Десяток засніжених книжок для атмосферного читання і зимового бінго

Не знаю, як у вас, а в нас той гарний пухнастий сніг, який тішив після Різдва, вже встиг розтанути та зійти, і наступила «майже весна». Тож зимовий настрій доводиться шукати у книжках. Багато снігу, тріскучий мороз та крижаний холод - все у цій добірці книжок, до якої варто чаю та загорнути ноги в ковдру.


Анне Гольт

«Могила на двох»  

Зима — це лижі на засніжених спусках. Власне, цей скандинавський трилер, який почнеться з допінгового скандалу у норвезькій лижній збірній, покличе нас на північ розслідувати   заплутану справу, де одразу не розгледиш неочевидного, присипаного снігом, мотиву. Де між слідами від теплих черевиків криється відповідь на запитання, кому перейшов дорогу перспективний лижник. І що могло настільки боляче вдарити, щоб штовхнути на злочин. Справу розслідує адвокатка Сельма Фалк, яка чудово орієнтується у світі великого спорту. Для неї це шанс повернути власне життя і віднайти справедливість для невинних жертв інтриг. 

Майк Міньйола

«Геллбой. Зимовий спецвипуск. 2017» 

Червоненький хлопець з пекла не надто асоціюється з зимою, бо він ніби палає. Але згадайте, як сипало, коли він прийшов у цей світ. Тим паче зимові спецвипуски продемонструють, що за святковістю він може тягатись з Різдвозавром.

У цьому маленькому томику три невеличкі історії — одна розповість про неймовірну хурделицю — оповідання «Велика хуртовина», коли Корнвол завалило снігом так, що світу Божого не видно було. Дія відбувалася у 1891 році. Це допоможе вам виконати завдання до бінго, але наступні дві історії  «Хай береже вас Господь» та «Остання відьма Фейрфілду» — не менш цікаві. 


Марлен Гаусгофер

«За стіною»

У цій книжці описані різні пори року, але зима з її пекучим холодом найвідчутніша. Щоб ця зима не стала останньою. Головна героїня вирушає на відпочинок в зальпійський будинок і  опиняється за стіною. Вона не може перетнути невидиму межу. Компаньйони героїні: пес, корова та кішка — дають їй сили до життя. Вона приймає нові правила гри. Це зберігає їй здоровий глузд. А за стіною життя немовби завмерло, жодної пташки, жодного руху, тільки рослини відвойовують життєвий простір, ховаючи за собою дорогиГероїня переживає гнітючість, апатію та самотність та зайде людям, які наразі відрізані від світу та переббувають в ізоляції.

Анастасія Нікуліна

«Завірюха»

Романтична казка для підлітків починається у засніженому лісі, такому гарному, що відчувається наближення дива. Доленосної зустрічі, яка матиме вплив не тільки на юних Лесю та Яра, а й на їхні родини, родини з різних світів. Невже все проти них?

Завірюхи — це не просто красиве прізвище, від якого віє морозцем, це рід, який має неймовірну силу, яка вирізняє їх серед людей. Сила робить їх вигнанцями, вони ніде не затримуються довго, адже, втративши можливість любити, викликають в інш

их гнів, ненависть, бажання нищити. Прокляття можна зняти, тож в Яра і Лесі є шанс. Але тільки один. 

 

Хуан Діас Каналес, Хуанхе Ґуарнідо

«Блексед. Десь серед тіней. Книга 1. Полярна нація»

Нуарний мальопис «Блексед» — насолода для очей. А випуск «Полярна нація» — це пухнаста снігова подушка, яка ховає ницість і пролиту в боях кров.

Детектив Блексед шукає зниклу дівчинку. Йому, чорному котові з білою плямою, некомфортно серед полярних расистів, цвіту цього жорстокого світу, які цінують тільки білизну шубки. Він всюди чужий  — дія відубвається в США  в похмурих 50-роках минулого століття. Так само в небезпеці і дитина, яка, народившись, одразу стала таємницею в послужному списку одного дуже поважного пана.


Майкл Морпуґо

«Сніговик» 

Добра історія від автора «Бойового коня». Джеймс — син фермера, який мріє, щоб на Різдво добряче засніжило (бо яке Різдво без снігу ми чудово знаємо і не бажаємо такого цьому милому хлопчикові). Але в цій історії все вдається, і хлопчик може проявити себе у сніговій скульптурі. Сніговик виходить справді видатний — носик-морквина, чорні очі з вуглячків, шарф та капелюх доповнюють образ. Майже як живий! Тобто таки живий — і тепер в малого Джеймса є справжній друг, хоч і холодний, але в його компанії тепло та святково. Справжнє диво! 

 

Мірослав Влеклий

«Ґарет Джонс. Людина, яка забагато знала» 

Та зиму багато хто не пережив. Пухнастий сніг вкрив безліч загиблих від голоду і холоду. Британський журналіст Ґарет Джонс вирушив до Радянського Союзу, почувши, що Україна голодує. Однак він не міг собі уявити масштабів катастрофи. І все це на тлі ситої Москви, де ніколи не бились за хлібину.

Журналісту не вірили, його цькували та звинувачували у брехні ті, кому правда ніколи не була важливою. Життя Ґарета Джонса зарано обірвалось, та все ж йому вдалось підважити переконання в те, що в Радянський Союз — заможна утопія щасливих людей. 


Філіп Пулман

«Північне сяйво»

Вирушаємо на північ, де сяє фантастична аврора бореаліс, де снігу стільки, що ніколи не розтане. У світі, створеному Філіпом Пулманом, разом існують люди та їхні деймони — душі, які оприявнюються в образах тварин.

Дівчинка Ліра мешкає в Оксфорді, та невдовзі вона вирушить з дядьком та своїм деймоном Пантелеймоном на Північ, адже там коїться щось дивне. Там є таємничий Пил, який зацікавив науковців, адже, подейкують, має особливу силу і несе в собі небезпеку. Тим часом місто сколихнули кільканадцять випадків викрадення дітей. І сліди, схоже, ведуть на Північ. 


Олег Поляков

«Крижана карусель» 

Киянка Христина, чи то пак Хризантема шукає себе і свою Україну на Майдані, де саме вершаться долі. Але в столиці відчуває себе спустошеною: мати емігрувала до США, хлопець кинув, є лише єдина подруга. Дівчина в пошуках себе йду у внутрішню еміграцію та їде в село Старі Маслюки, де  двоє чоловіків змайстрували на замерзлому озері крижану карусель. Роман про пошук свого місця у житті та сподобається шанувальникам химерної прози.

«Зла зима»
Андерс Бйоркелід

Холодна засніжена історія для підлітків родом зі Скандинавії, що відкриває фентезійну тетралогію «Оповідь про Кровних». Зима тут не просто холодна пора року, вона має глибший вплив.

Початок може нагадати вам казку про Ґендзеля та Ґретель, які вирушили до лісу. Так і тут близнята зустрічають дивовижну істоту, яка знає майбутнє і поділититься з ними. Їхня пригода починається просто зараз, діти ступлять на шлях, повний небезпек, та дізнаються те, що воліли б не знати. Люта Холоднеча — чи встоять вони проти неї?

Авторка: Юлія Дутка