Гонкурівську премію отримала «Аномалія»

Лауреатом Гонкурівської премії 2020 року став письменник Ерве Ле Тель. Журі відмітило його восьмий роман «Аномалія». Погодьтеся, назва книжки-переможця найкраще характеризує нинішні часи.

«Аномалія» — незвичний роман, який побудований як гра-конструктор: дивний рейс між Парижем та Нью-Йорком перевозить одних й тих самих пасажирів. Критики побачили в романі ознаки чи не всіх існуючих жанрів: наукову фантастику, нуар, класичне оповідання і навіть протоколи допитів.

Переможця Гонкурівської премії за традицією оголошують на вечері в паризькому ресторані «Друан», проте в цьому році через пандемію церемонія пройшла в форматі відеоконференції.

Дидіє Декуен, голова журі, під час вітального слова сказав, що цей роман повинен мати ще одне життя у вигляді фільму чи серіалу.

63-літній Ерве Ле Тель, а в минулому математик та журналіст,  відомий як учасник експериментальної літературної спілки  Oulipo. Всього в його доробку 30 опублікованих книг. Першим відомим твором Ерве став роман «Тисяча перлин», який складалася з 1000 коротких речень «Я думаю, що…»

Нагадаємо, Гонкурівська премія присуджується з 1903 року. Серед її лауреатів були Моріс Дрюоон, Марсель Пруст та Мілель Ульбек. Премія складає всього 10 євро, але після нагороди, тиражі книг зростають в рази.