Читати й реготати: десяток книжок, які підіймають настрій

Добре посміятись з книжкою - чи ж не чудовий план? Тож ми нашукали для вас смішні книжки, щоб трішки відпочити серед цієї дивної локдаунної весни. Є тут і відомі веселуни Террі Пратчетт та О’Генрі, а є й цілком несподівані автори, які допоможуть виконати завдання весняного бінго.

 

Спитайте Мієчку

Євгенія Кузнєцова

Захопливе чтиво, яке дихає літом та родинним теплом. Двоє дорослих сестер вирішили зробити собі канікули у бабусиному домі, як колись давно, в дитинстві. Лілічка і Мієчка. Та, здається, цього літа до цього будинку ведуть всі дороги: і кузини, яка прилетіла з Індії, і колишнього чоловіка, який привіз втомлене дитя, й іспанської свекрухи, і навіть тих, кого вони ніколи не сподівались побачити. Все постійно змінюється, але так само солодко пахне ягодами та приємно шумлять дерева над річкою.

А щодо посміятись? Тут чимало моментів, які змусять вас реготати

Манюня (комплект із 3 книг) 

Наріне Абґарян

Трохи шалені, але дуже веселі пригоди двох вірменських дівчаток Наріне та Манюні не тільки нагадають про дитячі веселощі (хоча таких у вас, мабуть, не було), а й познайомлять у колоритними персонажами, серед яких чільне місце посідає Ба — бабуся, з якою краще не задиратись.

Сміх, галас та дотепні вигадки — якоюсь такою є атмосфера в східному гірському містечку, де дні, наповнені радістю, минають безтурботно. А що буде, коли ця компанія візьметься писати книжку? Читайте у другій частині. Третя ж розповість про бабусин день народження — і що ж тоді сталось… 

Хто не чув, той побачить!

Віталій Кличко

 

Мабуть, це не зовсім книжка в класичному розумінні, а радше альбом мемів, складений гармошкою, однак посміятись є з чого. І на подарунок — чудовий варіант. Сам автор готовий сміятись з власних обмовок, а це тепер така рідкість.

«Хто не чув, той побачить» — першокласний варіант закрити завдання бінго за кілька хвилин, тим паче, що кошти з продажу книжки підуть в благодійний фонд, який опікується втіленням столичних проєктів. Вислови мера Віталія Кличка влучно ілюстровані художником Дмитром Кривоносом. А щоб зазирнути під обкладинку, пошукайте за хештегом #кличковидав.

Проповідник (комплект із 5 книг

Ґарт Енніс, Стів Діллон

 

Про добрий гумор тут не йдеться, адже творіння Ґарта Енніса та Стіва Діллон — за всіма канонами чорна комедія з елементами бойовика. Чи бойовик з елементами комедії — складно сказати. Тож приготуйтесь до того, щоб хихотіти і зловтішатись, коли проповідник Джессі Кастер вершитиме справедливість кулаками та словом Божим, яке отримав тоді, коли на його церкву впала з неба вогняна куля.

Все згоріло, а сам він мовби переродився і почав шукати Бога на курних американських шляхах у компанії коханої Тюліп та друзяки-упиря Кессіді. А чи знайшов, про це на сторінках мальописів.

Крадій часу

Террі Пратчетт

 

Взагалі-то цю добірку можна було б повністю скласти з книжок Террі Пратчетта, але це було б не зовсім справедливо, тому обмежимось однією, але свіженькою.

«Крадій часу» — завершує цикл про Смерть. Тут йдеться про те, як один надзвичайно точний годинник мало не почав дискосвітський апокаліпсис. Бо хто ж знав, що може статись. Але рятувати світ є кому — і герої відповідні — монастирський прибиральник Лу-Тзе, який здатний перехитрити навіть самого себе, та його підмайстер Лобсанґ Лудд, який теж не ликом шитий. Вони зупинять час (так, ви зможете нарешті виспатись!) і врятують світ.

Як виходити заміж стільки разів, скільки захочете

Ірена Карпа 

 

Це більше жарт чи корисний посібник? Залежить від сприйняття кожної окремої читачки (читачі, для вас тут теж знайдеться цікаве і смішне).

Можливо, для когось це стане поштовхом для нових стосунків чи освіжить старі-добрі, а когось надихне позбутись токсичного впливу «половинки». Зрештою, може, ваш дзен у самотності, хто знає. До речі, тут не обов’язково читати все по порядку, можна просто вибирати розділ, назва якого припала до душі.

Авторка знає, про що говорить, адже виходила заміж стільки, скільки хотіла. 

Пульсація

Бен Елтон

 

Іронічний англійський гумор, книжка — справжнє шоу, яка захопить несподіваними закрутами сюжету.

«Пульсація» — хітова програма на телебаченні, тут визначають найкращого співака, який міг би й Ґреммі отримати, якби постарався. Учасників — тисячі, але до фіналу дійде тільки дванадцятка, і тоді почнеться справжня боротьба. Але тут потрібно, щоб виграв той, що треба — принц Вельський. Як продюсерові вдасться провернути таку авантюру? Він, звісно, думає, що йому це під силу, та чи справді зможе так вдало зманіпулювати громадською думкою? Адже здурити таку кількість людей — теж треба вміти. 

 

Шопоголік на Мангеттені

Софі Кінселла

 

Серія «Шопоголік» створена для того, щоб покращувати настрій (і трохи заспокоювати нестримне бажання щось купувати).

Ребекка Блумвуд, хоч як старалась, але не змогла сказати ні своєму шопоголічному «Я». А в Нью-Йорку для цього ще більше можливостей! Бутики та крамнички підморгують їй яскравими вітринами, а звідти вона виходить з величезними пакетами переважно непотрібних речей. Ця згубна пристрасть б’є не тільки по кишені, в Ребекки починаються проблеми на роботі, в особистому житті, а тут ще такий сором… Вирішено, залежності потрібно позбуватись! 

 

Чому матуся хоче напитися

Джил Сімс

Еллен хоче бути ідеальною мамою. Вона розплановує свій день, в якому все встигає, діти задоволені, а чоловік приділяє їй увагу. Але це залишається тільки в її уяві, бо в реальності все летить шкереберть.

Діти сваряться, чоловік залипає в інтернеті, а вона досі не вивчила французьку, не стала елегантною леді та не злетіла кар’єрними сходами. Не такою вона себе уявляла напередодні 40-річчя. Ех…

Її щоденник наповнений кумедними ситуаціями та ремарками, які здадуться вельми знайомими багатьом матусям. Вона сміється і жартує, бо тільки так може тримати під контролем буремне сімейне життя, в якому не буває все ідеально.

Голос міста

О.Генрі

 

І для шанувальників класики: можете взяти будь-яку збірку короткої прози О.Генрі до цього завдання — не помилитесь. Зверніть увагу на «Голос міста» — це одна з 12 збірок, які в єдиному стилі вийшли українською.

Гумор в О.Генрі переплітається з життєвими трагедіями маленьких людей — характерів, які припадають до душі читачам і надовго запам’ятовуються. Кожне оповідання майстерно виписаний образок з життя, фінал якого важко, а то й неможливо вгадати. Власне, саме це робить твори О.Генрі такими, що не втратили актуальності навіть за понад століття.

 

Авторка: Юлія Дутка