Читаємо книжки Жана-Клода Мурлева — нового лауреата премії Ліндґрен

Лауреатом цьогорічної премії пам’яті Астрід Ліндґрен став французький письменник Жан-Клод Мурлева, якого активно видають в Україні. Як вчителю німецької мови вдалося стати визнаним дитячим письменником та обійти 262 інших претендентів на премію, яку називають «Нобелівською премією для дитячих письменників».

Жан-Жаку 69 років, він часто згадує в інтерв`ю навчання у школі-інтернаті і як по 10 разів читав «Робінзона Крузо» — інші книжки були недоступними. Більшу частину життя Мурлева викладав німецьку мову в коледжах. Писати почав на прохання друга, який просив підготувати оповідання для театру.

Його перша книжка « Історія про дитину та яйце» була опублікована в 1997 розі, а зараз в його доробку більше ніж 30 книжок. Справжній успіх прийшов тільки після публікації третього роману «Дитя океану. Наразі твори Мурлева перекладені на 20 мов, а два його романи включені у шкільну програму.

Читаємо книжки Жана-Клода Мурлева — нового лауреата премії  Ліндґрен 0

Які твори Мурлева переклали:

«Річка, що тече навспак (комплект із 2 книг)»

Два герої-підлітка: Томек, тринадцятирічний сирота, який тримає у своєму селі невелику крамницю та його нова знайома Ганна шукають таємничу річку, яка тече навспак та дає безсмерття. Ганна відправляється у подорож, щоб оживити улюблену пташку. Знайомство переростає у одну історію пошуків, дружби та пригод.

Автор зізнається: якщо б у його домі сталася пожежа і була можливість врятувати тільки один роман, то це точно була б «Річка, яка тече навспак».

«Джефферсон»

Тварини у цьому творі живуть звичайним людським життям  — аж занадто реалістичним. Їжак   Джефферсон знаходить вбитим барсука Едварда – власника перукарні. Їжак автоматично стає головним підозрюваним, а друг кабан намагається йому допомогти знайти справжнього вбивцю. Зрештою, все вирулить до боротьби проти вбивства тварин  заради їжі чи хутра.

Пригоди Мемека музиканта

Козел Мемек вирушає у подорож і зустрічає несподіваного попутника: лелеку, у якого у вузлику – дехто з Червоної книги. Перед козликом та лелекою стоїть непросте завдання – врятувати останнього представника виду  та знайти своє кохання. Книга написана для дошкільнят, але й підліткам має сподобатися.