Література під прикриттям: 10 шпигунських детективів

Детектив уже довгий час залишається найпопулярнішим літературним жанром. Це не дивно, адже в цьому напрямку письменники мають широкий простір для створення цікавого й закрученого сюжету, до якого ще можна додати загадок і таємниць. У кінцевому результаті отримаємо хороший шпигунський детектив, який матиме всі шанси стати бестселером. Зараз мова піде саме про такі романи. Далі – добірка цікавих, захоплюючих і напружених шпигунських детективів.

Колишній солдат Джонатан Пайн влаштувався на роботу в готель адміністратором на нічні зміни. Та насправді колишніх солдатів не буває. Це розуміє і сам Пайн, якого завербовують британські спецслужби, тим більше, що в нього є особистий інтерес. Ціль Джонатана – злочинний геній Річард Роупер. Він проводить махінації з нелегальним оборотом зброї, продає наркотики й «відмиває» гроші. Дотепер Роуперу все сходило з рук. Єдиний шанс для правоохоронців знешкодити злого генія – підіслати до нього шпигуна, здатного зруйнувати злочинну імперію зсередини.

Добірка шпигунських детективів неможлива без одного із найвідоміших секретних агентів світу – Джеймса Бонда. Цього разу 007 вирушить в Африку, а його суперниками стануть самовпевнені та впливові контрабандисти діамантів. Завдання у британського агента непросте, адже його супротивники мають вплив і підтримку на трьох світових континентах. Та якщо хто й може розгадати «діамантові» загадки Африки, то тільки Джеймс Бонд.

Жон Дзіньджень – геній математики і найкращий криптограф свого часу. Чоловік з надзвичайними навиками працює в секретній китайській установі з міжнародної розвідки. Жон розгадав найскладніший у світі Пурпуровий шифр, а в його суперника вже є новий – Чорний. Найцікавіше те, що автором обох шифрів є вчитель Жона. Головний герой має перевершити свого наставника, щоб врятувати країну, навколишніх і, що найважливіше – себе. 

Домініка Єгорова пройшла «школу горобців», що належить до особливого відділу контррозвідки. Набуті знання і природна врода допомогли дівчині стати найкращим агентом російських спецслужб. Єгоровій достатньо свого тіла, для того щоб викрити іноземних шпигунів та усунути дипломатів. Чергова ціль Домініки – офіцер ЦРУ Натаніель Неш. Домініка має знешкодити того, хто відправляє американських шпигунів у лоно російської розвідки. Для Єгорової був розроблений ідеальний план, який, однак, провалився. Проблема в тому, що російська шпигунка закохалася в американського агента – і ці почуття взаємні. 

Події розгортаються в Англії, 1944 року, на фоні Другої світової війни. В цей час британська розвідка полює на німецького агента Голку. Він отримав таке прізвисько через здатність залишатися непоміченим і бути нещадним до ворогів. Голка повинен довідатися, чи справді в Англії формуються потужні військові сили, які можуть зруйнувати масштабні плани Гітлера. Британці, в свою чергу, мають виявити шпигуна й розкрити особистість, за якою він ховається. Починається гра на випередження, в якій переможе розумніший і спритніший.

Сюжет книги заснований на реальних подіях. Французька поліція затримала єдиного підозрюваного в потрійному вбивстві, яке сталося 6 років тому в Парижі. Однак чоловік, якого утримували під арештом, помер за день до вирішального судового засідання прямо у французькій в’язниці. Враховуючи смерть єдиного підозрюваного, справу закрили. Та через кілька років з’явилися нові, вражаючі деталі. Почалося нове розслідування, оскільки є підозра, що до вбивства 6-річної давності причетні більше ніж одна людина, а саме – ціла турецька розвідка. 

Емілі Інґлтроп, заможна господиня маєтку Стайлз-Корт, несподівано померла. Згодом виявилося, що жінку отруїли. Головний підозрюваний – чоловік Емілі, який в разі смерті дружини може успадкувати все її майно. Все здається настільки очевидним, що не може бути правдою. Це зрозумів і детектив Еркюль Пуаро, якого бентежать занадто прості справи. Сищик впевнений, що в кімнатах маєтку залишилося більше таємниць, ніж здається на перший погляд. 

Книга із серії про Джека Раяна – колишнього агента ЦРУ і чинного президента США. В центрі роману – впливові політичні та військові фігури з багатьох країн світу, а також таємні агенти, кримінальні організації, розвідувальні служби й кілери. На кону, як завжди, влада і гроші, за які триває серйозна боротьба. Не останнє місце в романі посідає й Україна. Автори дивовижним чином передбачили Майдан та інші події, які обговорюються досі.

Річард Ханней заробив цілі статки в Африці й повернувся до рідної Англії. Там він познайомився з дивним сусідом. Чоловік запевнив нового знайомого, що натрапив на слід шпигунської організації, яка готує замах на серйозну політичну фігуру. Поки Річард вирішував, чи вірити сусідові, останнього вбили прямо в нього вдома. Відтепер Ханней – головний підозрюваний для поліції та ціль номер один для таємної організації «Чорний камінь».

Бестселер New York Times. Колишній агент ЦРУ написав книгу, в якій зібрав багато історій, схожих на детективні, та порад для простих людей. Читачі дізнаються, як зробити будинок безпечнішим, як розпізнавати брехню та навіть те, як вести професійне контрспостереження. Крім того, автор розповів цікаві факти – що потрібно робити в екстремальних ситуаціях, наприклад, у разі викрадення людини. Ця книга вважається посібником із безпеки, який варто мати при собі в сучасних реаліях. 

Сергій Завалко
Журналіст, спортивний і літературний оглядач. Люблю ігрові види спорту, поезію і літературу. Пишу вірші. Читаю в основному поезію і художню літературу. Люблю жити, радіти життю, дізнаватися щось нове і активно відпочивати.

9 thoughts on “Література під прикриттям: 10 шпигунських детективів

    Добавить комментарий