12 крутих книжок для підлітків на весняні канікули

Весняні канікули – це кльова нагода нарешті відіспатися, відігрітися у промінчиках сонця, передивитися всі пропущені серії улюблених серіалів, потусити з друзями й почитати. Але – тільки найкрутіші підліткові книги. У цій підбірці – лише такі!

Чому підлітки ризикують і як їх захистити від небезпек – на таке запитання пропонує знайти відповідь Джесс Шаткін, викладач Нью-Йоркського університету, який знає усе про те, як працює мозок у дітей і тінейджерів. І якщо ти гадаєш, що ця книжка адресована насамперед батькам і вчителям (адже в ній йдеться про те, як родина, школа і суспільство можуть допомогти тобі уникнути зайвих ризиків), то помиляєшся зовсім трохи. Так, дорослі тут справді знайдуть способи тебе захистити, не псуючи при цьому тобі життя.

Але – погодься – вчинки, якими ти виражаєш свою крутість, іноді можуть мати погані наслідки. І якщо тобі доводилося робити щось шалене, а потім шкодувати про це, бодай трішки, то книжка Джесса Шаткіна стане в пригоді. Вона допоможе розібратися у собі, у тих імпульсах і процесах, які тобою керують, і залишатися таким же яскравим, крутим і вільним, але без зайвого ризику.

Уяви: одного дня світло у світі просто гасне. І ти лишаєшся у темряві – без інтернету, без мобільного зв’язку, загублений і дезорієнтований. Для Єви-Лізи це справжня катастрофа, адже інтернет завжди був її життям, способом пізнавати світ і подорожувати у ньому. Зрештою, усе життя в їхньому домі регулювалося різними пристроями і гаджетами. А тепер доведеться робити усе самотужки, та ще й навпомацки…   Провідником дівчинки в реальному світі стане Тім, якого темрява примусить відкласти улюблені книжки. А ще до них приєднається Макс, якому доведеться відшукати найважливіше – самого себе.

Якщо не боїшся темряви і любиш фентезі, то свіжий роман від української авторки стане чудовим читанням на короткі канікули. А ще – прекрасним приводом задуматися про світло, любов і дружбу і про те, що вони для тебе значать.

Збираєшся на канікулах передивитися серії улюбленого телесеріалу «Школа»? Зроби між ними паузу і почитай «Щоденник Лоли». Він відкриє тобі всі таємниці головної героїні, Лоліти Гавриленко, та й саму її покаже з нового боку. Що в них насправді відбулося із Пашею, чому вона поводилася, як справжнє стерво і про що найбільше шкодує? З цієї щирої історії ти довідаєшся все і навіть більше.

Не дивишся «Школу» і уявлення не маєш, хто всі ці люди? Тоді слухай: «Щоденник Лоли» – це дуже особиста історія популярної старшокласниці-блогерки, яка готова на найсміливіші і найризикованіші вчинки, щоб втримати увагу спонсорів до свого блогу. Що стоїть за її поведінкою – бажання «хайпанути», жага до слави і грошей чи прагнення.

Перший український роман про тих, хто знає, як бодай ненадовго побороти силу земного тяжіння і зробити таке, що іншим не під силу, – про трейсерів. Герої «Зграї» – п’ятеро хлопців і дівчина, яку не всі приймають до трейсерського гурту однозначно і прихід якої змінить життя кожного з них. Свобода, сміливість і довіра один до одного – це те, що допомагає стати своїм у паркурі. Але зберегти це все в команді не так просто, коли кожен ховає вдома якісь свої таємниці…

Ризикові, відважні й справжні – герої Насті Нікуліної не лише вражають карколомними трюками, але й надихають ставити нові виклики, дослухатися до своїх бажань і проживати життя на повну. Саме тому «Зграю» захоплено читають й активно обговорюють в інстаграмі. Долучайся і ти до зграї читачів 😉

Це роман на основі реальної історії неймовірної дружби, яка виросла з листа. Якось Кейтлін та її однокласникам вчителька дала завдання знайти собі іноземного друга за листуванням. Більшість дітей, звісно, обрали однолітків з Європи, а от дівчинку зацікавила далека й екзотична країна – Зімбабве. Так зустрінуться два підліткові світи – американки з родини середнього класу, яка мешкає у пристойному містечку й обожнює рожевий колір, і зімбабвійського хлопчика, який живе за межею бідності, хлібом ласує лише на свята і понад усе мріє про хорошу освіту. Їхнє листування з домашнього завдання перетворилося на міцну дружбу.

Мартін ніколи не скаржився Кейтлін на своє життя, він – як і вона – просто розповідав про нього. Але після одного листа дівчина зрозуміла, що має якось допомогти йому – наскільки спроможна у свої 14 років… Це зворушлива і щира історія про дружбу і взаємоповагу і про те, як одна випадкова мить може змінити життя. 

Якось у школі, де вчиться Нік, старшокласники починають дивно поводитися. А перед тим, як змінитися, передають одне одному таємничий диск. «Що в ній може бути такого особливого?», – дивується Нік, інсталюючи записану на ньому гру собі на комп’ютер. І дуже скоро зрозуміє, що «Ереб» – це не просто захоплива гра з надзвичайно реалістичним світом, вона перетинається із самою реальністю. Виконуючи складні завдання то як темний ельф Саурус, то як старшокласник Нік, хлопець все менше спить, все більше забиває на навчання і стає все залежнішим від гри. Але коли те, що він має зробити, стає небезпечним для інших людей з плоті і крові, перед ним постає дилема: що обрати, «Ереб» чи людяність? Для гравців немає нічого страшнішого, ніж вилетіти з гри. Але ті, кого «Ереб» не встиг закохати у себе, підозрюють: гра задумала дещо справді жахливе…

Якщо ти затятий геймер, то точно заціниш цей технотрилер від Урсули Познанскі. Таємниці, якими огорнута гра, небезпечні пригоди й драматичні та захопливі сюжетні повороти не залишать тебе байдужим.

Канікули можна витратити на те, щоб здійснити свою мрію – наприклад, попрактикуватися у царині фешн-журналістики в Парижі. Або на те, щоб розплутати злочин, свідком якого ти мимоволі став. У Стефи й вибору особливо нема: коли вони з Яром, бажаючи усамітнитися біля річки, натрапляють на труп місцевого журналіста, то все, що їм залишається – провести власне розслідування, аби допомогти поліції й отримати дозвіл поїхати з міста до того, як Стефин літак полетить без неї. А допомагатимуть їм у цьому крута хакерка Летта, яка віртуозно вміє збирати інформацію, як у відкритому для всіх інтернеті, так і в його потаємних коридорах – Даркнеті.

Гостросюжетна детективна повість з нотками романтики, пікантними сценами і неймовірними відкриттями про темну сторону Всемережжя може надихнути вас дослідити закапелки Даркнету або ж взятися за власне журналістське розслідування. Дружня порада: якщо ви не Летта, обирайте ліпше другий варіант 😉

Канікули – це також чудова нагода відкрити для себе новий магічний світ, особливо якщо «Поттеріана» зачитана до дірок. Магічний Лондон з романів Джонатана Страуда геть не схожий на світ Гаррі Поттера. Чарівники тут – не прихована, а цілком таки публічна і доволі поважна спільнота, яка замість чарівних паличок використовує магічні формули і малюнки для того, щоб прикликати духів і демонів – а ті вже нехай виконують різні доручення і завдання. Юний маг Натаніель робить те ж саме. Але незабаром з’ясовує, що витримати старого цинічного джина Бартімеуса – значно важче, ніж викликати його. Навіть важче, ніж дістати потужний магічний амулет.

Ця динамічна і захоплива історія припаде до душі любителям фентезі, пригод і книг з особливою атмосферою.

А ось це – цілком реалістична історія про те, яким нестерпним може бути шкільне життя і як воно може в одну мить стати чудовим, коли зустрінеш «свою» людину. Фелікс по вуха загруз у домашніх проблемах, придавлений далеко не дитячою відповідальністю за рідних. Опта, життя якої аж ніяк не безхмарне, допомагає йому віднайти шлях до радості й захоплення. Яскрава і неформатна, ця пухкенька руда дівчинка у зелених мартенсах не париться тим, що не схожа на однолітків, і вміє насолоджуватися кожним днем. А ще вона готова завжди прийти на допомогу – як для порятунку молодшої Феліксової сестрички, так і в творчих пошуках.

«Зелені мартенси» – це історія, розказана від імені трьох осіб: Фелікса, його сестри Віки та Опти. У ній є все – змагання за популярність і сміливість бути собою, ризиковані вчинки і мудрі рішення, дружба і кохання. І фінал, який змусить твоє серце трепетати.

А тепер – гайда знову у вигаданий світ, у недалеке майбутнє, де біотехнічне вдосконалення тіла стали звичною практикою. Особливо, тоді, коли йдеться про спорт, ба більше – про Олімпійські ігри. Тут немає стриму для того, хто хоче здобути золоту медаль. Йола – молода спринтерка, в якої є всі шанси на перемогу. Звісно, з допомогою технологій. Дівчина знає, що вони можуть зробити неможливе – наприклад, підняти людину з інвалідного візка. Але кожне вдосконалення має свою плату. Чи готова вона пожертвувати частиною свого життя задля олімпійського тріумфу?

Ця антиутопія про великий спорт майбутнього і роль технологій в людському житті, має глибокий філософський підтекст і захопливу історію про мрії, жагу до перемоги, вміння пережити поразку, а також про довіру і любов.

Що робити, якщо ти стала причиною нещасного випадку, який зламав життя хлопцю, в якого ти закохалася? Розповісти йому правду і більше ніколи його не бачити? Мовчати і щодня гризтися докорами сумління. Ця дилема страшенно виснажує Ронні, в якої ще донедавна був принцип казати усім тільки правду. А тут ще друг Крістіана, який через неї лежить в лікарні, пресує її, намагаючись дізнатися, що вона приховує. А найкраща подруга, Вроні, навпаки, схоже, не переймається її проблемами і натомість створює купу своїх… Єдине, що не зраджує Ронні у цій ситуації – її почуття гумору, здатне розтопити кригу і розворушити навіть того, хто лежить в комі. Але чи вдасться їй розрулити цю ситуацію – і нікого не втратити?

Цікава, смішна і водночас сумна, відверта і жива історія підлітків – таких, які помиляються, прогулюють школу, сваряться з батьками, роблять дурниці, і мають потім якось із цим жити. Якщо любиш такі життєві історії, з Ронні і її подругою Вроні тобі точно не буде нудно.

Якщо ти належиш до мільйонів тих, хто підписаний в інстаграмі на Кару Делевінь і слідкуєш за її кар’єрою, то ця книжка для тебе – просто must-read. Супермодель і акторка написала її у співавторстві з романісткою Ровен Колман, і йдеться у ній про чотирьох підлітків, які створили свій музичний гурт – «Mirror, Mirror». Музика не тільки об’єднує їх, але й допомагає зробити це життя більш стерпним. Репетиції, виступи, дружба, дозована правда, приховані почуття… Спроба самогубства однієї з учасниць гурту стає тріщиною у їхньому «Дзеркальці». А для всіх інших – загадкою, яку вони мусять розгадати. Що ж насправді сталося? Коли все пішло не так?

Навіть якщо ти не надто захоплюєшся Карою Делевінь, але фанатієш від культових молодіжних романів «Ми були брехунами» або «Тринадцять причин, чому», то не пропусти цю книжку.

Віталіна Макарик
Журналістка, редакторка, блогерка і пристрасна читачка і мама двох дітей. Люблю каву, цікаві тексти різних жанрів і підліткову літературу. Мрію про те, щоб у добі було більше годин, щоб встигнути написати і прочитати усе, що хочеться. Але коли кількість непрочитаних книжок у «списку очікування» скорочується до п’яти, починаю панікувати. Поки збираюся написати свій роман, з насолодою читаю чужі і обожнюю про них говорити.
http://vityska.pp.ua/

163 thoughts on “12 крутих книжок для підлітків на весняні канікули

    Добавить комментарий