Читаємо на свіжому повітрі: десятка травневих книжкових новинок

Нарешті до нас прийшло стійке тепло, тож можна вирушати з книжкою на природу, читати в гамаку та вигріватись на сонечку у компанії захопливих історій і корисного нонфікшну. Що для нас готують нові книжки Сари Джіо та Андрія Любки? І як не прогавити життя - дізнаєтесь з цієї добірки.

Дискордія

Остап Українець

Третій роман «станіславського циклу»: австрійська імперія ніколи не була такою неспокійною: то тут, то там лунають заклики до незалежності, активізовуються національні рухи. Адже для багатьох бабця Австрія була зовсім не ласкава.

Іґнацій Камінський відбув термін у Відні і повертається до рідного Станіслава. Він бачив, як поставали народи, та й сам спробував революцію на смак. Тож, певна річ, він буде серед тих, хто вирішуватиме у місті — намагатись побороти імперію разом чи боротись за власну державу поодинці. Чи дійдуть поляки і русини згоди, чи почнуть тільки проваляться в глибшу конфронтацію? 

Свекруха

Саллі Гепворт

Свекруха з невісткою рідко живуть у мирі. Вони все ніяк не можуть поділити територію: для однієї він — син, для іншої — чоловік. Таких історій мільйони, ви й самі знаєте кілька.  Можливо, ви та «погана» невістка, можливо, ви — та недобра свекруха. Та у цьому романі не все так просто.

Свекруха Діана загадково померла, невістка Люсі опиняється серед підозрюваних, хоча до кінця незрозуміло, що ж сталось: вбивство чи самогубство. Життя свекрухи було таким ідеальним, але у кожного є приховані секрети. Чи розслідування її смерті розкриє родинні таємниці? 

 

Постправда

Лі Макінтайр  

Постправда небезпечна, адже її важко відрізнити від правди. Вона чудово вписується в систему координат і не скидається на брехню, принаймні, на перший погляд.

Створена для маніпуляцій, підтасувань, формування необхідної громадської думки… Постправда потужний інструмент не тільки в політичних баталіях, її використовують медіа, нечисті на руку інфлюенсери.

Вона проникає до всіх сфер життя: особливо багато постправдових фейків зараз циркулює довкола тем охорони здоров’я та екології. Тож як її виявити та знешкодити? Лі Макінтайр підкаже. 

 

Джеффрі Морґенталлер, Марта Голмберг

Книга бармена. Основи приготування коктейлів 

От би зараз десь на морському узбережжі та з коктейлем… Морське узбережжя організувати не так просто, а от з коктейлем можемо допомогти. Перед вам не просто книжка рецептів (хоча їх тут теж не бракує). Джеффрі Морґенталер — за освітою архітектор, за покликанням бармен, розповість про коктейлі все: легенди походження, техніки змішування, рецепти компонентів, які можна приготувати власноруч і перелік тих, які краще придбати. 

А ще  безліч смачнючих напоїв, які так добре смакувати десь на морському узбережжі… Хоча вдома вони смакують не менше. 

 

Паннонське чудовисько

Микола Шанта

Микола Шанта належить до бачванських русинів — української діаспори, яка мешкає на Балканах. Ця історія про те, як після розпаду Югославії, русини опинились між двох вогнів, адже вони не свої ні для сербів, ні для хорватів.

В жодному місці ніби не вдома. Автор міркує про те, що далекі пращури прирекли своїх нащадків на страждання у киплячому балканському вариві. Нехай буде, як судилось. Якщо одному поколінню вдається уникнути неприємної участі, то інше отримує на горіхи вповні.

А далі русинів розділятимуть зяті — то хорват, то серб… і, може, наступники врешті стануть своїми на цих землях. 

Кімната для печалі

Андрій Любка

 

Збірка короткої прози, які не поєднує нічого, крім відчуття самотності. Хоча, знаєте, називайте «Кімнату для печалі» романом, адже ця самотність в кожному оповіданні на передньому плані, готова отримувати Оскар за кращу головну роль.

Персонажів у книжці переповнюють спогади, гіркий смуток, солодкава туга за тим, що минуло. В кожного з них є своя кімната для печалі, місце, де ллються сльози та заново проживаються моменти, які несила забути, де можна втонути у собі. Адже для людини так природно бути наодинці.

 

Бунґало

Сара Джіо

Квіткові книжки американської письменниці Сари Джіо, здається, створені спеціально для весни. Цього разу авторка переносить нас у 40-ві роки. Енн Келловей збиралась заміж за Джерарда Ґодфрі, та раптом вона разом з подругою вирушила медсестрою на війну. На Бора-Бора вона зустрічає Вестрі Ґріна, який затьмарює спогад про нареченого.

Бунґало, яке місцеві вважають лихим місцем, стає для них райським куточком на тлі пострілів та смертей. Війна не вічна, і вони зможуть повернутись до нормального життя. Але чи будуть одне в одного? Несподіваний лист повертає вже літню Енн в ті буремні часи.

Люби без ілюзій. Як звільнитися від токсичних стереотипів і побудувати здорові стосунки

Анна Топіліна

 

Здорові стосунки — настільки рідкісний звір, що можна сумніватися у їх реальності. Вони існують, але це велика праця — і не тільки над собою, а й над оточенням, адже потрібно долати безліч перешкод, стереотипів, нав’язаних суспільством та власним досвідом.

«Люби без ілюзій» — не є чарівною пігулкою, яка зцілить рани пари, яка віддалилась. Вона написана для того, щоб відверто поговорити з собою, зрозуміти свої потреби та бажання, осягнути баланс та створити врешті межі, які не можна перетинати нікому, хай би якими були наміри. Кожен вартий свого «довго і щасливо»- і в кожного воно своє. 

 

Теплі історії про справжнє. Як бути щасливим попри все

Ольга Саліпа

Новий яскравий том знаменитих «Теплих історій», який, здається, створений спеціально для цих сонячних, але дещо прохолодних днів. Оповідання, які огорнуть щастям, обіймуть коханням, покажуть красу щирості та міцність люблячої родини.

Понад два десятки коротких історій мають у собі і щось казкове, і вельми реальне, адже чи раз в житті стається таке, у що важко повірити. Ви, мабуть, знаєте людей, з якими траплялось щось схоже. А, може, це й ви? Адже тут жодна історія — не вигадка. Теплі історії — українське хюге, створене для затишку та домашнього читання. 

Як хотіти і отримати все (але це не точно)

Тетяна Лукинюк, Людмила Колб 

Успішний успіх щодня транслюють соцмережі. От тільки це ніколи не показує всієї глибини: помилок у минулому, теперішньому і майбутньому, жертв, адже так важко знайти баланс. Однак авторка цієї книжки переконана, що жертви вказують на те, що щось не гаразд. Вона керує міжнародною компанією, приділяє увагу викладацькій роботі, дбає про двох діток. Їй вдається міксувати поєднувати роботу-дім-захоплення, постійно міксуючи, виставляючи пріоритети, адже досягти постійного чіткого балансу неможливо. Буває хіба баланс динамічний у кожен окремий момент. Наше життя — всуціль наше творіння. І найбільше від нас залежить, яким воно буде. 

Авторка: Юлія Дутка