Читаємо манґу: подвиги і провали учнів чаклунів

Любите історії про учнів чаклунів - старанних і невдатних, замріяних і завзятих, тих, які несподівано роблять дивовижні відкриття або ж накликають купу проблем на свою голову і голову свого наставника? У видавництві «Наша ідея» нещодавно вийшло аж два двотомники, дуже різних за настроєм і сюжетами, які однак стосуються цієї теми - юних чаклунів та їхніх наставників: «Ательє чаклунських капелюхів» Камоме Шірахами та «Radiant» Тоні Валенте.

Обережно, манга! Але спершу маленький дисклеймер для тих, хто вперше бере до рук комікс у жанрі манга (якщо ви давно знаєте і читаєте мангу, можете проскролити — ви й так знаєте, що на вас чекає).

По-перше, у традиційній манзі всі зображення — чорно-білі, і ці видання — не виняток (хоча в одному з них таки є кілька повноколірних сторінок).

По-друге, і найголовніше: манга читається ззаду наперед і справа наліво! Якщо ви новачок, то спершу вас це трохи збентежить, але, спробувавши, швидко втягнетеся. Ще й здобудете абсолютно новий досвід читання! 

Капелюхи і печатки: історія Коко

Магія у цьому світі народжується з чарівних печаток, а щоб опанувати її, треба уміти малювати й мати чарнило — речовину, яку отримують з дерева срібнолиста.

Чарівники вчаться малювати хитромудрі візерунки, надаючи їм форму круглих печаток: замкнене зовнішнє коло активізує закляття. У цьому світі магія спрямована на те, щоб робити людей щасливими, і доступна тільки чарівникам. Однак так було не завжди: колись нею користувалися безконтрольно, застосовуючи заборонені закляття, і несли у світ війну, кров і смерть.

Головна героїня цієї історії Коко — дівчинка, яка обожнює магію і мріє її навчитися. Але походить з простої родини, де про магію нічого не знають. Та волею випадку в її село приходить чарівник, а дівчинка, підгледівши його чари, перемальовує малюнок зі старої «магічної» книжки — і викликає страшне закляття, яке вражає її маму. Хто та дивна чаклунка, яка колись підсунула дитині небезпечну книжку? І чи вдасться розбити накладені чари? Щоб допомогти Коко виправити зроблену помилку, її бере собі в учениці керівник Ательє чаклунських капелюхів вчитель Кіфлі. В нього є для цього свої причини…

Коко — старанна учениця чаклуна. Потрапивши в товариство дівчат, які з дитинства опановували магію, складали іспити і багато чому навчилися, вона почувається розгублено, але не здається. Багато працює над магією малювання, сміливо приймає виклики, знаходить нестандарні рішення для критичних ситуацій, намагається подружитися навіть з тими дівчатами, які ставляться до неї вороже, і є відданою своєму наставнику. Але з нею пов’язана таємниця, здатна поставити під удар усіх чарівників у гостроверхих капелюхах.

«Ательє чаклунських капелюхів» — це чарівна і добра історія, дуже ніжна, але пригодницька історія, пронизана магією добра, якій, утім, перчинки додає відчуття небезпеки, що десь відчутне на фоні. Страшенно кортить дізнатися, що там до чого і куди це все приведе героїв.

img_46551

Ательє чаклунських капелюхів. Том 1
Камоме Шірахама

img_77347 (1)

Ательє чаклунських капелюхів. Том 2
Камоме Шірахама

Немезіди і сила фантазії: історія Сета

Небо у цьому світі дощить монстрами: на землю падають немезиди — величезні істоти, що володіють потужною отруйною силою. Вона зветься фантазія, і більшість людей не витримують її удару, гинуть на місці. Меншість виживає і отримує силу керувати цією фантазією. Але до цього й неприємний бонус — зараження, яке може проявлятися візуально — ріжками чи кажанячими крилами, що вигулькнули на голові, або ж в будь-який інший спосіб, від раптової зміни емоцій на протилежні до… пердіння вухами. Людей, які мають зараження і вміють керувати магією, називають чаклунами. І бояться. Хоча саме вони можуть захистити селян і містян від смерті, яку несуть немезиди.

Головний герой цієї історії Сет — учень чаклунки Альми, хлопець-халепа. Йому страшенно хочеться побороти немезиду, але наставниця каже, що ще рано. Намагаючись довести, що він впорається самотужки, Сет раз у раз втрапляє в халепи — то віддухопелить стадо домашніх травоїдних тварин, вирішивши, що це і є ті самі монстри (а що? немезиду ж йому ніколи не показували!), то влізе в бійку там, де не треба, то перетворить маленькі неприємності на велику катастрофу. І все це — з найкращими намірами!

А що в Сета сили більше, ніж у середньостатистичних чаклунів, та й завзяття йому не позичати, то він ставить для себе грандіозну мету: знайти і знищити міфічний Радіант, у якому народжуються немезиди, щоб раз і назавжди звільнити землю від монстрів. А для цього йому доведеться багато мандрувати, знайомитися з новими (не завжди адекватними) людьми і витягувати себе з халеп, які сам і заварив.

«Radiant» — це шалено смішна і дуже динамічна історія. Її герої — дивакуваті, милі й незграбні, вони дуже стараються, але часто зазнають провалів. Втім, це не заважає героям відважно простувати до своєї героїчної мети, а поганцям робити різні паскудства (на щастя, зазвичай вони за це зрештою розплачуються). Тут багато комічних ситуацій, яскравих персонажів, є серйозна соціальна проблематика, але озвучується вона також з доброю долею гумору. Тож якщо ви в будь-якій незрозумілій ситуації обираєте посміятися, «Radiant» — ваша історія. Можливо, з наступними томами до неї додасться драматичності — побачимо.

Нетерпляче чекаємо!

img_59788

Radiant. Том 1

Тоні Валенте

3__43_543

Radiant. Том 2

Тоні Валенте

Авторка: Віталіна Макарик