Абсолютна відповідальність: правила, які допоможуть вам стати успішним лідером

Колишні американські військові Джоко Віллінк і Лейф Бебін стали справжніми лідерами на війні, а по поверненню побудували успішну консалтингову компанію. Вони зрозуміли, що правила управління командою в бойових умовах і в бізнесі — однакові, і написали книжку, яка стала бестселером у США. «Абсолютна відповідальність: уроки лідерства від «морських котиків» — це нон-фікшн для підприємців, які прагнуть стати надійними керівниками, покращити управлінські вміння та навчитись виходити з будь-якої кризи переможцями.

Це не типова книжка про бізнес: автори починають розділи спогадами про військові операції, під час яких вони ухвалювали складні та ризиковані рішення. Кожен із цих спогадів підводить до певного правила лідера, яке Віллінк та Бебін роз’яснюють і додають приклади практичного застосування.

Автори стверджують, що фундаментальне ядро успіху будь-якої команди — на війні чи у бізнесі — абсолютна відповідальність. Найкращі лідери та лідерки беруть відповідальність не лише за свою роботу, а й за все, що може вплинути на їхню місію.

Про що має знати успішний лідер

  1. Сміливий лідер — хороший лідер. Відповідальність за перемоги та поразки лежить на лідері. Він бере на себе зобов’язання з пояснення стратегічної місії, розроблення тактики і забезпечення ресурсів, які дають змогу команді успішно виконувати поставлені завдання. Абсолютну відповідальність за поразку взяти важко, і для того, щоб визнати провину, потрібні виняткова скромність і відвага. Але це вкрай необхідно для зростання як лідера та покращення результатів команди.
  2. Постійно вдосконалюйся. Хай там як, але лідер має весь час прагнути кращого. Так само потрібно ставитись і до команди. Лідери мають дивитись на факти крізь реалістичну, відверту до жорстокості оцінку самих себе і результативності своєї команди. Виявивши слабкості, успішні лідери прагнуть перетворити їх на переваги, а відтак розробляють план подолання труднощів.
  3. У лідера є команда. Основна тактика на війні — «прикривати і рухатись». Ніхто не залишається наодинці, якщо у бізнесу є команда. Усі члени команди важливі, вони мають працювати разом над виконанням спільної місії, підтримуючи один одного. Групи всередині команди мають відкинути упередження, навчитись покладатись один на одного та усвідомлювати, хто покладається на них. Якщо вони не дотримуються принципу й діють незалежно або ж працюють одне проти одного, це може мати катастрофічні наслідки для загальної результативності команди. 
  4. Де можливо — спрощуй. Коли плани, завдання і накази надто складні, люди можуть їх невірно зрозуміти, а відтак все неминуче вийде з-під контролю. Плани та накази потрібно передавати просто, чітко і лаконічно. Усі, хто працюють над завданнями, мають розуміти свою роль, інакше за непередбаченого розвитку подій програє вся команда.
  5. Визначай пріоритети. Навіть найдосвідченіші лідери можуть схибити, якщо намагатимуться впоратись із кількома проблемами водночас. Швидше за все, за таких умов команда не вирішить жодної. Неабияк важливо, а надто для вищого керівництва організацій, «забиратися з лінії вогню», відступати і тримати перед очима стратегічну картину. Це вкрай необхідно, щоб допомогти команді правильно розставити пріоритети. Із цієї перспективи значно легше визначити найбільш вагоме завдання і повністю зосередитись на його виконанні.
Юлія Білоус
Випускова редакторка видавництва "Смолоскип", головна редакторка науково-популярного журналу "Куншт". Закінчила магістерку з літературознавства у Києво-Могилянській академії.

8 thoughts on “Абсолютна відповідальність: правила, які допоможуть вам стати успішним лідером

    Добавить комментарий