Маленькі герої: 10 книг, де діти мудріші за дорослих

Мудрість не завжди приходить з віком. Іноді діти та підлітки виявляються більш кмітливими, сміливими, врівноваженими і мудрими, ніж дорослі. Вони роблять відважні вчинки, приймають складні рішення, зберігають спокій, коли руйнується світ, і просто глибше і проникливіше сприймають реальність. Маленькі і юні герої цих книг – саме такі.

Поки маленький Джеррі спостерігає за морськими гадами, тваринами і птахами, ловить в імпровізований басейн молюсків, плаває на нічну риболовлю, препарує гігантську мертву черепаху і селить на піддашші птахів, його дорослі родичі не пасуть задніх. Один брат постійно випробовує різну вогнепальну зброю, другий запрошує в гості диваків, які мають звичку припертися серед ночі, сестра вдаряється у спіритизм, а мама намагається зберігати спокій, але їй це не завжди вдається. На їхньому хаотичному фоні Джеррі з його природознавчими пошуками та експериментами виглядає юним академіком-натуралістом, стриманим і вдумливим. Що, втім, не заважає йому лишатися жвавим допитливим підлітком, завжди готовим до пригод.

«Птахи, звірі та родичі» – автобіографічна книжка зоолога і натураліста Джеральда Даррела, яка розповідає про його яскраве дитинство, проведене на острові Корфу. Дотепна, цікава і з величезною кількістю дивовижних цікавих фактів про тварин, а в українському виданні ще й розкішно ілюстрована художницею Марисею Рудською.

Останню частину серії пригод невгамовного Джорджа, юного науковця й астронавта, Люсі Гокінг писала уже без свого батька Стівена. Їхнього героя вона перенесла в майбутнє. Повернувшись із польоту у космос, Джордж виявляє, що минули десятки років, відколи він полетів, давні друзі постаріли, а світ змінився до невпізнання і став зовсім дивним. У країні, якою керує схиблений Трелліс Дамп, дітей виховують окремо від дорослих і роблять з ними якісь ну дуже нехороші речі. Намагаючись з’ясувати, що тут і до чого, і врятувати нову знайому – дівчинку Геро, Джордж знову опиняється у ролі єдиного адекватного підлітка серед божевільних дорослих. І йому вкотре доведеться приймати швидкі і зважені рішення, аби порятувати світ від загибелі.

Фантастика, антиутопія чи гостра соціальна сатира? У цій книжці є всього потрохи. Для дітей – захопливий сюжет,  для дорослих – впізнавані натяки і похмурі прогнози, які спонукають задуматися, куди ж прийде наш світ, якщо людство не змінить стратегію свого співжиття.

В автокатастрофі Обрі та її мама втрачають половину своєї сім’ї. Але горе доводиться переживати їм поодинці. В якийсь момент мама просто зникає, Обрі спершу намагається робити вигляд, що все гаразд, а потім, коли бабуся виявляє «згубу» і забирає дівчинку до себе, мусить зібрати себе докупи і вкласти в голові чимало речей. Як пережити втрату? Як вибачити мамі, яка не впоралася з травмою і залишила єдину доньку напризволяще? Як знову навчитися сміятися, бавитися, відчувати смак їжі і жити життям звичайної дитини?

Історія Обрі сплетена з болю і світла. Адже люди, які поряд, намагаються віддати їй якнайбільше підтримки. Не всім це вдається однаково добре. Але дружба з сусідською дівчинкою Бріджит і щирість та відкритість її родини стають для Обрі цілющими ліками. А ця пронизлива книжка може стати для читачів опорою, яка допоможе пережити травму, а також підказкою, як підтримати тих, кого спіткало горе.

Дім, в якому живуть діти, покинуті, скалічені, але не зламані, – це дійсно чудернацьке, химерне місце. Вони дають одне одному нові імена, пишуть свій власний епос і свої легенди, живуть за своїми правилами і, керуючись внутрішньою логікою, вибудовують ієрархію. Їхній світ настільки інший, закритий, впорядкованіший, за зовнішній, за світ «дорослих», що важко й уявити, як житимуть у ньому діти, коли Дому не стане. Кажуть, Дім – не назавжди, покинути його можна в різний спосіб. Але чи про це мріють діти?

Роман вірменської письменниці Міріам Петросян – дивна казка для дорослих, в якій органічно поєднуються жорстокість і ніжність, любов і зрада, розпач і надія, незгасне світло і непробудна пітьма. Кажуть, він повністю просякнутий якоюсь особливою магією. І якщо він «знайшов» вас, значить, вам справді потрібно його прочитати.

Вона бачить красу там, де інші не помічають, не соромиться говорити проникливі і щирі слова, які хтось інший назвав би надто пафосними, тішиться дрібницям і ніколи не припиняє фантазувати і мріяти. Маленька сирітка Енн з рудим волоссям, великим серцем і невгамовною уявою оселилася на фермі Зелені Дахи у літніх Метью і Марілли – і назавжди змінила їхні життя. Навіть втрапляючи у різноманітні халепи, вона вчить своїх близьких (і вчиться сама) бути мудрішими, добрішими і більш відкритими до світу.

Перша книжка канадської письменниці Люсі-Мод Монтгомері про Енн із Зелених Дахів заряджає життєлюбством, оптимізмом і вірою у маленькі – не чарівні, а цілком-таки земні, людські – дива. І з кожною наступною книжкою ця віра лише посилюється.

Спочатку підлітки, по суті, діти Катнісс і Піта перемогли у Голодних іграх (ще нікому не вдавалося зробити це удвох!), а потім і взагалі знищили арену, на якій відбувалися жорстокі бої. У третій частині антиутопії їм належить долучитися до повстанців у 13-му окрузі, аби скинути тиранію Капітолію. І Катнісс, зраненій фізично і морально дівчині, доведеться не лише стати Переспівницею, символом руху опору, але й приймати дуже складні рішення. Чи виявиться вона мудрішою за «дорослих» керівників повстання чи буде лише слухняною маріонеткою у їхніх руках? Саме час взяти на себе відповідальність.

Захоплива, яскрава і непроста історія про Катнісс-Переспівницю завоювала серця багатьох читачів і глядачів, адже була екранізована. Та навіть якщо ви дивилися фільм (і особливо – якщо він вам сподобався!), варто взятися за книжку, бо вона відкриє вам набагато більше.

Юній Флавії де Люс доводиться вплутуватися у небезпечні історії, намагаючись розгадати жахливі таємниці і розслідувати криваві злочини. Але дівчину це аніскілечки не обтяжує! Королева хімічної лабораторії, знавчиня отрут, надзвичайно кмітлива і зріла панночка залюбки перемкне свою увагу з набридливих і нелюбих старших сестер на щось справді цікаве, гостре і кримінальне.

Події книжки відбуваються у романтичній і похмурій атмосфері вікторіанської Англії, а розплутувати юна слідча буде зникнення рідкісної марки, яка належала самому королю Георгу. Цей захопливий детектив був відзначений Премією Агати Крісті за найкращий дебютний роман, приніс автору з десяток інших премій і став початком цілої серії книжок про харизматичну і кмітливу Флавію де Люс.

Чесна історія про те, що не всі юні пари, які клянуться у коханні одне одному, достойно витримують випробування незапланованою вагітністю, а їхні дорослі родичі не завжди поводяться виважено і мудро. Реакція Адріана на несподівану новину ошелешує Лінку: він віддає перевагу престижній освіті і творчому розвитку, а не радощам спільного батьківства. Вчорашні закохані розбігаються, і Лінці доводиться самотужки вчитися поєднувати підготовку до випускних іспитів і вступу з піклуванням про немовля, а головне – намагатися по-новому скласти всі важливі для неї справи і речі, аби вони вмістилися в це її нове життя.

Добре, що поряд є люди, здатні підтримати. Добре, що не всі хлопці-однолітки бояться відповідальності. Добре, що гаряче молоко з медом – прояв не спонтанної, а справжньої турботи. А роман «Молоко з медом» – правдива історія про мінливе життя, в якому є місце і для гірчинки, і для меду.

Коли ти – єдиний у місті підліток, а всі дорослі чоловіки явно чогось не договорюють, тобі не лишається нічого іншого, аніж взяти долю у свої руки. Тодд живе у містечку, мешканців якого спіткав Шум – вірус, який примушує чути чужі думки. Він же, кажуть, і винищив жінок міста. Відключитися від Шуму неможливо, але  й вірити йому не варто: дорослі навчилися брехати і в думках. Вони запевняють, що тиші не існує. І коли Тодд її нарешті почує, то зрозуміє декілька важливих речей про світ, в якому живе. І вже не буде таким, як був раніше.

Потужний молодіжний роман про дорослішання, ініціацію, відкриття зовнішнього світу у компанії несподіваного супутника і пошук себе у ньому – це лише перша частина трилогії-антиутопії Патріка Несса.

Одного вечора тато забрав синів з дому і перевіз їх в інше помешкання, зробивши вигляд, що так і має бути. Що це нове життя – така собі пригода, а його дівчина, яка була хлопчикам за маму, – не дуже важлива частинка минулого. 11-річний Бекет і семирічний Білл не розуміють, що насправді відбулося, шалено сумують за тим, як жили раніше, і підозрюють тата у різних нехороших штуках – наприклад, у тому, що він завів собі цілий гарем коханок. А ще старшого мучить думка про те, що він так і не зумів попрощатися з мамою перед тим, як вона померла… Та коли молодший прокидається вночі у сльозах, Бекет бере його на руки і вигадує чарівну казку про відважного і доброго хлопчика, який переплив океан у кріслі…

Ця книжка Лари Вільямсон – світла і зворушлива, з гумором написана історія про те, як важливо говорити з дітьми про все, у тому числі про «дорослі» проблеми.

Віталіна Макарик
Журналістка, редакторка, блогерка і пристрасна читачка і мама двох дітей. Люблю каву, цікаві тексти різних жанрів і підліткову літературу. Мрію про те, щоб у добі було більше годин, щоб встигнути написати і прочитати усе, що хочеться. Але коли кількість непрочитаних книжок у «списку очікування» скорочується до п’яти, починаю панікувати. Поки збираюся написати свій роман, з насолодою читаю чужі і обожнюю про них говорити.
http://vityska.pp.ua/

73 thoughts on “Маленькі герої: 10 книг, де діти мудріші за дорослих

    Добавить комментарий