Дослідити Україну, надихнутися Провансом, відкрити Месопотамію: 10 найкращих книжок про подорожі

Добірка книжок про подорожі
Содержание[ скрыть ]

У нас із вами попереду ще цілий місяць літа та ціле життя, аби досліджувати світ, мандрувати, творити і працювати, надихатися і надихати. Добірка книжок від блогу Yakaboo кличе в подорож - в іншу країну, чи сусіднє місто, на інший континент або просто в парк, де давно не гуляли. Головне, візьміть з собою цікаву книжку.

З табуретом до океану 

Леонід Кантер, Павло Солодько

 Шалені ідеї часто народжуються на кухні. Режисер Леонід Кантер показує нам як прості табурети можуть надихнути на пригоду всього життя: віднести їх на узбережжя 4-х океанів. У 2004 році Кантер придумав шалену подорож «З табуретом до океану», за мотивами якої зняв фільм-подорож та написав книжку.

Гори, пустелі, кордони, джунглі, друзі, зрада, віра і любов — все зібралось разом на шляху з Нью-Йорка до мису Горн.  І якщо із першими трьома все досить просто, то Тихий океан виявився не таким вже і тихим.

4 табурета показують нам, що будь-що може надихнути на найкращу подорож у житті.

Ukraïner. Ukrainian Insider

 

Ця книжка — справжня енциклопедія України! Тут і фото природи, міст та сіл, і описи традицій та культури цілої країни та окремих її регіонів описані так, що подорож ви почнете вже на першій сторінці і будете повертатися до неї ще не одноразово, плануючи мандрівки Україною.

Книга на англійській мові, що робить її гарним презентом іноземцям, які теж готові знайомитися з українськими пам’ятками, традиціями та інстаграмними місцями: від Вилкова до Синевіра.

Єгипет: харам, халяль

Пьотр Ібрагім Кальвас

удьмо відверті — велика частина нас знає Єгипет, як курорти Шарм-ель-Шейху та Хургади, піраміди і дайвінг у Червоному морі, пустелю і піраміди.

Ця книжка може вас дещо шокувати: автор – народився і виріс у Польщі, згодом прожив 19 років в Єгипті, прийняв іслам і розказав те, про що говорять свої лише серед своїх і не допускають навіть, що про це дізнається цивілізований світ.

Книжка єгиптянам не сподобалася і Пьотр Ібрагім Кальвас змушений був разом з родиною переїхати на Мальту.

Шанувальникам «польської школи репортажу» читати обов’язково.

У пошуках варварів. Подорож до країв, де починаються й не закінчуються Балкани

Андрій Любка

Книжка «У пошуках варварів» перенесе на Балкани. Андрій Любка  постарався, аби кожен читач його книжки дізнався щось нове, розвіяв для себе деякі міфи та стереотипи про Балкани і просто насолодився фірмовим іронічним стилем.

Такі книжки — культурне занурення, яке цілком можливо, що буде дещо неочікуваним, але точно цікавим.

І порада від автора: подорожувати машиною, а не літаком, щоб мати можливість зазирнути у найнедоступніші шпаринки Балкан.

Діти капітана Гранта

Жюль Верн

Почніть із «Дітей капітана Гранта», продовжіть «Островом скарбів» і декілька вечорів неймовірних пригод вам забезпечені.

Роман вперше був опублікований у 1867 році та змальовує подорожі експедиції, що розшукує зниклого капітана Гранта, лише за посланням з пляшки.

 Жюль Верн вміє перенести своїми книжками у світ, який придумав сам: можна ризикувати всім, аби врятувати незнайомців, можна подолати бідність та жорстокість, можна вірити у власні ідеали і досягати мрії.

Неймовірно красивий сюжет і цікавий роман для підлітків і дорослих.

Пітер Мейл

 

Прованс — це не типова Франція, але саме така, яка манить сотні тисяч туристів. А от дехто наважується і переїжджає туди жити. Британець Пітер Мейл — саме така людина. Відчувши всю красу традиції та ритм життя у маленькому селі на півдні Франції, він вирішив відверто писати все, як є. Ту і специфічні місцеві порядки, і квітучі поля, і добре вино, без якого не обходиться жодна трапеза. А ще ремонт  у Провансі, як і в Україні, може тривати безкінечно довго.

Спойлер: не читайте цю книжку голодними і в період, коли плануєте відпустку, бо маєте шанси не захотіти нікуди, крім Провансу.

 

Стамбул. Спогади та місто

Орхан Памук

Стамбул очима людини, яка прожила тут все життя — це не туристичні пам’ятки і музеї, а сімейні історії, батьківський дім, ностальгія за дитинством  і особливості життя «корінних» містян.

Нобелівський лауреат Орхан Памук саме так написав свою книжку. І це геть не типовий путівник, а спокійно-меланхолійна історія, яка привідкриє частинку нетипової столиці Туреччини.

Памук любить бродити вуличками Стамбулу та брати інтерв’ю у продавців рису, спецій та вуличної їжі. А потім їх розповіді міксує у романах та есеях.

 

280 днів навколо світу. Історія однієї мрії

Артемій Сурін

Навіть якщо ви в дитинстві не мріяли про навколосвітню подорож, ця книжка вам сподобається. Українець Артемій Сурін зачитувався творами Жюль Верна і навіть здійснив цю мрію: побував на всіх континентах і відвідав понад 40 країн.

А згодом описав це все у двох томах книжки про свої пригоди. 

Починається книжка з драматичного епізоду: Артем потрапив у відділок іранської поліції, де його звинуватили у шпіонажі. Як українець перехитрив іранських правохоронців – дізнаєтеся з книжки.

Півмісяць, хрест і павич. Подорож до Месопотамії

Світлана Ославська

 

А тепер подивіться на зовсім іншу Туреччину очима української журналістки, яка декілька років писала репортажі після подорожей «не туристичною» частиною країни.

Змішані культури, національності та традиції, які конфліктують між собою і водночас так гармонійно доповнюють одна одну, складаючи пазл багатогранної та живої Туреччини.

«Вперше я потрапила до Східної Туреччини (регіон цей ще називають Турецьким Курдистаном) у 2013 році, і одразу — в Діярбакир, неофіційну курдську столицю.

Тоді якраз був період потепління стосунків курдів і Туреччини і я багато провела в старому місті Діярбакира, ходила вузькими вуличками, дивилася, як бавилися діти і віталася двома мовами — курдською і турецькою — з жінками, які сиділи на порогах будинків або пекли хліб у печах надворі.Це старе місто буде сильно зруйноване вже за кілька років, коли конфлікт загостриться знов, — згадувала Світлана ВВС.

Останні українці Польщі

Олег Криштопа

 

Нове місто — унікальна історія однієї людини через призму цілих родин Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Підляшшя, Любачівщини та Західної Бойківщини. Українці примусово були поселені у Польщі на землях, де раніше жили німців в рамках операції «Вісла».

Сплетіння культур, нові покоління, котрі шанують традиції предків — це подорож авторів Польщею, яка відкриє багато в чому і Україну. 

Авторка: Марина Соколова