток до Голландії, побігти на блошиний ринок та порпатись в антикварних речах в пошуках ідеального горщика.

Автори книжки м`яко агітують давати речам другий шанс та використовувати підручні засоби для творення краси. Скажімо, вони реабілітували макраме та вчать в’язати вузли, щоб озеленювати стіну та створювати другий поверх з рослин на обмеженій площі. На пострадянському просторі макраме частіше фігурує в анекдотах, ніж в  в модних журналах.

Усі кактуси – це сукуленти, але не всі сукуленти – кактуси»

«Міські джунглі»  — це не тільки історії блогерів, а й портрети рослин, поради по догляду за садом на підвіконні, а також цікаві факти.

От наприклад ви знали, що зрілі рослини алое можуть цвісти? А що у природному середовищі монстера дає справжні їстівні плоди і вони вважаються рідкісним і дорогим делікатесом?

Або що латиною «фікус» означає «інжир»?

Новачкам автори радять почати з простих рослин. Так, блогери позбавлені цього дизайнерського снобізму і бачать красу не тільки в монстері чи кротоні, а й в звичних «бабусиних» вазонах. Наприклад, радять починати з простих в догляді рослин: 

  1. Спатіфілум
  2. Потос, він же епіпремнум золотистий
  3. Рослина-змія (Сансевієрія)
  4. Рослина-павук (Хлорофітум)
  5. Алое вера.
Друзі рослин: як «Міські джунглі» покращують якість життя 0

Завдання з зірочкою: створюємо кокодаму

У кожного блогера є секрет, яким він ділиться з читачами у вигляді майстер-класу. Наприклад, Тіфані Ґран-Рілі, блогерка й дизайнерка Curate & Display показує як створити власну кокедаму, або ж японську мохову кульку. Ці кульки можуть стати альтернативою для рослин, які люблять вологий грунт: папороть, плющ чи орхідея. До речі, в Японії створення торфяних кульок кокедами уособлює процвітання та вважається видом мистецтва, а бонсай – це мистецтво для бідних.

І наостанок порада з «Міських джунглів: «Якщо ви не догледіли рослинку й вона загинула, – це, звичайно, сумно, але не кінець світу. Спокутуйте гріх – візьміть собі нову».

Зелена оселя: де ще шукати натхнення

Хілтон Картер
Wild at home. Як перетворити свій дім на зелений рай

img_0780_4

Джоанна Гейнс 
Своя оселя

Авторка: Валерія Зеленська