Книжки, які продовжують відпустку: література про довгі подорожі

Екватор літа перейдено, але сезон відпусток все ще в розпалі. Що взяти з собою у далеку подорож – питання не з простих. Добірка про довгу подорож, що є підказкою № 12 для Yakaboo Bingo Summer 2019, допоможе вам в пошуку саме тієї книжки. Легкої вам дороги і приємного читання!

Такого типу пригодницький роман припаде до душі кожному любителю легкого детективу. Гарне оформлення, правда ж?

Сюжет: потрапляємо у подорож минулим, де абсолютно різні за вірою, культурою та національністю люди захищали безцінну Книгу. Кожен розділ розказує окрему історію. Про Сараєво, Боснію, про Ханну, яка досліджує середньовічний манускрипт. Головна героїня знаходить серед сторінок книг різноманітні речі, саме вони занурюють читачів в історії героїв. Там і фрагмент крильця метелика, і дрібка солі, і біла волосина.

Цікаві пригоди, гарний опис чудового Відня, розкритий ритуал відновлення манускриптів. Авторка, яка є володаркою Пулітцерівської премії, прискіплива до усіх деталей та описів, створила цікаву історію. 

Одна з небагатьох книг Кінга, де не так багато жаху, де присутня історична лінія та зібрано велику кількість фактів. Книга присвячена вбивству Кеннеді та усім етапам Освальда, вбивці президента. А от чи таки він, чи ціла корпорація керувала його кроками – питання, що залишається відкритим. 

Сюжет: Головний герой – вчитель мови. Розумний, сміливий хлопчина, який через комірку свого друга має змогу потрапляти у 60-ті. І так, першим, що його просить зробити друг, – врятувати Кеннеді. Звісно, про ефект метелика ніхто не забуває. Тут він ох який! Любов? Є! Пригоди? Є! Швидке серцебиття? Є! Та тут все є. Справді, ви перенестись у часі у 1963 рік. Усі персонажі, навіть які з’являються лише на кількох сторінках, є багатогранними, цілісними та живими.

Якщо ви ще не читали Короля Жаху, тоді почитайте з «11/22/63», не пошкодуєте.

Це дебютна прозова книжка Олега Рибалки, і вона дуже вдала. За обсягом книга невелика, складається з трьох частин: «Долина», «Іскра», «Розмови».

Сюжет: подорож трьох друзів, серед них зовсім юний чаклун. Вони мандрують незвичною долиною. Тут відбуваються дивні речі, а правила та поведінка місцевих жителів дуже нетипова – вони точно щось приховують. А нашим героям потрібно розібратися у всіх таємницях. 

«Долина» – це місце, де автор демонструє свої приховані мотиви. Тут і моральна трансформація, і диктатура, і навіть деградація та різного роду спокуси. Ба більше, це ніби в’язниця всередині в’язниці, місце, що стало осередком темряви.

У романі порушується низка важливих питань стосовно церкви, віри та філософії, а також середньовічної філософії. Це історичний детектив, де уся погоня переривається різними екскурсами, тому роман потребує обізнаності та зацікавленості у цій тематиці.

Сюжет: старий чернець Адсон оповідає про роки своєї юності. А головним змістом є історія про французького монаха, який подорожує в супроводі свого послушника до одного абатства в Італії, де має відбуватися важливий диспут із теологічних питань, зокрема з Папою Римським. Та перед тим герой має розібратися зі смертю одного монаха і ще купою пригод, які трапляються на шляху.  Невдовзі стається ціла серія вбивств, де містично помирають 5 монахів.

Це емоційно сильна, душевна й тепла історія від Чарльза Мартіна. Автор зворушливо розповідає, на перший погляд, про суворі умови виживання, та тут все значно глибше. Читач занурюється у вир емоцій, людських стосунків та кохання. Головні герої – Ешлі та Бен – є протилежностями один одного.

Сюжет: головні герої опиняються у складних життєвих умовах. Доля звела цих двох в аеропорту, вони спробували вирватися й обдурити природу, щоб добратись кожен до своєї історії. Все обривається при падінні гвинтокрила. Герої опиняються серед заметів снігу на вершині гори, вони вчаться виживати, долаючи перешкоди. Мужність героїв вражає. Це саме та історія любові, яка сподобається чоловікам.

Казкова історія, яка сподобається дорослим і дітям. Роман приховує дещо більше, ніж просто зустріч з гігантами та крихітними людьми. Все значно глибше, це алегорія на малодушних та лицемірних людей. Цікаво читати історію, яка адаптована під дитяче чтиво. У старшому віці читач помічає яскраво підкреслені людські вади. Саме з такої подорожі варто знайомитися із жанром сатири. А якщо ви любите фантастику, вам точно сподобається така подорож.

Сюжет: любитель мандрувати потрапляє до містечка крихітних людей, а згодом і до велетнів. Автор розповідає про життя тамтешніх жителів та як Гулівер пристосувався до нього. Кожен розділ не просто розповідає історію, а демонструє людські характери, але Свіфт не нав’язує не моралізує і не повчає. Ця історія, родом з дитинства, – яскрава, цікава та захоплююча.

Пригодницький роман і мати всіх робінзонад – якщо не читали, то чули про роман точно. Ми звикли думати про «Робінзона Крузо», як про дитяче чтиво, та це зовсім не так.

Сюжет: аварія корабля, безлюдний острів, виживання героя, його самотність, згодом з’являється П’ятниця. Чи вважати хепі-ендом порятунок героя через багато років? 

Роман вартісний, аби читати довго, занурюючись і насолоджуючись кожною сторінкою. Часом здається, що автор пережив цю історію на яву. 

Багато уваги автор присвятив темі комфорту. Ми часто про це не задумуємося, а насправді цінні речі у нас під рукою. Також Дефо часто говорить про зону комфорту, про важливість виходу із неї. Таким чином продуктивність буде збільшуватися, попри страх невідомого, а самооцінка – збільшуватися. 

Славнозвісні «Ангели і  Демони» та «Код да Вінчі» заполонили серця – усі ми любимо професора, його пригоди і не менш цікаві екранізації. Та сьогодні поговоримо про «Цифрову фортецю». Читається вона дещо складніше. Та не поспішайте з висновками, дочекайтеся зав’язки.

Сюжет: відділ криптографії намагаються зламати мегаскладний шифр під назвою «Цифрова фортеця». Сюжет побудований лінійно, але розкривається від імені різних героїв, які можуть знаходитись в різних частинах земної кулі.

Тут немає чіткої межі між добрими та злими, можливо, це й подобається читачам в книжках Брауна. Така собі невизначеність протягом книги підсолоджує сюжет. Повірте, читання вас захопить, якщо ви фанат такого жанру. З кожною сторінкою все нові цікаві факти, нові таємниці та нові загадкові герої. Ба більше, на одній зі сторінок можна замислитися над тим, наскільки захищені не тільки наші електронні поштові скриньки, а й наші думки і почуття. Чи можемо ми довіряти людям в нашому оточенні?

Неозброєним оком видно, як головний герой не любить нікого і ніщо. Зіпсувати настрій простіше простого. Так, йому 16, тому ми не дивуємося – підліткові зміни в дії. 

Головний герой – хлопчисько, який демонструє нам свій внутрішній дуже непростий світ. «Над прірвою в житті» витягнув Селінджера з глибокої емоційно нестабільної ями післявоєнного періоду. Якщо простими словами, то завдяки книзі автор пережив її.

Чому така назва? Це метафора – ніби ловець дітей, які біжать в житті до обриву, а письменник намагається спрямувати їх на правильний шлях. Можливо, Селінджер так хотів захистити дитинство, адже згадайте нас самих, ми були такі ж безпорадні й наївні.

Аня Остапчук
Журналіст, автор блогу «Твоя Полиця». Дуже люблю книги, ну от дуже-дуже, своїми балачками намагаюся показати людям, що кожен може знайти підходящу книгу, яка підтримає, розрадить і надихне. Просто потрібно уміти шукати, а я показую як. Знімаю відеогляди, де коротко, у стилі анотації, презентують книжку, одночасно даючи можливість віртуально її погортати.
https://www.youtube.com/channel/UClrBI-amIeDuV0AtuZVTS7g

862 thoughts on “Книжки, які продовжують відпустку: література про довгі подорожі

    Добавить комментарий