Не Шерлоком Голмсом єдиним: 10 книжкових серій про харизматичних детективів

Локдаун спонукає обмежити свої контакти та більше читати. Ми підібрали десяток детективних серій, щоб провести карантин в оточенні зловмисників, таємниць та скелетів у шафах. Ви не побачите тут Шерлока Голмса чи Еркюля Пуаро, але познайомитесь з нишпорками, книжки про яких нещодавно випустили українські видавництва.

Комісар Йонна Ліна

Колоритний фін з протяжним акцентом, який працює у поліції Стокгольма. Він не боїться забруднитись і невтомно йде слідом зловмисника, але в самого чимало скелетів у шафі (третя книжка в серії розповість дещо неймовірне про його минуле). Персонаж створений подружжям письменників, які пишуть під псевдо Ларс Кеплер. І, оскільки книжки про Йонну Ліну — дуже класичні за формою скандинавські детективи, то будьте готові до того, що деякі сцени будуть вельми графічними та кривавими. 

Читачам подобається: цикл гостросюжетних трилерів  вже видали сумарним накладом у 12 мільйонів примірників та переклали на 40 мов світу.

Українською вийшло чотири книжки (з восьми) з серії про Йонну Ліну: 

743388_1_original

Гіпнотизер
Ларс Кеплер

img_21281

Свідок вогню
Ларс Кеплер

img_0317_1_16

Контракт Паганіні
Ларс Кеплер

img_2431_3

Пісочний чоловік
Ларс Кеплер

Слідчий у відставці Тарас Галушко

Гурман та майстер приготування варення фантастичних смаків — слідчий у відставці Тарас Галушко, створений дуетом авторів Олександром Красовицьким та Євгенією Кужавською, здається, не має жодного бажання повертатись до детективної роботи.

Йому подобається смакувати вранішньою кавою та читати газети на ґанку своєї пропахлої джемами оселі серед щедрого саду. Але хто ж як не він розкриє злочини, які сколихнули сонний Київ початку ХХ століття. Хто розкриє таємницю зникнення балерини та знайде пояснення загадкових смертей на борту літака? 

Поки в серії ретродетективів про Тараса Галушка два томи: 

file_178_10

Справа зниклої балерини
Олександр Красовицький  Євгенія Кухавська

img_61879

Справа мертвого авіатора
Олександр Красовицький  Євгенія Кухавська

Професор Тео Крейн 

Обчислювальний біолог — ось така дивовижна професія в головного героя серії Ендрю Мейна “Натураліст”. Тео Крейн за допомогою програм та алгоритмів може розгледіти закономірності, які не бачать інші. Саме тому він й помітив у патерні зникнень, які ніхто не намагався пов’язати, слід одного із найкривавіших серійних вбивць у США, маніяк просто зараз виходить на полювання. А в наступній книжці серії він викриватиме небезпечного хижака, який заманює довірливих дітей до країни іграшок, якої, певна річ, не існує…

 

Українською вийшло дві книжки (з чотирьох) з серії про Тео Крейна:   

hyzhak_mockup

Хованки з хижаком
Ендрю Мейн

img_16842 (1)

Між фазами місяця
Ендрю Мейн

Адвокат Мікаель Бренне

Адвокатом диявола — саме так називають персонажа, створеного Крісом Тведтом. Письменник і  сам в минулому працював захисником, тож знає про що пише.
Мікаель Бренне спеціалізується на кримінальних справах та береться захищати, на перший погляд, безнадійних. Його клієнти виглядають винними у всіх гріхах, їх легко підозрювати і нескладно звинуватити. Такі справи, здається неможливо виграти, але Бренне має детективний талант та може знайти невідповідності, де вони є. Він вміє ставити правильні запитання. Але за це часто отримує по пиці та має безліч ворогів.

Українською перекладені 4 книжки (з дев’яти) з серії про Мікаеля Бренне, та, на жаль, «Коло смерті» (2012) практично неможливо відшукати. Романи не є особливо пов’язаними між собою, тож починати можна з будь-якого. 

img_56873 (1)

За браком доказів
Кріс Тведт

25_3_38

Небезпека рецедиву
Кріс Тведт

img895_61

Той, хто вбиває
Кріс Тведт

Джейн Ріццолі та Мора Айлз

Незвичний слідчий дует поліцейської та судмедекспертки, створений американською письменницею та лікаркою Тесс Геррітсен. Хоча Мора і Джейн не на одному рівні, вони дуже ефективні разом. Більше уваги, певна річ, отримує детективка, вона разом з напарниками ловить маніяків, їхніх послідовників та розкопує скелети у шафах, однак в четвертій та п’ятій частинах саме «королева мертвих» виходить на перший план — вона то опиняється в центрі розслідування, то виявляє у своєму морзі живу людину, запаковану в мішок. Геррітсен називають королевою медичного детективу, а тиражі її романів сягають позначки у 25 мільойнів примірників.

Українською вийшло п’ять частин (з 14) з серії Ріццолі та Айлз — і тут важливо читати все по порядку: 

24_2_73

Хірург
Тесс Геррітсен

746575_front

Асистент 

Тесс Геррітсен

52539_94075_2

Грішна
Тесс Геррітсен

img_62211

Смертниці
Тесс Геррітсен

48994_81313

Двійник
 Тесс Герртісен

Лоренсо Фалько

Спритний та пристрасний агент Лоренсо Фалько — яскравий персонаж, створений Артуро Пересом-­Реверте. Можете уявити його іспанським агентом 007, який живе небезпекою і так само палко закохується. В Іспанії, яка палає у вогні громадянської війни, доводиться добряче маневрувати, щоб не отримати ножа в спину. Фалько доводиться вийти на прю (змагання – ред.) з радянською шпигункою, від їхніх ненависті та суперництва проскакує іскра, яка може спалити все довкола. І нарешті наш шпигун в Парижі, спостерігає за Пікассо. Яка його мета і що буде далі?  

Українською перекладена вся трилогія про Лоренсо Фалько

fb901692y_falco_obl

Фалько
Артуро Перес-Реверте

img_49392

Саботаж
Артуро Перес-Реверте

fb677062y____ (1)

Єва
ГАртуро Перес-Реверте

Патрульна Власта Коваль та слідчий Єгор Скляр 

Союзники, які ненавидять одне одного, — вельми цікавий хід молодої письменниці з Рівного Ксенії Циганчук. Власта Коваль — ретельна патрульна, яка любить свою роботу та готова віддавати їй чи не всю себе (не всю, адже виховує донечку). Єгор Скляр — зарозумілий, але майстерний слідчий, який перевівся в інше місто заради кохання, але наламав дров і залишився сам. Він не залишив нерозкритим жодного злочину і зараз не планує. Співпрацювати з Властою йому доводиться за необхідністю, адже саме патрульні першими приїжджають на виклики.  

Друком вийшло три романи. У планах авторки ще три. 

1350

Кривавими слідами

Ксенія Циганчук

img_34732

Вбивця з підземелля
Ксенія Циганчук

img_50707

Кубик Рубіка
Ксенія Циганчук

Лікар Дука Ламберті

Колишній лікар, який в силу обставин став приватним детективом, — характер, створений італійським письменником українського походження. Твори Джорджо (Володимира) Щербаненка є настільки знаковими, що його називають «батьком італійського детективу». Він майстерно розвиває образ детектива-інтелектуала, який не належить до правоохоронців. Справи, які розслідує Дука дуже розмаїті, що вказує на те, що це справжній профі, якому лікарський досвід неабияк допомагає. Це загадкові вбивства, і гучні скандали, і жорстоке насильство, вчинене купкою молодиків, в якому все не так просто.  

У серії про Дуку Ламберті чотири романи. Всі вони вже перекладені українською. 

img544_1_40

Приватна Венера
Джорджо Щербаченко

img_17270 (1)

Тенета зради
Джорджо Щербаченко

img542_2_80

Молоді бузовіри
Джорджо Щербаченко

img689_3_41

Міланці вбивають по суботах
Джорджо Щербаненко

Аарон Фок 

Федеральний агент Аарон Фок — персонаж, створений австралійською письменницею Джейн Гарпер, — справжній професіонал та талановитий детектив. Але щось ніби точить його зсередини. І раптова звістка про смерть друга дитинства розворушує в ньому забуті спогади. Але тут є щось іще. І це треба знайти. У другому романі серії Аарон Фок розслідує зникнення жінки під час мандрівки дикою природою. Його не зупинить жодна з сил природи. А таємниці — їх тут не одна. Атмосферні романи об’єднані не тільки головним героєм, а й екстремальними погодними умовами — то нестерпна спека, то справжня буря.
В серії про Аарона Фока дві книжки, обидві вийшли українською:

img787_1_11

Посуха
Джейн Гарпер

img_0074_17 (1)

Сила природи
Джейн Гапнер

Харрі Холе

Інспектор Харрі Холе, мабуть, найвідоміший серед скандинавських детективів. Його називають конкурентом Шерлока Голмса (завжди збирає максмум доказів та підозрює всіх). Загальний тираж романів наближається до 20 мільйонів.

Порушник правил та алкоголік, якому при цьому вдається блискучо розслідувати надзвичайно складні справи, створений Ю Несбьо, завершує наш перелік харизматичних нишпорок.

Керівництво вже давно з ним попрощалось би, та все ж інспектор попри все один із найефективніший працівник Кріпоса. За Харрі Холле ніколи не сумно спостерігати (це специфічне почуття гумору та постійні халепи), а те, що в серії чимало книжок, тільки спонукає до читання. 

І спойлер: Ю Несбьо підготував повний таймлайн життя Харрі і повідомив, що знає скільки романів ще випустить і що, зрештою, блискучий детектив загине. Але як – секрет.

 

1_395_6

Сніговик
Ю Несбьо

338862_93659032 (1)

Безтурботний
Ю Несбьо

img390_90

Пентаграма
Ю Несбьо

Авторка: Юлія Дутка