Гра, якої нам бракувало: 6 книг для тих, кому сподобався серіал «Хід королеви»

«Хід королеви» (The Queenʼs Gambit, він же «Ферзевий гамбіт») – серіал 2020 року, який наробив галасу в мережі. Суперечки велись навколо багатьох моментів: від правильного перекладу назви, до палкої дискусії на тему «Хто найкращий шахіст в історії?»
Книжковий блогер Вадим Дідик подивився серіал і розповідає про 6 книг, які варто прочитати шанувальникам «Ходу королеви».

Елізабет Хармон – дівчина, яка майже не знала свого батька, а маму втратила у жахливій автомобільній катастрофі, коли була ще девятирічною. Дівчинка дивом вижила, та, очевидно, що ця ДТП вплинула на її подальше життя – не лише фактично (вона лишилась без єдиної рідної людини і мусить жити в притулку для сиріт), але й психологічно. Елізабет непомітно для себе «підсідає» на сильні заспокійливі, які роздають сиротам, щоб вони легше справлялись зі стресом. Життя дівчинки змінюється, коли вона випадково знайомиться з шахами. Чи не найдавніша гра у світі в буремні часи холодної війни між Радянським Союзом та США відігравала символічну роль. 

В реальному житті, як і у серіалі, школа шахістів в Союзі була дуже міцною – чемпіонами світу у 20-му столітті ставали Олександр Алехін, Михайло Ботвинник, Василь Смислов, Михайло Таль, Тигран Петросян, Борис Спаський, Анатолій Карпов і Гаррі Каспаров. Це при тому, що останній з радянських чемпіонів – Каспаров – став лише 13-м чемпіоном світу. Рівень домінування очевидний.

Лише одна людина кинула виклик цій школі чемпіонів світу і перемогла – американський геній Роберт Фішер.

Власне, в серіалі і зображується цей конфлікт – між Елізабет Хармон (частковий прототип Боббі Фішера) і Василем Борговим (втілення усіх радянських чемпіонів світу). 

Через дорослішання, драми, залежності, нові знайомства та старі болючі травми Елізабет (або ж просто Бет, як і любила героїня) знищує одним за одним суперників, вчить російську мову і йде до своєї цілі перемогти двох найсильніших суперників – радянського гроссмейстера та власних демонів.

Боротьба Бет  зачарувала глядачів по всьому світі. Як виявилось, нам не вистачало подібного інтелектуального серіалу, який дасть імпульс до того, щоб сотні тисяч людей знову зацікавились неймовірною грою – шахами.

Walter Tevis
The Queen`s gambit

Однойменна книга американського письменника — літературна основа серіалу. Роман 1983 року про природжену шахістку, яка страждає від різних залежностей, чекав не одне десятиліття, поки його екранізували. Цікаво, що Тевіс описав багато шахових партій з власного досвіду — він любив шахи і грав професійно. 
Книжку на 250 сторінок, значну частину якої становлять докладні описи партій, перетворили в неймовірно захопливий міні-серіал. Здається, цей формат ідеальний для тих режисерів, які хочуть екранізувати якусь книгу і не почути від глядачів «Книга краще!»

Гра, якої нам бракувало: 6 книг для тих, кому сподобався серіал «Хід королеви» 0

«Человек и компьютер. Взгляд в будущее» 
Гаррі Каспаров

Одна з багатьох книг 13-го чемпіона світу по шахам і затятого критика путінського режиму Гаррі Каспарова. В цій праці він охопив чи не найцікавіший свій досвід – перші шахові баталії проти штучного інтелекту. Зараз це не дивина, але на початку нульових за матчами Каспарова з суперкомп’ютером IBM Deep Blue слідкував весь світ. Вони стали найвідомішими в історії поєдинків людини з машинами. У своїй книзі Каспаров розповідає, чому не треба боятись нових технологій і як інтелектуальні машини допоможуть людям перетворювати мрії в реальність.

До речі, саме Каспаров відповідав у серіалі «Хід королеви» за те, щоб всі шахові партії були правильними, а фігури стояли там, де потрібно. Цікавий факт: основна і найважливіша партія, яку розіграли між собою Харман і Баргов – це реально існуюча партія між відомим українським гроссмейстером, уродженцем Тернопільщини Василем Іванчуком проти Патріка Вольффа.

«Таємниці шахівниці»
Іван Хабінець

Книга розкриває читачу  всі сторони шахів: правила гри, логічне мислення, історію гри та найцікавіші аспекти. Посібник ідеально підійде тим, хто бажає опанувати правила та прийоми древньої гри. Вік не важливий, адже цю книгу легко зрозуміть і юні, і дорослі.

Іван Хабінець — діючий тренер з шахів та організатор шахових турнірів.

«Защита Лужина»
Володимир Набоков

Одна з найвідоміших книг Набокова. Це, як і «Хід королеви», художня книга, але тут мова йде про шахіста-емігранта. Набоков у багатьох своїх книгах так чи інакше згадує шахи, а тут робить це максимально концентровано. Проза складна та вимагає уваги. Книга просякнута шаховою термінологією  і  цікавіше буде читати тим, хто на базовому рівні знає правила цієї гри. Але й тут шахи, як і любить Набоков, є не тим, чим здаються, постаючи перед читачем метафорою між стосунками людини та суспільства.

 

«Шахи для дітей»
Інна Романова

Відчуваєте, що ваша дитина (або хрещеник) має гострий розум, помічає те, чого не бачать інші, і вміє логічно мислити – тоді купіть для неї цю книгу. Цілком ймовірно, що в дитини є хист бачити партію за фігурами.  Варто спробувати, адже дуже часто шахові генії розкриваються ще тоді, коли не вміють читати. Видання містить базову теорію шахів, подану у доступній формі, практичні вправи, інтерактивні завдання та цікаві історії, пов’язані з грою і шахістами. 

«Книга начинающего шахматиста»
Григорій Левенфіш 

Фундаментальна праця від радянського чемпіона і видатного шахового теоретика. Це визнана класика і універсальний посібник для початківців в будь-якому віці. Правила гри в шахи незмінні, тому навіть написана 60 років тому книга є актуальною і сьогодні, особливо враховуючи те, що саме в ті часи виховувались справжні шахові чемпіони.

Книга орієнтована на тих людей, які беруть своє не видатним талантом, а щоденною працею – автор просить читачів точно виконувати методичні вказівки до повного засвоєння матеріалу, а не забігати вперед.