13 історій життя маленьких людей, які вчать робити великі кроки і не боятися бути собою

Біографії видатних людей далеко не завжди можуть бути натхненними, адже іноді доводиться боротися не зі злими силами та незвіданими явищами природи, а зі звичайними щоденними справами, складними людськими стосунками та несправедливими життєвими обставинами. Однак і за такими порадами, як влаштувати життя і знайти краще рішення бути просто людиною, а не першовідкривачем, також можна звернутися до книжкових полиць. 

Сьогоднішня підбірка книг для літнього бінго присвячена саме таким історіям — історіям маленьких людей, які просто жили. Вони часто мали такі ж проблеми, як кожен із нас, або ж долали невимовно складні життєві обставини і, зберігаючи людяність, творили свою історію.

Сід Джейкобсон «Анна Франк»

Історія життя маленької Анни Франк давно стала символом людських переживань протягом Другої Світової війни. Однак, якою б знайомою для нас не була ця історія, зрозуміти її глибину не спроможен жоден читач. Адже маленька Анна, хоч і переховулась більшість часу в сховищі, подалі від війни, вона переживала власну війну в своїй дитячій уяві.

Такі історії часом важать більше, ніж біографії видатних людей, бо вони показують не екстраординарних і впевнених у собі особистостей, а маленьких людей, життя яких сковане складними обставинами. Тому Сід Джейкобсон у книзі «Анна Франк» створив розширену версію відомого «Щоденника Анни Франк», описавши історію її сім’ї, маленьких людей, які стали символом європейської історії ХХ століття. 

Мілан Кундера «Безсмертя»

Творчість чеського письменника Мілана Кундери є символом і відображенням пошуків чехів у своїй соціалістичній країні, якою стала демократична Чехословаччина після 1945 року. Його роман «Безсмертя» — це чергова спроба пошуку свободи, свого місця і призначення. Переплітаючи долі і поведінку головних героїв у своєму оригінальному стилі, Кундера не намагається виправдати їхніх вчинків і показує лише частину їхніх роздумів, а іншу залишає читачеві. Саме в такий спосіб слід читати твори письменника — вдумливо і уважно, аби вловити всі тонкощі буття і життєвих вчинків описаних героїв. 

Елізабет Гілберт «Місто дівчат»

«Місто дівчат» — це захоплива історія про відвагу бути собою, а не жити за нав’язаними суспільними стереотипами. Елізабет Гілберт знайомить читача зі сміливими героїнями, які не зациклюються на життєвих труднощах і впевнено йдуть за внутрішнім голосом. А ви би так змогли? Чому головній героїні, Вівіан, вдалось жити поза шаблонами? Як вона мислила? Як вона мріяла?

Вівіан Морріс не просто кидає коледж у буремні 1940-і, вона йде працювати до провінційного театру, де стрімголов занурюється у богемське життя останніх спокійних днів перед війною. Які життєві уроки отримала Вівіан і чи вдалось їй залишитися тою, ким вона прагнула бути завжди, — хорошою людиною? Це ще одна історія маленької людини, яка не боялась діяти.

Сергій Жадан «Інтернат»

Цей роман Сергія Жадана — про війну, маленького Павлика та інших очевидців, які боролися проти неї. На фоні кривавих і жорстоких подій проходить головний герой переосмислює свої цінності, розмірковує про власну ідентичність і місце у суспільстві, а також про те, яка роль у цій війні належить політичним ідеологіям і людській байдужості.   

На сторінках цієї книги Жадан намагається вловити сутність українського патріотизму, який проявляється як у дрібних вчинках, так і у великій жертовності кожного жителя та воїна на Сході.

Мартін Поллак «До Галичини»

Уявна подорож Мартіна Поллака, яка припала на 19 століття австрійської Галичини, сповнена подй та історій маленьких людей багатокультурної спільноти. На відміну від поширеної тоді думки про Галичину як регіон багатий на нафту, Поллак у своєму романі наближається до справжньої реальності і показує життя таким, яким воно було для тисяч убогих мешканців, а не одиниць щасливчиків-нафтодобувачів.

Ці вигадані історії написані на основі аналізу архівних документів і газет, які повідомляли про події у різних закутках Галичини. Тому тут багато складних життєвих випробувань і складних життєвих рішень, які жителі Галичини мали зробити, аби залишитись живими. 

Тара Шустер «Купи собі той довбаний букет»

Історія про те, як кожна із нас може створити свою щасливу життєву історію, а не піддаватися стресу та поганому впливові оточення. Так, це відверта історія про те, як Тара Шустер змогла перевиховати свої погані звички, змінити спосіб мислення та сформувати стійку впевненість в собі. І на сторінках своєї книжки авторка переконує — це можливо кожній!

Сторінка за сторінкою Тара Шустер переконує: створити свою маленьку історію зі щасливим початком можна завжди, головне слідкувати всім обіцянкам, які ти даєш сама собі, незважаючи на суспільні упередження і можливий осуд. Крок за кроком робити своє майбутнє кращим.  Авторка переконана, що ти зможеш більше, ніж просто купити той довбаний букет!

Олеся Яремчук «Наші історії. Історії українського різноманіття»

Багатокультурна Україна — це новий спосіб пізнати власну державу. Адже на її просторах століттями проживають чисельні етнічні групи вірмен, ромнів, чехів, словаків, німців, гагаузів, кримських татар і турків-месхетинців, а ще євреїв, ліптаків, румунів, волохів і шведів. І кожна група плекає власну культуру й ідентичність. 

Олеся Яремчук здійснила дивовижну подорож різними куточками багатокультурної України і розповіла у своїй книзі чотирнадцять найзахопливіших історій. Захопливі есеї сповнені глибоких і маловловимих особливостей кожного героя, які вони перейняли від своїх батьків і продовжують передавати наступним поколінням.

Гузель Яхіна «Зулейха відкриває очі»

Ще одну історію маленьких людей розкриває талановита письменниця Ґузель Яхіна. У своєму романі «Зулейха відкриває очі» авторка описує життя головної героїні Зулейхи в маленькому татарському поселенні протягом 1930-х років, де традиційне татарське сповнене турбот життя зіткнулось із новою політичною владою і її політикою розкуркулення.

Попри очевидну кінцівку, книга вартує того, щоб її прочитали, адже вона оповідає про зіткнення поколінь, різних світоглядів, а ще — про кінець довголітньої життєвої традиції і початок нового маловідомого життя. Окремої ваги у романі набувають долі різних людей і те, що які б страшні і душевні переживання їх би огортали протягом тих буремних років, вони продовжували жити. І попри все, ці маленькі люди, які стикаються із великими змінами і жорстокістю чи не щодня, знаходили в собі сили любити і бути людьми.

Люко Дашвар «Галябезголови»

Ви колись намагалися уявити, як відчуватимете себе, коли втратите все: роботу, коханого чоловіка, близьких друзів і віру у краще майбутнє? Так от, у вас є можливість подивитися на такий план без прикрас у новому романі Люко Дашвар «Галябезголови». Однак, як завжди буває у житті, іноді в суцільну темряву пробивається світло, тому посеред усіх складнощів і поневірянь, з якими намагається розібратися Галя, з’являється також і місце для нових вражень — яскравих, незабутніх і доленосних. 

Після прочитання роману Люко Дашвар «Галябезголови» з вами залишається думка, що яким би жахливий не був би початок історії, не обов’язково таким самим має бути і кінець. Цей роман — це історія маленької людини, яка надихає рухатися до кінця, незважаючи нінащо.

Марія Титаренко «Комунікація від нуля. Есеї для Мані​»​

Що може бути кращим, аніж спонукати маленьку людину до впевненого формування своєї життєвої історії і допомогти їй пройти шлях без сотень сумнівів і страхів, а замість цього дати відчуття впевненості у своїх силах? А чи пізно допомагати дорослій людині? Марія Титаренко хоче донести всім, від дитини до заблукалого дорослого, такі важливі, однак часто непомітні речі, про які ми, дорослі, забуваємо за своїми турботами.

Безліч захопливих історій, які з одного боку будуть повчальними для дітей у майбутньому, а з іншого — допоможуть кожному дорослому згадати, як дивитись на світ із дитячим захопленням, відкритістю і бажанням пізнавати нове.

Головне пам’ятати: не важливо, коли ви навчились щось робити, важливо те, що ви змогли досягнути своєї мети.

Керолайн Непп «Випивка. Історія однієї любові»

Історія життя молодої журналістки Керолайн Непп, яка ділиться своїм складним досвідом, під час якого двадцятирічний кар’єрний ріст тісно переплітався зі стосунками з алкоголем. Напевно, впізнавши в своїй залежності десятки інших жіночих історій, Керолайн Непп вирішила сказати про цю проблему в голос, і тому наважилась на такі мемуари. Адже це ніби така знайома і банальна тема, але водночас така щира і тому важлива для всіх, хто прагне не заплутатися посеред кар’єрного марафону. 

У цих спогадах авторка вражаюче відверто і осмислено пояснює шлях успішної журналістки і успішної алкоголічки. У цих мемуарах Керолайн Непп намагається показати як таке поєднання впливає на твоє життя — попри успішні посади і постійний кар’єрний ріст, далеко не все трималось купи у житті. Це щирі зізнання про свою залежність від бокалу вина насправді є більше ніж сповіддю, вони є спробою допомогти іншим побудувати краще і більш осмислене життя. 

Антуан де Сент-Екзюпері «Маленький принц»

Для чого перечитувати казки? Бо вони нам допомагають пам’ятати про головне. І найприємніше у цьому перечитуванні — щоразу знаходити нову глибину думок автора, захоплюватись його творчістю і майстерністю. Адже часто поза сюжетом дитячої казки схована якась життєва мудрість, яку автор збагнув і вирішив про неї розповісти у такій формі. Напевно, так роблять люди, які особливо влучно і непомітно для інших вловлюють суть життя. І Антуан де Сент-Екзюпері з його «Маленьким принцом» обов’язково буде серед них — письменник, який зумів побачити мудрість маленьких вчинків, які насправді вартують того, аби стати історією. 

Літературознавці, психологи та критики не перестають дискутувати про те, як «Маленький принц» може бути таким багатогранним, захоплювати уяву і подихи стільких людей, і чому кожен знаходить у цій казці щось особливо близьке для себе. Спробуйте і ви відкрити для себе «Маленького принца» в дорослому віці — вам сподобається!

Марина Гримич «Юра»

Це продовження роману «Клава», у якому Марина Гримич описує життя молодого Юри, фізика і комсомольця, який протягом всього роману намагається зробити важливий вибір, однак не готовий через постійні сумніви щодо свого майбутнього — що йому обрати? Історія Юри насправді показує як маленькі люди можуть протистояти великій системі. 

Зрозуміти складність сюжету можна занурившись у розуміння буремних 1960-х років, коли українська інтелігенція прагнула до свободи і тільки починала усвідомлювати свої сили, однак жертви заради цієї свободи коштували багато. Атмосфера роману допоможе краще зрозуміти, що історія — це перш за все люди і їхні вчинки, які формують наше майбутнє.

Надія Скокова
Я – історик, пишу концептуальні тексти й дисертацію. Моє хобі – робити складні речі простими. Вірю у власну впертість та уяву.

3 thoughts on “13 історій життя маленьких людей, які вчать робити великі кроки і не боятися бути собою

    Добавить комментарий