З чого почати знайомство з коміксами: лікбез і мастрід «для початківців»

Протягом досить тривалого часу в уяві пересічної людини слово «комікси» асоціювалось або з дітьми (це ж книжки з картинками про фантастичних героїв у яскравих трико, звісно, вони для дітей!), або з такими собі ґіками-диваками (у них просто немає нормального соціального життя/друзів/пари, от і страждають дурницями!). Стереотип був настільки стійким, що видавці почали надавати перевагу поважнішому терміну «графічний роман», аби хоч трохи переконати потенційних читачів у тому, що перед ними вартий уваги літературний твір.

Однак (і на щастя!) часи змінилися, і в останні роки комікси переживають справжній Ренесанс. Якщо колись спільнота ґіків була справді нішевою, то сьогодні вона розрослася до небувалих масштабів, і захоплення фільмами, серіалами, коміксами, настільними іграми викликає все менше співчутливих поглядів. Значною мірою це також пов’язано з популярністю супергеройських фільмів та серіалів, яких зараз чимало. Це підтверджує хоча б той факт, що нещодавній фільм «Месники: Завершення» (який, на відміну від попередника «Месники: Війна нескінченності», має помітно вищий поріг входження і передбачає, що глядач орієнтується у всіх попередніх марвелівських фільмах, знятих за минулі 10 років) зібрав у світовому прокаті 2,77 мільярда і впритул наблизився до «Аватара», який за касовими зборами зараз посідає перше місце за всю історію кіно.

Світ коміксів настільки величезний, що його вкрай важко бодай якось узагальнити чи описати (хоча спроби не припиняються, і є навіть низка дисертацій на цю тему), в його межах існує своя система жанрів і своя ієрархія, є вже визнана класика, новинки, перезапуски, андерґраунд і експериментальні комікси. Щоб навести в цьому всьому хоч якийсь лад, комікси заведено розрізняти за школами, яких налічують три: американська (насамперед комікси про супергероїв з дуже динамічним сюжетом і протистоянням супергероя і суперзлочинця в центрі), європейська (її основу складають франкомовні комікси, з добре продуманим сюжетом і детально пропрацьованими малюнками) та найбільш своєрідна японська (манга), хоча цей поділ теж досить умовний.

Якщо ви ніколи не читали комікси, але хотіли б спробувати, то настав саме той момент, якого ви чекали! Хвиля популярності коміксів докотилась і до України, видавці почали активно освоювати порожню нішу і за останні 2 роки кількість перекладених українською мовою та оригінальних коміксів помітно зросла і продовжує зростати. Однак перед тим як перейти до конкретних назв і рекомендацій, варто зупинитись ще на хвильку і звернути увагу на коротку інструкцію з читання коміксів, яка складається з 7 порад: 

    1. Не намагайтеся прочитати всього. Просто змиріться з тим, що це неможливо. Навіть якщо зараз вам здається, що перекладених українською мовою коміксів не так вже й багато, не вводьте себе в оману. Ця кількість тільки зростатиме щороку, і рано чи пізно доведеться визнати поразку. Або банкрутство.
    2. Не бійтеся почати зсередини. Якщо відкрити звичайну книжку і почати читати її зсередини, ви мало що зрозумієте і вам постійно бракуватиме пропущених сторінок. З тими коміксами, які мають десятки випусків, різних авторів і кілька перезапусків, що в сумі не становить одну цілісну історію, ситуація зовсім інша. Тож якщо ви хочете почитати щось про Бетмена, не поспішайте шукати комікс 1940-року, можете взяти будь-який випуск, що припаде вам до душі.
    3. Не намагайтесь прочитати усі випуски про одного героя. Знову ж таки, авторів багато, коміксів ще більше, не всі вони однаково цікаві, а деякі відверто застаріли за півстоліття. 
    4. Не поспішайте. Не досить просто пробігти очима текст, тому, прочитавши репліки героїв, не кваптеся перейти до наступної панелі, роздивіться, «прочитайте» ще й зображення, воно є чи не важливішою складовою сюжету, у цьому вся суть читання коміксів.
    5. Почніть зі знайомого. Вам подобається дивитись «Дивні дива», «Моторошні пригоди Сабріни» чи «Гравіті Фоллз»? Мучить ностальгія за серіалом «Баффі – переможниця вампірів»? Або ж ви нещодавно прочитали «Відьмака» чи «Темну вежу»? Спробуйте прочитати комікси. Деякі з них лягли в основу сценаріїв відомих фільмів/серіалів, а деякі – написані після виходу книги/серіалу, але при цьому не повторюють його, а розширюють всесвіт і дозволяють трішки довше в ньому побути.
    6. Не втрачайте надії. Якщо ваша перша спроба була не дуже вдалою, шукайте далі, коміксів настільки багато, що кожен може знайти щось до смаку. Навіть якщо вас цікавить життя Папи Яна Павла ІІ. Я серйозно.
    7. Не бійтесь експериментувати. Не припиняйте пошуки навіть тоді, коли знайшли свою «зону комфорту» в коміксах, час від часу варто пробувати щось нове. Зрештою, якщо вагаєтесь у виборі, завжди можна переглянути відгуки на Goodreads. 

А тепер перейдімо до рекомендацій. На жаль, не існує єдиного ідеального й універсального коміксу, який можна радити для початку усім без винятку, тому спробуйте хоча б трохи конкретизувати своє бажання і співставити з тим, що наведено нижче. 

Хочу прочитати щось про супергероїв / щось із DC / щось із Marvel

Інколи бувають такі дні, коли все падає з рук, але чи достатньо одного дуже поганого дня, щоб довести людину до божевілля?

«Убивчий жарт» – один із найкращих коміксів Алана Мура, який уже перейшов у розряд класики. Спостерігаючи за легендарним протистоянням Бетмена і Джокера, ми маємо можливість зазирнути в їхні думки і замислитись, чи настільки вони різні, як здається? Чи, можливо, у них набагато більше спільного, ніж ми думаємо. У певному сенсі це дуже інтимний комікс. 

Ґотем охоплений злочинністю та насиллям. З нізвідки почали з’являтися старі вороги Брюса Вейна, які силкуються йому помститися. За всім цим стоїть хтось, хто володіє неймовірними здібностями дипломатії та сили… Але хто саме? Хтось, кого Бетмен вже списав з рахунків, або новий невідомий ворог? 

Одна з найкращих і найдинамічніших історій про Бетмена, ідеальна для знайомства з його світом, адже сюжет зводить героя, а заразом і читачів, з усіма найвідомішими супротивниками і друзями Темного лицаря і при цьому зберігає інтригу до кінця. 

Язикатий найманець Дедпул – відверто комічний персонаж, комікси про якого будуються на абсурді, чорному гуморі та проламуванні четвертої стіни. Танос Титанієць – один з наймогутніших злочинців всесвіту Marvel, який прагне винищити життя у всесвіті. Як можна їх об’єднати? Дуже просто, адже вони таки мають дещо спільне – кохану, леді Смерть. Тож коли одного дня вона зникає і живі істоти просто перестають помирати, Дедпул вирішує, що це справа рук Таноса, і починає розслідування. А на другому плані тим часом вештаються якісь невдахи, що звуться Вартовими Галактики.

Десятки років тому чоловік, який колись був Росомахою, пережив смерті всіх своїх товаришів, жорстоку розправу сільської банди Халка над власною сім’єю та вбивство його найкращого друга – Соколиного Ока. Тож коли Старий Лоґан прокидається і бачить навколо світ, що мав би вже бути стертим на попіл, він вирішує знищити будь-кого на своєму шляху заради того, щоб події у Пустці нізащо не пішли за відомим сценарієм. На вершечку списку помсти Старого Лоґана стоїть Халк, але у новій реальності він зовсім Інший та стовідсотково Неймовірний! Чи допоможе йому хтось або він опиниться у прицілі стрілка? І чи не приверне його помста увагу Капітана Америки у відставці?

Хочу чогось атмосферного і казкового, але без супергеройських плащів і надмірного пафосу.

Один з найкращих варіантів для коміксових неофітів. 

Події розгортаються в сучасному Нью-Йорку, де живуть герої відомих казок, вигнані зі своїх світів. Комусь вдалось асимілюватися краще, комусь – гірше, хтось будує кар’єру, а в когось проблеми в особистому житті. Словом, нічого незвичайного. Аж поки одного дня безслідно не зникає Рожинка, в квартирі якої знаходять тільки розгардіяш і бризки крові. Чи є шанси знайти її живою? За справу береться начальник служби охорони Казкополя Сірий Вовк, якому допомагає не хто інша, як Білосніжка.

Один із найпопулярніших і найулюбленіших графічних романів усіх часів, відзначений численними нагородами шедевр від Ніла Ґеймана. «Пісочний чоловік» — насичений коктейль із сучасної та давньої міфології, у який майстерно вплетено сучасну літературу, історичну драму та легенди. Це похмура, з вкрапленнями горору, історія зустрічей людей із Морфеєм, Повелителем снів, одним із Безмежних, який має силу керувати людськими снами і мріями, а це досить потужна влада, адже сни і мрії часто керують нашими життями, а інколи – навіть виступають його ерзацами. Але що станеться, якщо Морфея ув’язнити?

Не люблю фантастику. Хочу щось ближче до реальності і сучасних проблем.

Автобіографічна історія Маржан Сатрапі охоплює дитинство авторки під час Ісламської революції в Ірані, кілька років, проведених у Відні, де вона навчалась і зустріла перше кохання, зрештою, її повернення назад у сподіванні віднайти дім і щастя.

Маржан Сатрапі з гумором, іронією і подекуди щемкою ностальгією згадує про своє минуле, ділиться наївними дитячими мріями і спостереженнями, які з дорослішанням авторки переростають у розуміння абсурдності пануючого режиму, де насаджується культ мучеництва, де поліція може зупинити жінку за занадто яскраву помаду чи пробіжку у спробі наздогнати автобус, і де студентки мистецького факультету на заняттях з анатомії змушені малювати з ніг до голови закутану натурницю.

А щось легке, з гумором, і необов’язково із цілісним сюжетом?

Це збірка коміксів відомого британського ілюстратора Тома Ґолда (того самого, який забезпечує карикатурами такі видання як The New Yorker, The New York Times, The Guardian, The Believer і New Scientist), де зібрані його найкращі роботи. 160 сторінок абсолютного щастя та прекрасного настрою! Саркастичні роботи Тома не дадуть вам сумувати ані довгими спекотними днями літа, ані короткими крижаними днями зими. А ще ви дізнаєтесь, за яким рецептом Кафка випікав свої знамениті лимонні пироги.

Якщо вам потрібно розставити крапки над «і» або накопичилось забагато символів і знаків – саме час пересвідчитись, що найважливіше можна висловити на одному подиху і навіть показати однією літерою. Абетка від Гуся — це те, що припаде до вподоби прихильникам відомого інтернет-персонажа: емоційна, із Гусем у різних образах і позах, а головне — без цензури.

Хочу почитати комікси від українських авторів

Перша спроба адаптації класичної української літератури у вигляді коміксу. Двотомний графічний роман «Герой поневолі» базується на однойменній повісті Івана Франка і розповідає про українського працівника бухгалтерії, який поневолі під час революціїї «Весна народів» опиняється на львівських барикадах між польськими революціонерами та австрійською владою. 

«Степан Калинович був канцеляристом при львівській державній бухгалтерії. Двадцять літ числив він скарбові доходи й видатки. Двадцять найкращих літ життя провів у отсій темній канцелярії, живучи з дня на день правильно і точно, мов добре накручений годинник, не думаючи про ніякі зміни, про інше життя. Треба було аж бурі 1848 року, щоб у те тихе, самітне життя внести деякий неспокій і заколот». (Іван Франко)

Фантастичний комікс, виконаний у жанрі альтернативної історії. Уявіть собі, що в 1918 році Україна змінила хід війни і завоювала собі гідне місце на світовій мапі. Гетьман Скоропадський вміло керує військами та налагоджує дипломатичні відносини з союзниками. Але навіть йому не під силу було передбачити та зупинити загадкове зло, яке підступає зі сходу. Здається, що в світі вже не залишилося безпечного місця серед шпигунських інтриг, загадкових культів та небезпечних технологій. Але саме в такий час з’являються герої, готові ризикнути своїм життям заради своєї країни…

Серед овець (Vovkulaka)

Cоціально-політичний трилер «Серед овець» – це історія про конфлікт особистості і тоталітарної системи, в якій легко вгадується той режим, з якого наша країна виривається й сьогодні. Це розповідь, сповнена орвелівських алюзій, де серед слухняних овець та нахабних хряків існує і спокійно живе такий собі слухняний пес. Спокійно до певного часу, адже в один момент його життя карколомно змінюється раз і назавжди…

І хоча перші три випуски коміксу вже розпродано, не засмучуйтесь: автор Олександр Корешков обіцяв, що восени з’явиться перший том колекційного видання у твердій палітурці, у який увійдуть вже існуючі випуски, додаткові матеріали та нова міні-історія.

З чого почати знайомство з коміксами: лікбез і мастрід «для початківців» 0

Хочу обрати щось для дитини

Що робити, коли тебе переслідує гірський троль? А якщо в дім час від часу вривається нахабний лісовик і займає найкраще місце перед каміном? А чи доводилось вам колись відстоювати власний дім у цілого королівства забюрократизованих ельфів? 

Так, Гільдине оточення не назвеш звичайним. Ясна річ, чого тільки з нею не стається! Але, як каже сама Гільда, таке воно – життя шукача пригод. 

Комікси можна читати не тільки для розваги, це також оригінальний і доступний спосіб дізнатися щось нове. Всесвітня історія від Великого вибуху до походів Александра Македонського, від розвитку Китаю до занепаду Риму, від розквіту Аравії до епохи Ренесансу – все це можна вчити, читаючи комікси. А ще в цей серії є коміксові підручники з фізики та філософії. 

Життя бентежне, часи змінюються, тому немає нічого дивного в тому, що ув’язнену у вежі принцесу порятує… інша принцеса! А потім разом рятують принца! Коли звитяжна принцеса Аміра порятувала добросерду принцесу Сейді, жодна з них не чекала, що здобуде при цьому справжню подругу. Принцеси дуже різні, й кожна має свої сильні сторони, але обидві намагаються зрозуміти, що насправді означає «довго і щасливо» — і чи зможуть вони знайти це «довго і щасливо» разом.

Неймовірний комікс, який кидає виклик стереотипам, засуджує цькування і вчить не боятися бути собою.

Хочу дізнатись про комікси ще більше

Про комікси в коміксах. Скотт Макклауд у своєму революційному нарисі про мистецтво коміксу досліджує довгу історію, несподіваний технічний вимір і значну роль коміксів у культурі. Зазирніть у потаємний світ, що ховається між панелей, за лініями та у прихованих символах цього потужного, але недооціненого виду мистецтва.

Алла Костовська
Філологиня, редакторка видавництва «Комора», вчителька літератури у «БеркоШко»

12 thoughts on “З чого почати знайомство з коміксами: лікбез і мастрід «для початківців»

    Добавить комментарий