Одного разу на Різдво: 10 святкових книг до зимового бінго Yakaboo

Коли, як не на Різдво, так хочеться вірити в дива! Великі, маленькі і зовсім непомітні… Саме про них – у добірці найкращих різдвяних історій (бінго №4) на будь-який смак, котрі неодмінно сподобаються усім читачам, а особливо дітям.


Майкл Морпурґо

«Сніговик»  

Цю затишну зимову казку написано за мотивами відомої у Великобританії і за її межами однойменної історії у картинках Реймонда Бріґґса, котра вперше вийшла друком у 1978 році. У центрі оповіді – хлопчик Джеймс, який проживає на фермі разом зі своєю сім’єю й вівчаркою Берті та щиро бажає, аби на Різдво випав сніг. Мрія здійснюється, тож він береться ліпити усміхненого сніговика – з очима-вуглинками, мандариновим носом, в старому капелюсі й у зв’язаному бабусею зеленому шарфі. Однієї ночі сніговий друг оживає, що стає початком неймовірних пригод та найдивовижнішої у світі дружби.

Доктор Сьюз

«Про Грінча, який украв Різдво!»  

Це улюблена книжка-картинка у віршах для декількох поколінь американських дітлахів, котра й сьогодні не втрачає шаленої популярності у всьому світі. Дивак Грінч мешкає  відлюдником у печері на околиці міста Хтовіль, не зносячи сміху, гамору та… Різдва, – на відміну від решти хтосів і хтосенят, які обожнюють святкувати. 

Ба більше, Грінч ненавидить Різдво, а тому одного разу вирішує поцупити його у хтовільців – смачні наїдки, подарунки, ялинки… Та чи вдасться лиходію зіпсувати свято? Адже справжня суть Різдва – не у яскравих атрибутах…

 

Микола Гоголь

«Ніч перед Різдвом»

Дане розкішно ілюстроване видання – скорочена версія для дітей легендарної повісті 1832 року. Коваль Вакула до безтями закоханий у найвродливішу дівчину в селі, та настільки, що готовий виконати будь-яку її забаганку! Оксана просить особливий подарунок – черевички, які носить сама цариця. Та як роздобути їх звичайному парубку? А що, якби попрохати допомоги в… нечистої сили? Тож Вакула – верхи на чорті! – відважується полетіти за черевичками у різдвяну ніч аж до Петербурга… Та чи справді потрібні вони, щоб отримати руку і серце коханої?

Віка Мізюк

«Муха, дзвоник і Різдво»

Знайомтесь, Марійка, учениця четвертого класу, яку усі знайомі називають Мухою. Її батьки не повернулися зі своїх мандрів, коли підкорювали Еверест, тому дівчинка живе з бабусею Жабусею (яку насправді звуть Варварою Миколаївною) та котом Генріхом.

 Вже зовсім скоро Різдво, а у маленької Мухи – стільки турбот: приготуватися до повернення Жабці з лікарні, довідатися, чому над містом кружляє так багато птахів і хто ж ця Біла Пані, що походжає вулицями? І найважливіше – дізнатися, від кого й навіщо їй дістався на Миколая чарівний срібний дзвоник…

Ольга Купріян

«Коляда з лицарями»

Понад усе на світі малий Мстислав мріє, щоб його батько, воїн Великого князівства Литовського, швидше повернувся додому з далекого походу, тим паче, що незабаром Коляда. До хлопчикового містечка прибуває щонайсправжніший лицар Іванко – тут він перепочине, прямуючи до рідного Романова, що під Львовом, з Великої війни. А назавтра зникає лицарський прапор із левом! Хто допоможе його знайти? Двійко друзів, Мстислав і Анничка, беруться за пошуки, адже не можна допустити, щоб славний лицар втратив своє переможне знамено…

Ганна Осадко, Сашко Дерманський, Юліта Ран, Олег Чаклун, Оксана Давидова, Юлія Ілюха та Мія Марченко

«Сім святкових бажань»  

Коли дні стали короткими, а вітри над Ісландією – особливо холодними, у першу неділю Адвенту шестирічний Ейнар, припавши до вікна, видивляється тринадцятьох Йольських хлопців – різдвяних тролів, що от-от спустяться з гір… А хлопчик Луїджі ніколи не забуде одного Різдва, проведеного у бабусі: саме тоді він дізнався про потворну стару фею Бефану і її вірну подругу Різдвяну зірку трохи більше, ніж знає решта італійських дітлахів… 

Як відзначають зимові свята у Швеції та Китаї? Чого бажають і від кого отримують подарунки маленькі німці, азербайджанці й індуси? Про це – у збірці теплих, дивовижно ілюстрованих, атмосферних історій, що вийшли з-під пера семи дитячих письменників та письменниць.

Джонатан Стуцмен

«Малюк Санта»

До Різдва – усього чотири дні, а Санта Клаус почувається втомленим та дуже старим: здається, що й борода стала білішою, зморшки – глибшими, а живіт з потішного – більш… драглистим. Уперше за віки роботи Санта зовсім не відчуває духу Різдва, натомість – як усе в нього болить. Хо-хо-охх… Тож він загадує бажання, яке здійснюється, – помолодшати на декілька століть. Проте у вкрай несподіваний спосіб: дідусь Санта перетворюється на… малюка у підгузку!

Кетрін Ранделл

«Одне різдвяне бажання»  

Батьки маленького Теодора – завжди заклопотані, і навіть на Святвечір залишають сина з нянькою. Хлопчику дуже сумно, він сам наряджає ялинку старими, майже потрісканими прикрасами, адже його батьки не мали часу купити нові іграшки, серед яких коник-хитун, снігур, циновий солдатик з барабаном та янголівна видаються не схожими на інших. Побачивши у вікні дивну зірку, Тео загадує бажання – не почуватися самотнім і щоб у нього з’явилися друзі. А за мить стається неймовірне – четвірка прикрас оживає, і у кожної з них є своє заповітне бажання…

 

Мікеле Д’Іньяціо

«Таємна робота Санта-Клауса»  

Санта-Клаус працював лише під час різдвяних свят. Він змалечку мріяв про таку роботу – напружену, клопітку й дуже важливу, котра, однак, залишає багато-пребагато вільного часу. Так, бородань справді був Щедрим і Добрим, а також неабияким ласуном, який полюбляв спокійне життя. Та в нелегкі часи кризи Санта-Клауса… звільняють! Він не може піти на пенсію, хоч років має чимало, тож йому доводиться шукати нову роботу. Офіціант, аніматор, оператор call-центру… Жодна професія не підходить! Чи вдасться Санта-Клаусу таки знайти роботу за покликанням?

 

Метт Гейґ

«Дівчинка, яка врятувала Різдво»

Амелія Вішарт – звичайнісінька дев’ятирічна дівчинка, мешканка вікторіанського Лондона, яка працює… сажотрускою: її тато загинув, а мама важко хворіє. У своєму листі до Батечка Різдва дівчинка, окрім нової щітки для чищення димарів, дзиґи та книжки Чарльза Діккенса, просить про диво – щоб єдина рідна людина одужала. 

На жаль, матуся помирає, і Амелія потрапляє до робітного будинку… Здавалося б, як не втратити надію, коли усе – геть погано? Проте в Амелії настільки багато віри у різдвяну магію, що саме вона – бо хто ж інший? – зможе вдруге врятувати Різдво.

Авторка: Олеся Муц