Що почитати під час вагітності: книжки про догляд за дітьми

Існує багато книг для майбутніх батьків, але мало серед них таких, що допомагають розібратись в питанні: як все встигати з дитиною на руках? Деякі педіатри радять: дитина повинна спати окремо в ліжку чи візку; психологи ж, навпаки кажуть, що не можна залишати дитину саму, треба приділяти їй максимум часу поки вона ще зовсім маленька; а турботливі бабусі застерігають, щоб батьки не привчали малюка до рук. Тільки от молода мама не може однозначно дотримуватися жодної з цих точок зору — залишається безліч питань і побоювань, відповіді на які можна сформувати лише самостійно опрацювавши відповідну літературу.

Отже, щоб ви сформували свою думку про правильний догляд за дитиною, ми відібрали для вас кілька книг на цю тему.

На момент видання книжки Юля була мамою трьох дітей (а зараз вже чотирьох), яких вона успішно носила у слінгах. Слінгоносіння стало частиною її життя, що спонукало її детально вивчити всі пов’язані з цим деталі та зайнятися слінгоконсультуванням –  допомогою батькам з носінням дітей. Згодом Юля створила громадську організацію «Всеукраїнська спілка слінгоносіння», проводила фестивалі та майстер-класи для батьків.

Щоб відповідати стурбованим батькам на безліч питань про слінги, їй довелося оволодіти великою кількістю інформації, якою вона ділиться у своїй книзі. Тут йдеться про можливості, які відкриває слінг для батьків; про те, наскільки це є безпечно та науково обґрунтовано; як використовується слінг для виходжування недоношених дітей та як допомагає при догляді за дітьми з особливими потребами. Книжка містить кольорові фотоінструкції до основних видів слінгів і стане корисною як практичний довідник. Можу рекомендувати її як молодим батькам, так і тим, хто ще тільки чекає народження дитини, оскільки це гарний час, щоб встигнути опанувати намотку слінга. 

Ця книга стане відповіддю на побоювання щодо небезпеки чи недоцільності слінгів, адже написана вона німецьким біологом-етоголом Евелін Кіркіліоніс, яка більш ніж 25 років вивчає розвиток та поведінку дітей та яка є засновником дослідницької групи «Поведінкова біологія людини». Чи знали ви, що прагнення новонародженого, щоб його носили, є еволюційно обумовленим? Адже людська дитина належить до особливого типу потомства, він більше не тримається за тіло матері, як його найближчі еволюційні родичі, однак з самого моменту народження приймає положення, найбільш зручне для перенесення на тілі мами.

Евелін Кіркіліоніс розвінчує багато міфів, серед них і такі, що дитина в слінгу менше бачить чи має поганий доступ повітря у слінгу (у порівнянні з візком) та надає безліч даних з досліджень на цю тему. Обґрунтовує необхідність контакту шкіра-до-шкіри дитини і матері, користь слінгу у профілактиці дисплазії кульшових суглобів, позитивний вплив носіння дитини на його ранній розвиток та чому не можна носити дітей обличчям вперед. В цій книзі ви знайдете все. Тож читати її раджу ще під час вагітності, коли у батьків ще є вільний час. 

Ще одна дуже важлива тема, в якій бажано розібратися ще до народження малюка, адже після пологів мама отримує багато суперечливих порад щодо налагодження грудного вигодовування, в яких дуже важко розібратися з немовлям на руках. В цій книзі автори роблять складне простим, бо процес вигодовування дитини грудним молоком є природним і в абсолютній більшості випадків, якщо ви здатні годувати, можна обійтися без пляшечки. Як налаштуватись на успішне годування грудьми, як часто годувати, нічні годування, коли вводити прикорм, короткий екскурс у фізіологію і психологію молодої мами і немовля – тут є дуже багато корисної інформації. 

Гарна книга від російської спеціалістки зі слінгоносіння Ольги Плескань, яка регулярно проводить майстер-класи для слінгоконсультантів, лекції та вебінари, ділиться актуальною інформацією про засоби для безпечного і комфортного носіння дітей. Книга також містить ілюстрації (чорно-білі) до основних видів слінгів. Розтлумачує безліч питань, з якими стикаються батьки на шляху пошуку «правильної» переноски, містить інформацію про матеріали і тканини, короткий екскурс в історію сучасного слінгоносіння, поради про носіння двійні, слінга під час вагітності, як суміщати слінг і грудне вигодовування і навіть як самим пошити слінг. Тож я цю книгу можу порадити не лише батькам, а і тим, хто вже успішно впорався з носінням власної дитини і планує допомагати у цьому іншим.

Ця книга – маст-хев для молодих батьків, довідник, який все ж таки краще вивчити ще в період вагітності, але звертатися до нього ви будете дуже часто. Доктор Комаровський дає практичні поради щодо здоров’я та лікування малюка, а також щодо догляду і розвитку. Перш ніж вам доведеться спілкуватися з вашим лікарем, необхідно ознайомитись з інформацією з цієї книги. Багато його поглядів зазнають критики серед старшого покоління (готуйтесь почути від бабусі: «Ваш Комаровський нам не підходить»), але володіння кількома точками зору на певну проблему ще нікому не зашкодило. Знання – це сила, а для молодих батьків – це дуже необхідний інструмент для збереження здоров’я їхньої дитини.

Марія Зеленецька
У минулому інженерка, а сьогодні — авторка власної лінійки слінгів та консультантка, що допомагає батькам у питанні носіння немовлят.

9 thoughts on “Що почитати під час вагітності: книжки про догляд за дітьми

    Добавить комментарий