Десятка книжкових новинок для затишного березня

Поки березень намагається вирішити: весна він вже чи ні, затишне читання - чи не найприємніше проведення часу у вихідні. Ми традиційно відстежуємо усі книжкові новинки і цього разу знайшли для вас стільки цікавої художньої літератури та нон-фікшну - мемуари Мей Маск та біографію Моніки Белуччі, новий роман Стівена Чбоскі та продовження «Дівчини онлайн» та ще півдесятка класних книжок.

Уявний друг

Стівен Чбоскі 

Масивний грубасик (більше 900 сторінок! це не на одні вихідні) від творця вже культового «Привіт, це Чарлі! або Переваги сором’язливих» (якщо не читали, то додавайте до списку требачитів). Пронизливий young adult, просякнутий тривогою про майбутнє, все ж може змінитись, все має змінитись. 

Нова школа стане лінією неповернення. Та голос уявного друга (уявного?), якому так важко противитись веде і веде… А за тим шість днів без спогадів, шість днів, які просто зникли, але ж вони були і вплинули на те, що буде далі. Час робити критично важливий вибір.  

Витримати все. Розум, тіло та навдивовижу гнучкі межі людської витривалості

Алекс Гатчінсон

«Ти можеш більше» — фраза, яка, здається, лунає звідусіль, але наскільки більше? Доки можна штовхати свої ліміти, скільки можна витримати і при цьому не нашкодити собі.

Алекс Гатчінсон — досвідчений спортсмен-стаєр, який вивчає витривалість, а ще прекрасно пише. Обмеження не тільки в наших головах, тому що часто м’язи просто на більше не здатні, але витривалість про те, скільки часу ми дозволятимемо собі піддатись бажанню зупинитись. Автор розповість не тільки про тренування для збільшення витривалості, а й поділитись майже неймовірними історіями тих, хто витримав все.  

Дівчина онлайн. Соло

 Зої Заґґ

Довгоочікуване завершення історії юної британки Пенні — талановитої рудокосої фотографки. Дівчина онлайн знову йде офлайн? Якою будуть її пригоди? Пенні запланувала щось феєричне, але нікому не розповідає, що збирається робити. Це сюрприз! Ноа зникає, залишаючи гурт посеред світового турне, і ніхто не знає, де він і що робить.

 Пенні в оточенні нових друзів і навіть потенційно бойфренда, але тінь колишнього — зіркового співака, здається, її не відпускає. Чи почне вона нове життя чи створить на основі старого щось краще?  

 

Моніка Беллуччі. Хто пробачить мою красу

 Єлизавета Бута

Італійська діва, якою милуються по всьому світу. Обкладинки модних журналів, кінострічки, бурхливі романи — чого тільки не було в неї. Відверта біографія розповість і про маленьку Беллуччі, яка вже тоді була дуже гарненькою дівчиною — і це подобалось не всім, і про Моніку-юнку, яка здобувала юридичну освіту. Саме тоді почалась її модельна кар’єра, а з нею і ролі в кіно… Бачили іконічну Малену? Шлюб з  Венсаном Касселем — приголомшливо красива пара зачаровувала гармонією. Але й найкраще має свій кінець. Хто пробачить цю красу?     

Серце на шарнірі

 Донал Раян

Ірландський роман варто виділяти як окреме явище в літературі, він бере за душу та спонукає вишукувати своїх побратимів на книжкових полицях. У творі Донала Раяна ми мандруємо всього трохи більше, ніж на десятиріччя тому, та опиняємось серед людей, в яких водномить вибили з-під ніг опору. Лімерик — той самий, який дав назву ліричному жанру, незавершене будівництво, тепер вже заморожене. Робітники, які залишились без грошей та роботи через хитрого забудовника. Внутрішні та зовнішні проблеми активують цілий вулкан емоцій. Буде вибух. Біль 21 героя звучить як стукіт старого залізного серця.

Жінка, яка має план. Життя, сповнене пригод, краси й успіху

Мей Маск  

Мабуть, найвпізнаваніша після Королеви Єлизавети ІІ літня жінка. Чарівна модель, яку не зупиняють роки, матір саме того Ілона, яка самотужки виховала трьох дітей. Чи знали ви, що вона не завжди була такою стрункою і мусила боротись з модельними стереотипами. Відома нутриціологиня, до порад якої щодо здоров’я та краси хочеться дослухатись. Звісно, не все у вашій владі, але все ж багато. Мудрість Мей не догматична, це радше книжка подруги, яка щиро вболіває за те, щоб у вашому житті все складалось якнайкраще, а для цього краще скласти план (і план Б теж не завадить). 

Собачий майданчик

Софі Оксанен

Книжка титулової фінської письменниці, у якій справді багато України. Готові до такого експерименту: плинність нордичної столиці з чіткими правилами і український безлад,  де чи не все можна «порішати». Олена будувала кар’єру в Західній Європі, та час повертатись додому. Як бізнес вона вибирає комерційне донорство, шукає молодих жінок, які готові дати нове життя.

Здоров’я як стартовий капітал, тіло — як продукт. Бізнес зводить Олену з давньою знайомою. Фатальна зустріч у класичному трилеровому стилі. Зустріч, яка наламає дров та доль. А до чого ту собачий майданчик? А до того, що кола на воді розійдуться аж до Гельсінкі. 

Одяг… та інші важливі речі

Александра Шульман

Александра Шульман, багаторічна редакторка британського Vogue знає про моду все. А ще краще вона розуміється на тому, що поза модою і актуальне завжди. Вона готова показати нам свій гардероб та розповісти про кожну з 556 речей (а у вас скільки? порахуємо?) та відверто поговорити про те, чим є для нас одяг.

Чому саме такі силуети і принти шукаємо в крамницях? Одяг — як ознака соціального прошарку чи те, як ми хотіли б себе ідентифікувати. Розгадуємо код одягу та поринаємо у світ високої та повсякденної моди разом з експерткою на сторінках колекційного видання.  

Безбілетний пасажир. Дивовижні пригоди юнака в Антарктиці

Лорі Гвен Шапіро

Поки ви недовірливо піднімаєте брову, мовляв, як в Антарктиду взагалі можна потрапити без квитка… І які там квитки, якщо там тільки дослідні станції — закриті об’єкти виключно для своїх. 

Але це історія не про сучасність, а майже сторічної давності. Що ж, уявіть початок ХІІ століття: вечірки в стилі Великого Гетсбі, жага до пригод та часом нездоровий авантюризм. Антарктика вабила дослідників та знудьгованих багатіїв. 

А Біллі Гавронський, ще той шукач пригод, просто хотів здійснити свою мрію — і йому вистачило зухвальства потрапити в експедицію. Чудове чтиво для  вихідних, скажіть? 


Тест на каяття

Халіль Свейлех

Неспокійний Близький Схід, знекровлена Сирія, яка втратили частину себе у затяжній війні. Ми бачимо світ очима письменника, який намагається звикнути до нового життя, пошматованого конфліктом. Здавалось, як серед трагічних подій вести рутинне життя, але до всього поступово звикаєш. Можливості, які назавжди канули в Лету, пошматовані снарядами, болючі спогади про те, що не вдалось зробити, не вдалось зупинити… і кохання, яке може вирости ніжною квіткою навіть на цвинтарі похованих мрій.

Адже війна може забрати багато, але не здатна вбити здатність відчувати. 

Авторка: Юлія Дутка