Книготерапія: наукові дослідження про читання як ліки від складних проблем

Переважно ми читаємо тому, що це приємно і цікаво. Однак, нечасто замислюємося над тим, що саме читання може стати ключем до розв’язання багатьох проблем. Перегляньте наш список проблем, позбутися яких допоможе книжка — ми перевіряли:

«Мені не вистачає нових емоцій і цікавого досвіду» / «Я стомлений і не можу зосередитися»

Як зазначає головний медичний кореспондент телеканалу CNN Санджей Гупта, читання — як здатність сфокусуватися на чомусь, що не розташоване на великому цифровому екрані — допомагає підвищити рівень уваги і зменшити рівень стресу. Це, в свою чергу, може зменшити ризик «зношення» когнітивних функцій на 32%. Читання — унікальне для мозку явище. Навіть коли людина просто сидить і читає, скажімо, про те, як автор описує свої відчуття від бігу, в читача все одно спостерігається активність у ділянці мозку, що відповідає за рухову активність. Аудіокниги, на думку експерта, також мають не менш позитивний вплив на організм і схожий ефект. 

«Я перебуваю у постійному стресі і через все хвилююся»

Дослідження, проведені в Університеті Сассексу у 2009 році, виявили, що найшвидше заспокоїтися можна завдяки читанню книжки. Приємна музика чи прогулянка на свіжому повітрі, звісно, теж мають позитивний вплив, однак під час читання — всього за 6 хвилин ви вже будете спокійніші, і гарантовано не стресуватимете, поки читатимете (якщо тільки ви обрали не черговий трилер чи тритомну історію непередбачуваних пригод).  

«Я постійно хворію»

Дослідження серед 3635 осіб віком від 50 років показує, що в середньому ті, хто багато читають, живуть майже на 2 роки (23 місяці) довше, ніж ті, хто не читає. При чому ті, хто за читанням проводить понад 3,5 години на тиждень, має шанси прожити аж на 23% довше. Читачі більш навчені пов’язувати між собою інформацію, що може практично допомогти в реальному житті. Фактично автори дослідження зазначають, що читання дарує ще довше життя, яке можна витратити, в свою чергу, на читання. 

«Мені здається, що я абсолютно не розумію деяких людей» / «Я часто сварюся через дрібниці»

Читання художньої літератури позитивно впливає на розвиток емпатії, тому якщо відчуваєте, що не можете зрозуміти інших, намагайтеся більше читати. Література допомагає нам побачити суб’єктивне і закцентоване сприйняття світу персонажами, що, в свою чергу, змушує нас “зазирнути” у внутрішній світ цілком інакших, ніж ми самі, героїв та усвідомити, чим вони керуються, що відчувають, чому певні речі, які нам можуть здаватися дріб’язком, для них важливі тощо. 

«Я хвилююся, що не зможу навчити дитину необхідних життєвих навичок, не зможу їй допомогти у складні часи»

Британська незалежна благодійна організація National Literacy Trust у дослідженні за березень 2019 року зазначає, що діти і молодь, які мають кращу читацьку грамотність, значно краще розбираються в фінансах (розвиток навичок управління фінансами — 35.6% проти 8.8% у тих, хто не вміє критично читати). Організація також провела дослідження впливу читання на психічне здоров’я дитини: спостерігається в цілому доволі значна позитивна кореляція між тим, наскільки дитині подобається читати, і її рівнем задоволення життям і своїм психологічним станом. Та ці навички не виникають просто так — батьки повинні прищепити своїм дітям любов до читання, і це не просто красиві слова. Діти, яким в дитинстві батьки читали книжки, мають краще розуміння особливостей функціонування мови і мовлення, а також більш розвинену візуальну уяву. З цими навичками їм потім легше навчитися розмовляти і вони з ранніх років усвідомлюють важливість комунікації. 

Cпеціалістка з підбору персоналу й адаптації Yakaboo Ірина Стрикаль також наводить цікаву точку зору з приводу того, як читання може вам допомогти:

Колись поважний британський нейрофізіолог Девід Льюіс провів дослідження щодо зняття стресу різними видами активних дій. Групу добровольців вводили в стан стресу, а тоді пропонували зняти цей стрес тією чи іншою активністю. І виявилося, що є така штука, що за шість хвилин розслабляє напружені м’язи і нормалізує серцебиття. Ні, не джин-тонік, не плавання і навіть не сон.
Читання. Серйозно. Просто читання. Причому, незалежно від жанру. Тож щоб вижити в цьому веселому світі з дедлайнами, політичними новинами й дивною погодою, читайте. Просто читайте.

Ну що, готові до книготерапії? Тоді вам сюди:

Yakaboo
Найбільша online-книгарня України. Любимо книжки понад усе:)

28 thoughts on “Книготерапія: наукові дослідження про читання як ліки від складних проблем

    Добавить комментарий