Книжкова подорож до передмістя: 10 книг для тих, хто втомився від шумного міста

Коли втомився від метушні великих міст, хочеться відпочити і зануритись у заміське життя — хоча б за допомогою книжок. Саме для подібних моментів і створена ця добірка.

Також ви можете тут знайти підказки до 20 пункту Yakaboo Bingo Summer 2019.

Здається, достатньо сказати, що це роман Агати Крісті, щоб усім одразу було зрозуміло, що читати варто. Окрім гарантовано закрученого сюжету і захопливої мови авторки, ми проживаємо з героями той пасторальний спокій заміського англійського життя. Всім все про всіх відомо, старенькі леді працюють в своїх садочках, джентельмени сидять в пабах, чаювання відбуваються точно за розкладом і наймані служниці стабільно псують навіть яєшню на сніданок.

Якщо ви стали шанувальником яскравого дебюту Гузель Яхіної «Зулейха відкриває очі», то пройти повз другу її книгу просто не зможете. Але будьте обережні, хоч події відбуваються знов в радянській Росії, на вас чекає зовсім інший жанр. Магічний реалізм відлюдницького життя Якоба Баха, його власна робінзонада може збентежити читача, але не залишити байдужим.

Чи можна написати затишну, добру книгу про війну? Чи можна над нею посміхатись і іноді навіть бажати опинитись поруч із героями? Як виявилось, можна! Простий сюжет, незвичний епістолярний жанр, світлий гумор зробили цю книгу одразу улюбленою у багатьох читачів. Про маленькі життя на тлі великої історії і про те, що життя все одно продовжується, як би важко не було навколо.

Тихе заміське життя, кафе «Зупинка», історія життя Рут та Іджі, а з ними ще багатьох їх друзів, родичів, знайомців і незнайомих. Неймовірний коктейль історій про любов, расизм, права жінок, смерть, подружнє життя, війну складається в щось невимовно тепле так, що до цієї книжки хочеться повертатись не раз.

Невеликий, цинічний і захопливий роман про людей, чиє життя зруйнувались в одну мить. Ось вони в Африці, відрізані від усього світу втратили усі цінності, якими був наповнений їх світ. Як жити, виживати і чи не перетвориться тепер життя на варварське існування? Що взагалі та мильна бульбашка, яку ми називаємо «цивілізацією»?

В цій добірці повинна бути проста дитяча книжка про магічні пригоди. Авжеж, події повинні відбуватись у глухому селі, де точно живуть відьми, вирують таємничі пригоди і можна отримати справжню всемогутність.

Навіть дорослим, мабуть, хотілось би опинитись на місці головних героїв, Святика і Сашка. Бо в кожному з нас досі живе дитинство. 

Книга для людей, які вмію мріяти. І головне, не бояться цього робити. Казка, яку ви з задоволенням прочитаєте самі і розповісте своїм дітям. Бо це просто історія про те, що кожен дивак, навіть якщо він саджає комети замість цибулі, знайде свою рідну душу і зможе бути щасливим. Головне – вірити. 

Дозвольте собі зупинити час, завернутися у ковдру, взяти горнятко смачного чаю і дозволити віднести вас на хвилях казки.

Хто з нас не бажає іноді покинути метушливе життя і оселитись десь на околиці маленького села? Чи, скажімо, стати доглядачем покинутого маяка? Батько головного героя так і вчинив одного разу, а потім взагалі зник. Його синові доведеться пройти цими ж слідами, щоб відкрити страшну таємницю, а з нею і навчитись сприймати цю реальність зовсім інакше. Може, все це насправді не більше ніж міф?

Ісландія, хоч і ціла країна, але ми уявляємо її як єдиний великий заміський маєток. Незаймані простори, зелені поля, безмежний океан. Це місце наче створене для народження міфів і легенд. Для єднання людини з природою, зустрічі з чимось незвичним, таємничим, але неймовірно прекрасним. Дуже дивно поруч з цією казкою розгортається і детективна історія, яка в фіналі перегортає життя героїв з ніг на голову.

Україна – це не тільки метушливий Київ, приморська Одеса, аристократичний Львів чи промисловий Донбас. Ви, мабуть, і самі це знаєте, але як цікаво читати ці майже документальні нариси з мандрів автора нашою країною. Сучасні, злободенні, без страху задіяти важкі теми, з якими ми стикаємось останні роки. Читати нелегко, але зупинитись неможливо.

Анна Дудко
Фотограф yakaboo.ua. Завзятий книголюб. Коли усі дітлахи мріяли бути космонавтами, лікарями, пожежниками, бажала бути продавцем у книгарні
https://www.facebook.com/profile.php?id=100001472294686

309 thoughts on “Книжкова подорож до передмістя: 10 книг для тих, хто втомився від шумного міста

    Добавить комментарий