Вірші на осінь: час шурхотіти листям і поетичними збірками

Яка ж осінь без віршів? Листя вже опадає, а поетичні збірки розгортаються — час їх читати, перечитувати, зачитуватись їхніми сторінками і гортати, гортати, гортати… Добірка нових і улюблених книжкових цікавинок, сповнених римованих і верлібрових рядків. Насолоджуйтесь поезією і виконуйте 12-те, 5-те чи навіть 17-те завдання з осіннього бінґо.

Українська авангардна поезія. Антологія 1910-1930

Експериментальна, часто епатажна, наївна і непроста водночас — у цій антології зібрана поезія авангардистів ХХ століття різних літературних напрямків: футуристів, конструктивістів, дадаїстів, експресіоністів. Вірші, які не передруковували по кілька десятиліть. Більш ніж сорок добре відомих і зовсім не знаних чи призабутих авторів: Михайль Семенко, Микола Бажан, Віктор Вер, Сава Голованівський, Майк Йогансен, Гео Коляда, Едвард Стріха. Ця книжка переконує: український авангард не лише був — він відбувся як цілком оригінальне і самодостатнє явище, хоч це не завжди визнавала традиційна критика.

Василь Стус. Поезії

Поет, перекладач, мислитель і дисидент. Василь Стус творив здебільшого у «політичних» таборах, де відбув 15 років. Він не вважав себе поетом і не любив так себе називати, однак писав весь час. За життя його твори були заборонені, його книжки не видавали, а в тюрмі відібрали і знищили збірку з 300 віршів. По собі поет залишив творчий доробок із 6 томів, а до цього видання увійшли його вибрані вірші 1938—1985 років. Поезії Стуса — це символ боротьби, це «образки доби», в яку йому судилось жити.

Василь Голобородько «Яблуко добрих вістей»

Один із найвидатніших і най­ві­до­міших українських поетів XX століття Василь Стус писав про нього так: «З наймолодших сучасників найбільше ціную Голобородька». Дослідник народної творчості, опублікував кілька розвідок на теми українського фольклору. «Яблуко добрих вістей» — хрестоматійна книжка поета, до якої увійшли вибрані вірші майже з усіх його поетичних збірок (шістдесятих, сімдесятих, вісімдесятих і дев’яностих років двадцятого століття). 

Маріанна Кіяновська «373»

373 вірші поетки, написані за більш як 20 років, поєднані в цілісну, концептуальну поетичну збірку. 373 — це не лише унікальне просте число, а ще й температура кипіння води за Кельвіном. Вода, навіть ставши парою, не перестає бути водою. І це найважливіша метафора книжки, головним внутрішнім сюжетом якої є любов і подолання смерті. 

«Освідчу зі страхом. Віддам з любов’ю. 
Печать зламаю.
Розгорнуто вимір вихід в клепсидр спіралі.
Я вже нетутешня. В міжсвіттях, в світлах триває
Відлуння душі. Щомиті ніде все далі»

Юрій Іздрик «NAKED ONE»

Поетичний фотоальбом, в якому римовані вірші та верлібри Юрія Іздрика поєднались із його знімками в стилі ню авторства фотомайстрині Насті Телікової. Поет каже, що ця книжка — його метафоричний, а водночас і цілком буквальний fuck цьому світу та сподівається нею нагадати про один із найактуальніших лібертаріанських лозунгів: «Моє тіло — моє діло». Це «своєрідний coming out зрілого чоловіка, зневіреного як у силі поетичного слова, так і в силі воскресаючого духу. Залишається тільки тіло. Смертне тіло. Оголене тіло. NAKED ONE».

Сергій Жадан «Список кораблів»

Мабуть, найінтимніша і найболючіша книга Сергія Жадана — артбук із шістдесяти текстів поета і дев’яти картин художниці Катерини Косьяненко. «Список кораблів» — це список тих, хто пішов, але кого не можна забути. Список імен, які супроводжують тебе протягом життя. Список міст, де на тебе завжди чекають. Шістдесят віршів про пам’ять, що народжується з любові, та про вогонь, по якому лишається ніжність. Шістдесят спроб окреслити світло й розповісти про повітря над містом. Шістдесят уривків чужих розмов, шістдесят голосів, якими наповнюються весняні сутінки.

«Ви готові?
Душі лісових птахів зіштовхуються в повітрі.
Час наслухáти ніч, торкатись невидимих крил.
Ви готові зійти на опівнічній платформі
й підхопити цю давню мелодію?»

Таня Малярчук «За такі гріхи Бог ще подякує»

Понад п’ятдесят віршів, доповнених авторськими колажами. 

«Це — зліплений по клаптиках в химерні картинки і прості слова досвід блукань і страждань, які жінка переживає, коли наважується на самознищення. Неодмінно заради того, щоб самовіднайтися, — говорить письменниця про свою книжку. — Любов як найвишуканіша форма насильства — її основна тема».

Волт Вітмен «Листя трави»

Американський поет, який здійснив справжню революцію у світовій поезії. «Листя трави» — головна його книга, це пронизаний світлом Радості храм мистецтва, який Вітмен добудовував і розбудовував протягом багатьох років. За життя поета вийшло дев’ять видань цієї книги. У першому, набраному власноруч за свої кошти (1855), містилося 12 віршів і поем без назви та без вказівки на ім’я автора. Але у книзі був його портрет і згадувалося про те, що права на видання має Волт Вітмен. На обкладинці домінував зелений колір: «…Це прапор моїх почуттів, зітканий із зеленої тканини — кольору надії», — пояснював поет. Третє видання (1860) налічувало вже майже сто віршів, а дев’яте (1892) — чотириста поезій різного обсягу. Так, упродовж усього життя з кожним черговим виданням Вітмен поповнював збірку, залишаючи символічну назву Leaves of Grass, яка могла перекладатися по-різному — «листя», «стебла», «паростки», «аркуші» трави. 

Гурам Одішарія «У Сухумі очікується дощ»

Сучасний грузинський письменник родом з Абхазії, який через війну змушений був залишити рідний край. «У Сухумі очікується дощ» — збірка його поезії та прози, просякнута тугою за малою батьківщиною, в якій автор із таким глибоким знанням, таким болем і доброзичливістю розповідає про дивовижну землю Абхазії, про її жителів, їхні характери, взаємини, побут. 

«Погляд незнайомки 
вільним листком злетів з дерева
і падаючи хитається
в магічному вітрі моря
ще мить
і щезне назавжди»
Ольга Мацо
За теорією ймовірності я — ̶н̶е̶ймовірна. Пишу про ̶н̶е̶зриме — про любов і ̶н̶е̶ тільки. Надихаюся бесідами з творчими особистостями ̶н̶і̶ ̶п̶р̶о̶ ̶щ̶о̶ про все на світі, особливо про творчість як спосіб життя і ̶с̶м̶е̶р̶т̶і̶ нескінченності.