З книжками – завжди по дорозі: 10 улюблених видань користувачів BlaBlaCar та Yakaboo

Книжка – найкращий попутник. І ми ще раз в цьому переконалися, коли разом із нашими друзями з BlaBlaCar провели опитування водіїв і пасажирів сервісу щодо їхніх улюблених видань. Трохи доповнили цей топ читацькими хітами Yakaboo – і зібрали для вас добірку найкращих книжок, які можна взяти в дорогу чи почитати після довгої поїздки.

1984
Джордж Орвелл

Класика жанру антиутопій від Джорджа Орвелла. А кому ж, як не українцям, добре розумітись на орвеллівських мотивах? Адже у нас по сусідству вже є одна «Океанія», де війна – це мир, свобода – рабство, а незнання – сила. Тож що-що, а щеплення від Великого Брата нам гарантоване на багато поколінь уперед. Втім, якщо кортить полоскотати нерви та провести пару вечорів із дійсно геніальною книжкою, кращого варіанту, аніж «1984» точно не знайти. 

Триста поезій
Ліна Костенко

Залізна леді української літератури завжди була актуальною. Її твори «муляли» владі за часів шістдесятників, її поезії були совістю українською нації при зародженні незалежної України. Актуальні вони і зараз – мабуть, як ніколи. До збірки «Триста поезій» увійшли найвідоміші вірші з різних періодів творчості авторки. І це найповніша вибрана збірка Ліни Костенко за часів Незалежності. 

Нарис історії України
Ярослав Грицак

Одна з професійних тез історика Ярослава Грицака полягає в принциповій нормальності української історії. Це означає, що немає і не повинно бути таких фактів, які треба замовчувати чи переінакшувати. На цьому принципі побудовано його «Нарис історії України» – одне з найбільш об’єктивних досліджень української історії останніх століть. Тому ця книжка й увійшла до списку тридцяти найзнаковіших видань незалежної України. 

Думай та багатій
Наполеон Гілл

За останні 86 років книжка Наполеона Гілла змінила свідомість мільйонів людей. Саме вона свого часу допомогла досягти успіху Генрі Форду, Теодору Рузвельту, Чарльзу Шваабу, Джону Рокфеллеру, Вудро Вілсону та багатьом іншим. Ні, автор не обіцяє «чарівну пігулку», яка за одну ніч зробить вас мільярдером. Натомість він допомагає подивитись на світ по-новому, дає ідею, яка однаково добре працює в усіх аспектах людського життя. Обов’язково спробуйте. 

Людина в пошуках справжнього сенсу. Психолог у концтаборі
Віктор Франкл

Такі виклики сучасності, як дефіцит свідомості, втрата гармонії, розрив життя і мистецтва, віри і релігії, лягли в основу всіх книг психолога і філософа Віктора Франкла. Причому автор не просто знайомить читача зі своїми ідеями, а запрошує поміркувати разом з ним. Як і у книзі «Людина в пошуках справжнього сенсу» – про людей, які все сильніше відчувають брак свідомості буття, не можуть відшукати в ньому позитивний сенс. Впізнали себе? Тоді вам точно буде цікаво. 

Бог завжди подорожує інкогніто
Лоран Гунель 

Ця історія – не підручник із саморозвитку з чіткими вказівками, але вона відкриває нам двері у краще, повноцінне майбутнє. Життя головного героя спершу здається сірим і безнадійним – лише один крок відділяє його від стрибка з Ейфелевої вежі, коли незнайомець рятує його від смерті. Після чого розпочинаються зміни. Завдяки досвіду головного героя, читач проходить власний шлях самовдосконалення і знаходить своє призначення. Тож однозначно варто прочитати, тим більше зараз, коли час від часу в кожного з нас можуть опускатися руки. 

Квіти для Елджернона
Деніел Кіз

Пронизлива історія від Деніела Кіза точно нікого не залишить байдужим. Чарлі Гордон – розумово відсталий хлопець, але у нього є друзі, робота, захоплення і непереборне бажання вчитися. Він погоджується взяти участь у небезпечному науковому експерименті, який може зробити його найрозумнішим. Що з того вийшло – читайте в книжці «Квіти для Елджернона». І спробуйте наприкінці не заплакати (спойлер: не вийде). 

Підсвідомості все підвладне
Джон Кехо

Психологи кажуть, що підсвідомість керує нашими вчинками, а що головне, робить це без нашого усвідомлення. А відомий тренер із особистого зростання Джон Кехо відповідає – підсвідомістю можна (і потрібно) керувати, адже саме в ній заховано ключі від щасливого життя. Його програма – це спусковий гачок у механізмі пробудження безмежних ресурсів людського мозку. Натисніть на нього разом із книжкою «Підсвідомості все підвладне». 

Три мушкетери
Александр Дюма 

Королівські мушкетери з їхніми синіми плащами та широкими капелюхами вже давно стали одним із найбільш впізнаваних символів Франції. І не в останню чергу завдяки роману Александра Дюма «Три мушкетери». А ми для вас маємо ще й свіженьке перевидання. Чудовий переклад з французької та сотні класичних ілюстрацій Моріса Лелуара, які французький митець створив ще в 19 столітті, подарують вам справжнє мушкетерсько-книжкове щастя. 

Тигролови
Іван Багряний

Українська класика – завжди на часі. Тим більше, зараз, коли війна. Тим більше, «Тигролови» Івана Багряного, в яких змальована битва світла і темряви, людяності і звірства, правди і пропаганди. Цю книжку точно варто мати в своїй домашній бібліотеці. Щоб читати, перечитувати і пам’ятати. Адже тільки той, хто не забуває своє минуле, гідний свого майбутнього.