Анна Різатдінова: «Книги про спорт допомагають усвідомити, що шлях може бути тернистим»

Відома гімнастка, бронзова призерка Олімпійських ігор 2016 року з художньої гімнастики поділилася книжковим мастрідом. Добірка від Ганни буде цікавою не тільки спортсменам, але й читачам, які тільки готуються досягати та перемагати.

Як боротися зі страхом

Готуючись до Олімпійських ігор, у мене виникало безліч запитань: як налаштуватися на змагання, як не боятися тощо. Відповіді на них я частково знайшла у «Ментальному атлеті». Цю книгу написав американських психолог Кей Портер. Він зібрав інформацію про Олімпійських чемпіонів, вивів систему підготовки, порадив, як боротися зі страхом. Словом, зробив величезну роботу. На той момент книга була доступна тільки англійською мовою. Тож аби прочитати її та вникнути в усі деталі, ми з Ірішою Блохіною (тренер Анни Різатдінової – прим.ред.) найняли перекладача. З перших рядків я зрозуміла, що книга неймовірна. Вона допомогла мені повірити в себе та відкрила багато інсайтів.

Анна Різатдінова: «Книги про спорт допомагають усвідомити, що шлях може бути тернистим» 0

Надихнутися історією успіху

Якщо ви фанат футболу, ця книжка однозначно для вас. Але водночас вона і для тих, кого надихають історії успіху. Книга розповідає про звичайного хлопчика з бідного португальського району, який неодноразово отримував звання «Кращого гравця» і став одним із найдороговартісних футболістів світу. Наполегливість Кріштіану Роналду не може не мотивувати. І не лише на заняття спортом, а й на зміни у своєму житті.

Анна Різатдінова: «Книги про спорт допомагають усвідомити, що шлях може бути тернистим» 0

Тренер про кризи та виклики

Це ще одна історія успіху, але вже ірландського бійця Конора Макгрегора. І що цікаво, написав її тренер спортсмена. Джон Кавана розповів, як зухвалому хлопцеві без навичок, грошей і дисципліни вдалося стати одним із кращих бійців всіх часів, про його кризи та страхи.

Такі книги, як «Конор Макгрегор. Життя без правил» чи «Кріштіану Роналду. Одержимий досконалістю» допомагають усвідомити, що шлях може бути тернистим, а підле бажання здатися спокушатиме вас протягом всієї «дистанції». Головне – не переставати вірити і шукати відповіді на запитання, які вас турбують.

Анна Різатдінова: «Книги про спорт допомагають усвідомити, що шлях може бути тернистим» 0

«Мій роман зі спортом» Анна Різатдінова

Я дуже добре пам’ятаю момент, коли напередодні Олімпіади лежала виснажена і заплакана після чергового прогону виступу. Тоді я сказала собі: коли все закінчиться, напишу книгу. Так і сталося. У мене пішов рік на роботу. Я пригадала найменші деталі – по фотографіях відтворювала події зі дитинства та юності. Книга вийшла дуже особистою. У ній я поділилася своїми думками, хвилюваннями, проблемами – усім, що бентежило мене протягом спортивної кар’єри. Зізналася, що неодноразово піддавалася критиці тренерів і далеко не завжди була номером один. Прочитати її буде цікаво не лише гімнастам чи іншим спортсменам. Вона підійде будь-кому, хто шукає відповіді на такі запитання: як не здаватися, як повірити в себе, як побороти страхи, сумніви чи комплекси, як знайти в собі сили, коли вже нічого не хочеться.

Анна Різатдінова: «Книги про спорт допомагають усвідомити, що шлях може бути тернистим» 0