Ніч в музеї з книжкою: 12 книг про шедеври мистецтва в художній літературі

Завтра – Міжнародний день музеїв, і в багатьох містах України відбуватиметься така чудова акція, як «Ніч музеїв». Це прекрасний привід провести завтрашній день, відвідуючи музеї, галереї, виставкові зали тощо. Ми ж пропонуємо підсилити отримане від цього задоволення ще й читанням творів, в яких згадуються мистецькі шедеври. Маємо для вас цікаву підбірку з 12 художніх книжок, в сюжет яких «закралася» якась відома картина, скульптура чи інший об’єкт мистецтва. Завдяки наведеним книгам ви зможете не тільки ближче познайомитися зі світовими шедеврами, але й разом з їх героями потрапити в небезпечні пригоди, розкрити чужі таємниці та помандрувати в минулі епохи. Ну і, звісно, ця добірка допоможе закрити один із пунктів весняного бінґо від Yakaboo.

«Янголи і демони» – це перший роман Дена Брауна із серії про пригоди Роберта Ленґдона. У ньому головний герой – професор релігійної символіки Роберт Ленґдон – вперше опиняється втягнутим в халепу, яка обертається для нього в насичену і небезпечну пригоду. Події розгортаються здебільшого в Римі. А хто там бував, той знає, що все місто – це суцільний шедевр. Живописні картини та художні розписи, видатні скульптурні об’єкти, захоплюючі пам’ятники архітектури – усім цим навдивовижу багате Вічне місто. Особливу увагу в романі приділено творам Лоренцо Берніні, які грають у сюжеті значну роль. Саме вони ведуть головних героїв по слідах злочинця, який вирішив пограти у гру, ставкою в якій є тисячі людських життів. Початок роману може здатися трохи затягнутим, але запевняємо, що потім ви не зможете від нього відірватися.

Не менше, ніж твори Дена Брауна, просякнутий духом авантюризму роман Зиґмунта Мілошевського «Безцінний». Тут центральним об’єктом сюжету є безцінний шедевр Рафаеля Санті «Портрет юнака». Його у роки Другої світової війни було загарбано нацистами з музею в Кракові. Довгий час доля картини була невідомою. Аж ось відкривається її місцезнаходження. Але є проблема: повернути її законним шляхом неможливо. Та чи може стати на заваді закон, коли йдеться про такий шедевр? Головні герої книги так точно не думають. Чудова, насичена розповідь з купою загадок, пригод і небезпек, в яку майстерно вплетені мистецтвознавчі елементи. Вона обов’язково сподобається любителям гостросюжетних детективів. А якщо при цьому ви ще й поціновувач мистецтва, вам точно не можна пройти повз цей роман.

Місцем дії цього роману є Живерні – улюблене містечко одного із засновників імпресіонізму Клода Моне. Увесь твір просякнутий духом мистецтва. Тут перед читачем предстають той самий ставок із водяними ліліями, які художник завзято малював останні роки свого життя, будинок, у якому він жив і який тепер став його музеєм, і, звісно, його творчий спадок. Назву роману дала картина Моне із зображенням водяних лілій у чорних тонах, які художник начебто написав перед смертю. Вона неодноразово буде згадуватися в романі, але не сказати, що гратиме в ньому визначну роль. Насправді в книзі на тлі загадкового вбивства місцевого жителя розгортатимуться життєві драми трьох жінок, які заповзято борються за щасливішу долю для себе. Та чи буде ця боротьба успішною? Фінал вас безсумнівно шокує.

 

Це, мабуть, найвідоміша книга Дена Брауна, яка викликала надзвичайний резонанс у християнському світі. Більша частина дій на початку роману розгортається в легендарному Луврі – обителі багатотисячної колекції творів мистецтва з різних країн Європи та світу. Тому не дивно, що деякі з них ми побачимо на сторінках цієї книги.

У романі вже знайомому читачам Брауна професору Ленґдону та онучці вбитого у Луврі куратора музею Жака Соньєра доведеться розгадати таємницю, яку майстер Леонардо да Вінчі приховав у своїй знаменитій роботі. Заради цього їм потрібно буде розшифрувати не одне секретне послання та пережити не одну пригоду з ризиком для життя. Твір вартий не тільки прочитання, але і перечитання, тому скористайтеся нагодою!

Головний герой цього роману, Тео Декер, у 13-літньому віці пережив терористичний напад, що стався в нью-йоркському музеї. Ця трагедія забрала в нього матір та на довгі роки пов’язала з картиною «Щиголь» голландського художника Карела Фабриціуса, яку він потай виніс із музею. На більш ніж 800 сторінках роману ви спостерігатимете за дорослішанням героя, життєвими перепетіями, в які він потраплятиме, та за тим, яку роль в його долі гратиме колись вкрадена ним маленька картина з зображенням жовтуватого щигля, прикутого до жердки за лапку-гілочку. Цей твір – прекрасний зразок реалізму із драматичним і психологічним забарвленням. Він може викликати різні емоції: від співчуття до зневаги, але точно нікого не залишить байдужим.

У цій книзі багато мистецтва. А ще тут є герой, який це мистецтво нищить. Його називають Кривоклят, або ж Кислотний Вандал. Від його імені і ведеться розповідь, а точніше – викладена суцільним потоком сповідь. Через неї читач дізнається про ставлення Кривоклята до мистецтва, раніше вчинені ним злочини, його мотиви та принципи, за якими він обирає свою наступну «жертву». Аж ось герой вирішує завітати зі своїм зловмисним візитом до віденського Kunsthistorisches Museum. На який із шедеврів цього музею паде вибір зловмисника? Роман щедро нашпигований не тільки мистецькими шедеврами, але і смислами, які зможуть розгадати тільки найбільш уважні і вдумливі читачі.

Цей роман переносить нас у XVІІ ст. – золоту добу голландського живопису. Тут ми знайомимося з одним із найвидатніших митців того часу – Яном Вермеєром. У цьому романі Трейсі Шевальє пропонує читачам свою інтерпретацію написання відомого на весь світ шедевру Вермеєра «Дівчина з перловою сережкою». За сюжетом натурницею майстра виступає молода служниця родини. У книзі чудово описаний сам процес створення картини та прекрасно розкриті емоції дівчини у цей момент.  Авторка від імені головної героїні розповідає про її життя та про те, як вчинок художника вплинув на її подальшу долю. Твір заворожує достовірністю зображення тієї епохи. Оповідь не є дуже динамічною, а скоріше навпаки – розлогою та повільною, але все це компенсується надзвичайною атмосферністю.

В четвертій книзі Дена Брауна про пригоди Роберта Ленґдона нашого героя заносить в чарівну Флоренцію – колиску італійського Відродження. Цього разу невгамовному професору доведеться продертися крізь «Пекло» Данте, розплутати черговий клубок таємниць і навіть спробувати врятувати людство. Не останню роль в його пригодах відіграє шедевр Сандро Боттічеллі «Мапа пекла» – один з наймоторошніших образів потойбічного світу, які коли-небудь виходили з-під пензля митців. Твір безжально затягує у коловорот подій і не відпускає до останньої сторінки. Як завжди, загадково, хвилююче і пізнавально.

У цьому романі Яцек Денель пропонує зазирнути у минуле. Він направляє читача до початку ХІХ ст. і знайомить із родиною іспанського митця Франциско Ґойї. Перед нами постають інтерпретовані автором стосунки між чоловіками цієї родини – Франциско, його сином Хав’єром та онуком Маріяно. В сюжет також вплітається історія створення моторошної серії робіт Ґойї «Чорні картини». Оповідь наповнена монологами героїв – важкими і суперечливими. Кожен із них таїть в собі певну образу, і читачеві доведеться пропустити ці почуття через себе, щоб збагнути героїв і дати відповідну оцінку їхнім вчинкам. Якщо ви любите психологічні оповіді і готові побачити Франциско Ґойю в незвичному, не дуже привабливому світлі, то цей роман саме для вас!

Це ще одна книга – подорож у минуле. В ній описуються події XVI ст. До сюжету цього твору потрапляє всесвітньо відомий німецький митець Альбрехт Дюрер. Та хоча кілька реальних робіт Дюрера тут і згадується, не вони потрапляють у центр пильної уваги читача. За задумом автора заповзятливий друг художника – торговець реліквіями Дісмас вмовляє того створити досить незвичний шедевр – плащаницю Христа, яка нині всім відома як Туринська плащаниця. Усі події роману розгортаються навколо цієї масштабної фальсифікації. Твір наповнений гумором, сатирою та цікавими діалогами. Тут є місце і інтригам, і пригодам, і загадкам, і навіть коханню. Розповідь настільки захоплива і динамічна, що від неї неможливо відірватися.

У цьому романі іспанського письменника взагалі всі події розгортаються навколо одного художнього твору – картини «Шахова партія» фламандського художника XV століття Пітера ван Гюйса. Митець із таким ім’ям дійсно існував у минулому, але жив приблизно на століття пізніше. Ба більше, такої картини він ніколи не писав. Тому головний мистецький шедевр роману є вигаданим. Втім, це не дуже впливає на сприйняття сюжету. А він містить в собі мистецьку загадку довжиною майже у шість століть, вбивство та інтелектуальне змагання. Такий мікс напевне багатьом прийдеться до душі. Головній героїні – реставраторці картин Хулії разом із шаховим генієм Муньйосом доведеться зіграти шахову партію зі злочинцем, дізнатися, хто вбив лицаря, зображеного на картині, та врешті решт розплутати підступне вбивство сьогодення. Окрім вигаданої картини, в романі згадуються також реальні шедеври Босха, Дюрера, ван дер Вайдена та Пітера Брейгеля Старшого.

Не до душі всі оті ренесансні та барокові італійці? Нічого, в творах Дена Брауна можна знайти згадки і про сучасних митців. Наприклад, в його останньому наразі романі «Джерело». В цьому творі автор закидає професора Ленґдона до Іспанії. Тут він завдяки загадковому запрошенню свого колишнього учня потрапляє до музею Ґуґґенхайма в Більбао, де вживу зустрічається із творами сучасного мистецтва, зокрема з гігантським шедевром французького художника-новатора Іва Кляйна під назвою «Стрибок у порожнечу». Звідси, власне, і починається його нова пригода.  Товариша Роберта Ленґдона вбивають прямо під час виступу в музеї, а на долю професора випадає розгадати, що ж той хотів виголосити і як це мало спростувати постулати всіх релігій та пояснити походження людини. Розв’язка неодмінно вас вразить та здивує. 

Наталія Чернишова
Екстравертка, мандрівниця, кхалісі великої кількості книжок і матєрь шиншили. Працюю в редакції професійного видання для бухгалтерів. У вільний від роботи час вивчаю французьку мову, займаюся рукоділлям і «оргкомітетю» в проекті «Ніч історії Харкова». Трошки цікавлюся історією мистецтв, люблю поганяти на велосипеді та обожнюю книжечки.

13 thoughts on “Ніч в музеї з книжкою: 12 книг про шедеври мистецтва в художній літературі

    Добавить комментарий