Супергеройські, пригодницькі, яскраві: 16 коміксів українською до весняного бінґо

Скільки ви вже читаєте комікси? Моєму серйозному захопленню у цей час саме минає рік – його постійно підживлюють чудові релізи від українських видавництв. Якщо ж ви бувалий коміксолюб чи навпаки шукаєте для себе перший комікс, то погляньте на ці новинки!

А умови Yakaboo Bingo Spring 2019 шукайте тут.

Знайомі з дитинства герої постають у нових амплуа. «Легенди у вигнанні» відкриває п’ятитомник «Казок» пера Білла Віллінгема (хоч би всі вийшли…). Тут розслідують вбивство сестри Білосніжки Рожинки, яке поставило на вуха весь Казкополь – там, де казка перетинається з реальністю. Розслідування веде Сірий Вовк – персона неоднозначна, але методом дедукції володіє як професіонал. Він та сумна сестра убитої роблять все можливе, щоб не допустити розколу серед казкового люду, бо так легко похитнути рівновагу.

Поліжанровий дитячий комікс, який поєднує у собі щоденник, дотепний детектив та артбук з фантастичними ілюстраціями. Знайомтесь, Вишенька – 11-річна мрійниця, можливо, майбутня письменниця, яка дивиться на людей і вигадує кожному історію. Ось одного разу вона побачила дідуся, який попрямував до лісу з відрами фарби. А потім іще раз – це що в нього недільний ритуал такий? Тепер юна детективка піде за ним, щоб розкрити свою першу справу. 

А що, якби Супермен був колгоспником? – десь так, мабуть, подумав Марк Міллар, задумуючи альтернативну серію, де ракета з чудохлопчиком приземлилась десь в полях УРСР. Чи зміг би виходець з села пробитись на вершину? Чи став би він гвинтиком репресивної машини і проникся комунізмом, чи залишався б вірним ідеалам справедливості та захищав усе людство? Чи в СРСР використали б його як несподівану перевагу у холодній війні? Відповіді на ці та інші запитання вже є «Червоному синові», якого варто прочитати, щоб уявити «а що, якби»…

Продовження популярної дитячої серії про невгамовного миша – головного редактора газети «Гризун», який щоразу має для нас цікаву історію. В деякі, звісно, важко повірити, але для чого йому нас обманювати. Джеронімо Стілтон битиметься з котами-піратами у минулому, які хочуть повернути хід історії, і вирушить у 1969 рік – коли земляни підкорили Місяць. Щоб виконати свою місію, він вирушить у космос і навіть… стане першою мишею на Місяці! (назва коміксу про це легенько натякає). 

«Шазам!» – і підліток стає мускулястим супергероєм з купою примочок. Це круто! Він дорослішає тілом, але не розумом, залишаючись проблемним юнаком без сім’ї і підтримки. Сирота Біллі Бетсон зможе поквитатись з хуліганами, які його цькують, але велика сила несе з собою і відповідальність. Ту древню силу, яка вмикається з вигуком «Шазам», шукає і Чорний Адам, він марить нею, він прагне її і отримає, якщо Біллі не зможе втримати. Йому багато треба навчитись, щоб зберегти світ. 

Культовий комікс, який розкаже про походження червоного пекельного хлопця, який з маленького чортеняти виріс у величезну гору м’язів, про таємничого Распутіна та нацистські експерименти заради світового панування. Тут дві історії: з чого все почалось і до чого дійшло (з вампірами, до речі). Ви дізнаєтесь, чому Геллбой спилює роги та чому у нього така особлива права рука. Бонус до колекційного: ескізи, які покажуть, яким би міг бути Геллбой, та еволюцію його суперників.

Нон-фікшн про комікси і сам має бути коміксом. Це ж логічно, так? Розповідати про репліки і графіку словами і малюнками… Скотт Макклауд влаштовує екскурсію в історію коміксу як особливого виду мистецтва на стику живопису та літератури, розповідає про те, як вони власне створюються (а там не все так просто, як ми могли б собі подумати), а ще досліджує їхній вплив на культуру (особливо на поп-культуру). Шрифти, лінії, панелі та пасхалки – перевіримо, наскільки добре нам вдається зрозуміти комікси.

Дехто з нас звик до Доктора Стренджа у подобі Бенедикта Камбербетча, та персонаж цей складніший й історій про нього значно більше, ніж на один повнометражний фільм та кілька епізодів в «Месниках». Супергерой-розумник взявся відновлювати руїни всесвітнього міста-казино Лас-Вегаса і ненароком дозволив демону неймовірної сили проникнути у цей світ. Мефісто захоплює місто гріхів і готується почати всесвітню експансію. Доктор Стрендж не може дати йому відсіч самотужки, тому сподівається на допомогу колег-супергероїв.

Лікар Айболить 2.0 – юна ветеринарка Енола, яка лікує казкових істот. Вам не привиділось, саме казкових, магічних, фантастичних… Їй було б про що поговорити з Геґрідом, адже вона опікується і кенаврами, і феніксами, і драконами – та всіма-всіма, кого тільки можна уявити. Енола кожному дасть раду, пораду і розраду. Вона подорожує від пацієнта до пацієнта з помічником Манекі та рятує казкових та міфічних звірів. І для цього гаргуйля теж знайде лік, адже Енола – найкраща коміксова ветеринарка.  

Темнофентезійний комікс з могутнім чаклуном Ґеральтом, який у мандрах натрапляє на сумного рибалку. Чоловік розповідає жахливу історію про сумнозвісний Дім зі Скла, де зачаїлась його дружина, яка воскресла і стала немовби уособленням чистісінького зла. Ґеральта це не лякає, він вирушає до проклятого місця, де на нього нападають страхітливі мешканці, які прагнуть його крові. Чи стане Дім зі Скла могилою для Відьмака чи вдасться його повернути до прах до праху. 

Красунчик-громовержець: самовпевнений та пихатий, звилий розмахувати молотом Тор – серед перших у пантеоні Асґарду. Та де Тор, там і його підступний брат Локі з мішком несмішних приколів. Він й сам не проти б правити в Асґарді. І от бог грому вже на Землі у смертній личині. Оце халепа, був богом, а тепер якийсь доктор Блейк. Чи зможе він повернутись додому та відновити свою неймовірну силу. А надто, коли потрібно дати бій вічним противникам асґардійців – крижаним гігантам. 

Гостросоціальний комікс про сімейні таємниці, сімейну драму, сім’ю, яка вбиває. Вона – вчителька, він – бізнесмен. Зрозуміло, хто приносить додому більше грошей. Він думає, що може знущатись з неї, диктувати свої правила, бити, ґвалтувати. Вона – розчавлена, але не зламана. Вона може звільнитись і вирватись з цієї клітки. Тандем автора Єжи Шилака та ілюстраторки Йоанни Карпович зазирають за зачинені двері і просять не мовчати, щоб не допустити непоправного. 

Сучасна історія доктора Джекілла та містера Гайда. Брюс Беннер мислить, розслідує, шукає, ви навіть не звернули б на нього увагу, такий він непомітний і непримітний. Безсмертний Галк натомість руйнує на своєму шляху, він – великий і зелений, дуже великий і дуже зелений. Кожен з них ненавидить своє альтер-его, але порізну вони не існуватимуть. Монстр чи чоловік, Галк чи Беннер – кого знайде журналістка Джекі Маꥳ, яка намагається вирішити цю загадку. 

Неважливо, скільки вам років (головне, щоб більше трьох!), LEGO – завжди крута ідея, а тут ще й комікс – і пограти, і почитати. Ця книжечка дозволить перевтілитись в Овена Ґрейді – спритного та безстрашного підкорювача динозаврячої братії, який вміє читати сліди та завжди знаходить найцікавіші пригоди всім на потіху. Цей комікс інтерактивний, доведеться розв’язувати завдання, щоб дізнатись більше про мешканців юрського періоду та якнайдалі пройти разом з невгамовним Овеном Ґрейді.  

Футуристичний космічний український комікс, який переносить читачів мало не на тисячоліття вперед. Технології, які зараз навіть складно уявити, дозволили освоїти чи не весь Всесвіт. Відкриття Протерри дозволяє подорожувати без меж, та це благо й знищити може. Тому у Протеррі треба бути особливо обережним, адже тут не тільки переміщаються, а ховають і ховаються вельми небезпечні злочинці майбутнього. Міцний початок емоційної та яскравої космоопери. 

Той марвелівець, якого ніхто б з нас не хотів би зустріти, особливо темного вечора у тісному провулку. Репортер Едді Брок разом зі своїм іншопланетним другом став отруйним та смертоносним Веномом. А почалось все з бажання помститись героїчному Спайдерменові – альтер-его милого Пітера Паркера. Іншопланетна зараза харчується людською злістю і наділяє Венома надсилою, що здатна наробити біди всьому світові. Куди веде шлях ненависті і чи можна перемогти те, що стає сильнішим від твоєї люті? 

Юлія Дутка
Трилероїд, інтроверт та психоаналітик-аматор. Ви хочете про це поговорити? За фахом - журналіст, та більше тяжію до редагування. Люблю соло-подорожі, важкий метал, м’яке світло, волохатих корів, Скандинавію та бензопили. Мрію попестити ісландських коників та потиснути руку Чакові Поланіку.
http://tarels.blogspot.com/%20

6 thoughts on “Супергеройські, пригодницькі, яскраві: 16 коміксів українською до весняного бінґо

    Добавить комментарий