#Корпоративна_бібліотека: Що і як читають в Carlsberg Ukraine

Великі компанії зазвичай мають так само великі корпоративні бібліотеки, тож ми вирішили поглянути на культуру читання в інших компаніях. У першому випуску — Carlsberg Ukraine, компанія-виробник безалкогольних та алкогольних напоїв. Про читання розповідає Віктор Халемський, віце-президент з продажів Carlsberg Ukraine:

Зараз, здавалось би, такий темп життя, що часу на читання взагалі не знайти. Проте без читання важко уявити сучасних успішних керівників. Як вам вдається читати? Які лайфхаки застосовуєте — спеціально відведений для читання час, методики швидкочитання чи, можливо, щось інше?

Я належу до тієї частини людства, яка не уявляє себе без читання. Гарні книжки я, завдячуючи батькам, особливо, татові, читав із дитинства. Можу сказати, багато в чому вони мене як особистість і сформували. Більш того, певну частину життя я планував працювати у сфері, яка пов’язана із книжками та текстами. Тому отримав освіту філолога та журналіста.   Отож не уявляю і дня без книжки. Особливих лайфхаків, як знаходити час для читання, в мене немає. Зазвичай, це ранок та вечір перед сном. Дуже допомагає планшет: він дає змогу таскати із собою у відрядження та відпустку цілу бібліотеку. Але, якщо я вдома, немає вищої насолоди, ніж паперова книжка. Швидкочитання, дійсно, використовую, але радше тому, що колись, ще із часів відвідування у дитинстві загону юних космонавтів  був навчений до автоматизму цій методиці. До речі, це зовсім не важко і не потребує якогось надзусилля. Дуже часто читаю паралельно декілька книг (не одночасно, звичайно). Просто в один вечір може бути один настрій, а завтра – зовсім інший. А ще мені дуже подобається вислів Алли Боссарт: «В наш час інтелігентна людина не читає, а перечитує!»  Останнім часом так і є!

Яку книжку, на вашу думку, можна було б назвати Біблією бізнесу?

Я дуже стримано ставлюсь до бізнесових книжок. А, тим більше, до вживання таких гучних слів, як Біблія. Звичайно, є певний список, який маєш прочитати обов’язково. Якщо забити у пошуковику запитання «топ-20» або «топ-30» книжок для бізнесу, отримаєте приблизно одні і ті ж самі імена. Але особисто мені для розуміння бізнесу набагато більше дали книги Лао Цзи «Мистецтво війни» та Б. А. Шапошникова «Мозок армії». А також книжки, завдяки яким краще розумієш людей, себто, світова класика.   

Чи є така, що змінила ваше життя? Ваш топ книг та короткий коментар, чим саме кожна з них важлива або ж вразила.

Я дуже часто перечитую такі книги:

Про останню мушу сказати окремо: якщо б я її прочитав на початку 90-х, був би зараз багатою людиною. Бо все, що в нас відбувалося останні тридцять років, вже колись було та описано Шолом-Алейхемом: фінансові піраміди, будівельні, біржові… Якщо не хочете, щоб Вас «пошили в дурні», читайте О’Генрі та Шолом-Алейхема!

#Корпоративна_бібліотека: Що і як читають в Carlsberg Ukraine 0
#Корпоративна_бібліотека: Що і як читають в Carlsberg Ukraine 0
#Корпоративна_бібліотека: Що і як читають в Carlsberg Ukraine 0

Які з книжок про культуру споживання алкоголю можете порадити? Які є вартісні книжки, присвячені саме пиву?

Тут я поганий радник. Мені скоріше приходять на думку книжки на кшталт «Гаргантюа та Пантагрюеля», але їх навряд чи порекомендуєш як гарний взірець відповідального споживання алкоголю

А що стосується книжок про пиво – цей напій є частиною культури чехів, бельгійців, німців, англійців тощо. Тому, читаючи Гашека, Ремарка, Конан-Дойля, Шарля де Костера, Кундеру, Кафку, того ж Джерома, Ви так чи інакше зустрінете хвалебні описи пива. На які, до речі, цей один із найдревніших та найгарніших напоїв, вигаданих людством, заслуговує повною мірою. Звичайно, якщо не пити пиво бездумно циберками, а помірковано насолоджуватись різними зразками іноді такого різного напою.   

Яку частину корпоративної культури становить у вашій компанії читання? Розкажіть, будь ласка, про вашу корпоративну бібліотеку.

На моє щастя, у Carlsberg Ukraine читання є дійсно частиною і корпоративної культури, і частиною потреб колег, що мене оточують. Члени Правління компанії, як і наш CEO Євген Шевченко, дуже часто рекомендують один одному цікаві книжкові знахідки, обмінюються ними. Теж саме можу сказати про команду управлінців Департаменту продажів, яким я керую. 

Що стосується корпоративної бібліотеки, то позаяк ми є дуже великою компанією, вона існує скоріше як бібліотеки відділів та регіональних офісів. Але, зазвичай, книжки знаходяться на руках, а не покриваються пилом у шафах. Тож більшість полиць в них пуста – ми любимо читати та осмислювати прочитане. Чого і Вам бажаємо! 

Мар'яна Хемій
Редакторка блогу. Люблю книжки, розмови, подорожі.

10 thoughts on “#Корпоративна_бібліотека: Що і як читають в Carlsberg Ukraine

    Добавить комментарий